2013. febr. 19. | 01:00

Amikor ránk szakad az ég

Írta:

fokep skyfallavagy a betörők nem New Yorkban reszketnek  

Ian Fleming után szabadon. Ez a tény már elég régóta átszövi a 007-es ügynök történeteit, hiszen az ötletgazda utolsó regénye 1966-ban jelent meg. Az újkori Bond filmek közül a Skyfall egy letisztult, mondhatni gyöngyszem. Némi túlzásokkal persze, ahogyan azt ebben a műfajban megszokhattuk, de mégis ebben az estben a csajozós-piálós vonal nem viszi vakvágányra a cselekményt, mert talán nincs is benne kimondottan ilyen.

Érdekesség, hogy a rázva és nem keverve szindróma valójában a mozifilmekben igen csak marginális.

A sztori középpontjában nem is igazán Bond áll, ő csak asszisztál főnökének, M-nek, hogy annak szégyenfoltos múltja ismét patyolat tisztává válhasson. Amúgy sokat nem kell gondolkodni a filmen, remekbe szabottan szórakoztató resetről van szó, szép képi világgal és még kellő szintű eredetiséggel.

A film pörgősre és látványosra sikerült. Eltekintve attól, hogy a végső összecsapás ilyetén aduját már Macaulay Culkin kijátszotta egyszer egy lepukkant manhattani házban.

Egy biztos, hogy a főhőst megformáló Daniel Craig jócskán felértékelődött a piacon ezzel a produkcióval. Bár számomra kérdés, hogy van-e még benne elég szikra ahhoz, hogy negyedszer is belebújjon az ügynök bőrébe.

Mindent egybevetve, ha nagyon kukacoskodók akarunk lenni, akkor biztosan végig lehetne menni pontról pontra a hibákon, szép kövér listát kerekítve. De ebben az esetben nincsen szükség a lajstromra, hiszen a metrós jeleneten kívül talán semmi olyan kirívó sem történik a cselekményben, amit akkora túlzásnak érezhetnénk egy ilyen filmben.

Eredeti cím: Skyfall
Megjelenés: 2012.
Rendező: Sam Mendes
Hossz: 143 perc.

skyfall

Bond-folytatásokat a mai napig többen is írtak: Kingsley Amis egy könyvet (Robert Markham néven), John Gardner tizenhatot, köztük két film-megkönyvesítést, Charlie Higson öt és fél hivatalos művet az ifjú Bond kalandjairól, Raymond Benson tizenkét regényt, köztük három filmkönyvet, Sebastian Faulks és Jeffery Deaver pedig egy-egy új regényt.”

Ezek közül több magyarul is megjelent:

Raymond Benson: Zero Minus Ten, 1997, Visszaszámlálás, Szukits, 1999
Raymond Benson: Tomorrow Never Dies, 1997, A Holnap markában, Szukits, 1997
Raymond Benson: The World Is Not Enough, A világ nem elég, Scolar, 1999
Sebastian Faulks: Devil May Care, 2007, Az ördög táncba visz, Alexandra, 2008
Jeffery Deaver: Carte Blanche, 2011, Bármi áron, Alexandra, 2011
Jeffery
Deaver "Bármi áron", 2011(Carte Blanche, 2011)

Továbbá:

John Gardner - Fagy (Cold, 1996) is megtalálható magyarul (bár valóban nem jelent meg nyomtatásban)
Forrás:
http://katherines-bookstore.blogspot.hu

A cikkelős neve: [dorba]
A cikkelés ideje: 2013.02.19.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.