2008. márc. 18. | 01:00

Once a boy and a girl...

Írta:

fokep onceA napjainkban Dublinban játszódó történetben az utcazenész férfi arról álmodozik, hogy egyszer majd befut saját maga által írt dalaival és elkészítheti első lemezét. Egyik nap aztán, amikor Dublin főutcáján zenél, megismerkedik egy cseh emigráns lánnyal. A két hasonló lélek a zene szeretetének köszönhetően egyre közelebb kerül egymáshoz az elkövetkező néhány napban…

John Carney, a The Frames ír banda volt basszerosa által írt és rendezett Once (Egyszer) címet viselő film 17 nap alatt minimálköltségvetésből (160 ezer dollár) készült. Mindez önmagában nem árul el sokat sem a minőségről, sem a tartalomról. Aki látta a Mielőtt felkel a nap, illetve a Mielőtt lemegy a nap című filmeket, nos hát azokat tudnám említeni, amelyekhez hasonlít mind megközelítés, mind pedig operatőri munka és tartalom tekintetében. Egyszóval egy remek, hatás-és effektmentes alkotás bármiféle manír nélkül, s hétköznapi, egyszerű szereplőkkel.ű

Akik mégis különlegesek, hiszen a művészet uralja a lelküket. A zene az, ami összeköti őket egymással, a lányt és a fiút. Sokat nem akarok elárulni a történetről, hiszen úgy érvényét vesztené a film (bár meg merem kockáztatni, még úgyis nagy élményt jelentene). A lány Csehországból került Dublinba kislányával együtt, s gyermeke apja hazájába maradt. Virágot árul az utcán, s gazdagok lakását takarítja. A srác apja porszívóüzletében dolgozik, szabadidejében pedig kiáll az utcára gitározni és énekelni. Épp egy ilyen estén bukkan fel egy lány, aki beledob tíz centet a gitártokba. Kiderül róla, hogy zongorázni szokott egy zeneboltban, mivel sajátja nincs. Aztán ezután már nem is emlékszem pontosan a sztorira, a dallamok és a hangulatok vittek magukkal a film végéig.

A Once számos fesztiváldíjat nyert. Megkapta a Sundance közönségdíját, a Rotten Tomatoes-on (www.rottentomatoes.com) 97%-on áll jelenleg. Egy internetes portálon találtam rá egy írásra, mely a filmet méltatja. Úgy gondolom, nem plágium idéznem belőle néhány gondolatot, mert nagyon jól illusztrálja mind a film, mind pedig a mai filmipar jellemzőit: ritkán látni manapság ennyire őszinte és intelligens filmet (igenis a független filmekben van a jövő, minőség és igényesség tekintetében már régóta utcahosszal vezetnek Hollywood előtt, ahol a pénz amúgy is gyakran kreativitás gátló tényező). Bár azért tegyük hozzá, én inkább romantikus drámaként definiálnám a Once-ot, mivel bizony az átlagmusicalekkel szemben itt nem azért fakadnak dalra, mert a műfaj azt kívánja meg, hanem mert az a történet menetéből egyértelműen következik, ráadásul ezek a jelenetek tökéletesen illeszkednek a cselekménybe. Pofonegyszerű, mégis teljesen hiteles és életszerű sztori (állítólag Carney személyes élményein alapul, aki évekig távkapcsolatban élt londoni barátnőjével), de a forgatókönyv mellett a legnagyobb meglepetés mégis a két amatőr színész főszereplő, le a kalappal, remekül castingolták őket és kiváló alakítást nyújtanak. Gyakorlatilag nulla színészi tapasztalattal rendelkeznek (mindketten zenészek a magánéletben – Glen Hansard a The Frames zenekar frontembere, Marketa Iglova pedig zongorista), mégis hihetetlenül jól hozzák az érzelmileg sérült karaktereket, akiket a jóisten is egymásnak teremtett. Külön plusz pont a rendezőnek, hogy remek érzékkel, nagy ívben elkerülte a hollywoodi „műveket” oly gyakran elborító szirupot és giccses mázat. A történet befejezése pedig az egyik legjobb filmes lezárás amit valaha láttam.

Nos, valóban különleges élményt nyújt a szereplők, a zene és a cselekmény illetve a környezet együttes egymásra hatása. Ezenkívül a soundtrack is nagyon rendben van (akusztikus singer-songwriter kategóriában jelölték a 2008-as Grammy-re!). Záró gondolatként megjegyzem, bár romantikus film kategóriába sorolják, és valóban nagyon gazdag érzelmekben, jó példa rá, hogy nem csak az erotikus jelenetekkel lehet szerelmessé, szenvedélyessé tenni egy ilyen sztorit. Ugyanis egyetlen csók sem csattan el benne.

Director:
John Carney
Writer:
John Carney (writer)
Release Date:
23 March 2007 (Ireland) Cast
(Cast overview, first billed only)
Glen Hansard ... Guy
Markéta Irglová ... Girl (as Marketa Irglova)
Hugh Walsh ... Timmy Drummer
Gerard Hendrick ... Lead Guitarist (as Gerry Hendrick)
Alaistair Foley ... Bassist
Geoff Minogue ... Eamon
Bill Hodnett ... Guy's Dad
Danuse Ktrestova ... Girl's Mother
Darren Healy ... Heroin Addict
Mal Whyte ... Bill
Marcella Plunkett ... Ex Girlfriend
Niall Cleary ... Bob
Wiltold Owski ... Man watching TV
Krzysztos Tiotka ... Man watching TV
Tomek Glowacki ... Man watching TV
Filming Locations: Dublin Airport, Dublin, County Dublin, Ireland

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2008.03.18.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.