2013. márc. 17. | 01:00

4D élménnyel gyűr be minket a mozi

Írta:

fokep 4dVesén rúg a szék, és még szembe is köpnek 

A [kulturgyom.hu]-nak megadatott a lehetősége arra, hogy az európai premier előtt próbálja ki a 4DX névre keresztelt legújabb mozi káprázatot. Személy szerint nekem nem lesz a legnagyobb kedvencem, bár meg kell adni, egyszer feltétlenül próbálja ki mindenki, aki arra jár.

Vesén rúg a szék, miközben átfagysz és még szembe is köpnek. Ez nem valami rémálom utáni első sokkból való eszmélet, amit reggel mesélünk a kisboltban. Ez kérem a színtiszta esszenciális jövő, ami hazánkban, Európában elsőként öltött testet a Cinema City Westend egyik termében.

A filmnézős, összebújós, rágcsálós, szürcsölgetős esték mellé beférkőzött valami új. Bár, ha azt vesszük, akkor a tengerentúlon már több hasonló szórakoztató mechanizmus is van, de Magyarországon most már azt is érezhetjük a 3D mélység mellett, amit lehet, hogy nem is akartunk annyira.

Előre-hátra, jobbra-balra csapkod velünk a szék, alattunk remeg a sub bass, néha belekönyököl a vesénkbe valami, fülünkbe szuszogtatnak, arcunkba kapjuk a hullámok permetét és némi jeges fuvallatot is. A vihar kézzelfoghatóságát stroboszkóp villanások teszik még felfokozottabbá. Mindeközben a vásznon PÍ botorkál egy hajó fedélzetén, vagy éppen a Pókember készül kimenteni egy kissrácot egy pókfonalon hídról himbálózó kocsiból.

4d 01

Közel negyvenpercnyi élménytőzsde után végre én is elmondhattam magamról, hogy túléltem, meg, hogy ilyet is láttam.

A mozifilmek előtt új út nyílik, sorban 4D-be fordulnak majd a nagy kasszasikerek, hogy erőteljesebben foltozzák be a piaci réseket. A 300 millió forintból megvalósult speciális teremből most még csak egy van egész Európában, ezzel talán egyenesen arányos, hogy nagy érdeklődésre számítanak a befektetők. No, meg az is, hogy nem dobják csak úgy utánunk a jegyeket. A komplex élményért közel háromezer forintot kell leszurkolnia annak, aki színes-szagos élményre vágyik.

Nem tudom, mennyi időt lehet kibírni leghosszabban egy ilyen székben, de talán nem is akarom tudni, hogy milyen lehet a Hobbit rendezői változata ilyetén módon. Aki teheti, kóstoljon bele az élménybe. Mondjuk, ne egy merészebb vígjátékkal kezdje, mert abban akció dús dolgok nem szoktak történni, ott feltételezhetően az illatok dominálnak, meg ha néha fúj a szél vagy valaki befingik a takaró alá.

A cikkelős neve: [dorba]
A cikkelés ideje: 2013.03.17.

Tovább a kategóriában: Szeksztetre hangolva »

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.