2016. márc. 04. | 11:06

"egy belső hang, ami segít embernek maradnunk"

Írta: Sztrehalet Oxána

saulfiaGondolatok a Saul fia sajtótájékoztatóról

Tapsvihar és ujjongás fogadta Nemes Jeles Lászlót és a Saul fia stábját az Oscar-díj átadás utáni sajtótájékoztatón, amire több száz sajtós volt kíváncsi. A nagy érdeklődés egyáltalán nem meglepő, hiszen óriási sikereket ért el a film (az elnyert díjak listája több oldalas) és végül az Oscar-díj koronázta meg a film pályafutását, ami így hivatalosan is bekerült a világ filmtörténetébe.

A téma most is fontos, és az is marad, amíg nem tanulunk belőle. Ahogy Nemes Jeles fogalmazott köszönő beszédében: „Az emberiség legsötétebb óráiban is lehet az emberben egy belső hang, ami segít embernek maradnunk.” Úgy gondolom, ez a film legfontosabb üzenete. A rendező elmesélte, hogy az előre meghatározott idejű (45 mp) köszönő beszéde előtt megnézte Spielberg Schindler listája után kapott Oscar-díj beszédét, aki egyébként az idei gála után elmondta Nemes Jelesnek, nem gondolta, hogy ennyi időt kell várni a Schindler listája után egy olyan filmre, ami ennyire hiteles, és ami valóban hozzátesz a holokauszt kollektív emlékezetéhez. Bár a film egy szubjektív történetet mutat be, mégis félmillió ember sorsáról szól. Erre szép és megrázó példa az, amit a film egyik producere mesélt a forgatásról, ahogy állt Saul (Röhig Géza) kezében a fiúval és ekkor értették meg, hogy Saul nem egy, hanem 100 000 gyermeket tart karjaiban, akik mind névtelenül hunytak el a gázkamrákban. (Ezért nincs Saul fia megnevezve a filmben.) Ebből ihletet merítve jön létre a Magyar Zsidó Múzeum projectje, amely ezeknek az elhunyt gyermekeknek történeteit, neveit fogja felkutatni. A project fővédnöke Nemes Jeles László lesz.

A sajtótájékoztatón elhangzott a kérdés: hogyan tovább a díj után. A rendező elmesélte, nagyon mozgalmas időszakon vannak túl, és hogy a gála alatt gyakran el sem hitték, hogy ez mind megtörténik, de már dolgoznak a következő filmjükön, melynek castingja nyár óta zajlik. A filmhez amatőr és profi színészeket keresnek, határon innen és túl, mert fontosnak tartják, hogy határon túli tehetségeknek is lehetőséget adjanak. Nemes Jeles László elmondta, sok szponzor jelezte, szívesen dolgozna vele, illetve a Magyar Filmalap továbbra is támogatja.

A Saul fia története nem zárult még le, hiszen áprilisban várható bluray megjelenése, amin több extra is lesz (beszélgetések, felvételek a forgatásról, Nemes Jeles László egy korábbi kisfilmje). A film kapcsán több könyv is megjelenik majd, az egyik egy sorozat, mely a film témájával és a készítés közben feltárt dokumentumokkal foglakozik a Jelenkor kiadó gondozásában, a másik pedig a forgatásról, a készítés folyamatáról szóló képes könyv lesz.

Az Oscar-díjas Saul fiát eddig 180.000 magyar néző látta, és feltehetőleg még sokkal több fogja, hiszen jelenleg is több mint 40 moziban játsszák országszerte és az Uránia Filmszínházzal való együttműködésnek köszönhetően közel 1500 középiskolás láthatja majd a filmet.

A cikket és a fotókat jegyzi: [Sztrehalet Oxána]
A cikkelés ideje: 2016.03.04.

 

Tovább a kategóriában: « The Wall: újraépítve Guerilla »

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.