2015. febr. 04. | 17:51

Untató renomé

Írta:

fokep akejencutjaZeng a taps és én csak az órámat nézem.

Bevallottan feszít az érzés, hogy azért ez a produkció annyira mégsem volt jó, hogy háromszor ismételjék a tapsrendet az Operaház művészei. A 2015-ös évad nagy üdvöskéje, A kéjenc útja inkább középszerű lenyomat a lelkemben, mint meghatározó élmény.

Rejtély számomra, hogy miként lehet elrontani valamit, aminek zseniális alapokat szolgáltat Igor Stravinsky műve.

A történet vezetése annak ellenére volt zavaros, hogy elolvastam a mű leírását és keletkezésének a történetét. Az alkotóknak sikerült olyan szinten vonal alá menniük, hogy magát a produktumot csak az Operaház dogmává merevedett renoméja tartja össze. És ez nem tesz jót senkinek sem.

A felépítés és a megvalósítás, ami szerint három felvonásban, két részben láthatjuk a darabot, angol nyelven, magyar és angol felirattal egyaránt szerencsétlen együttállásban valósult meg. A két rész jól elkülönült egymástól, de a felvonások hármas egysége egybefolyt.

A másik buktató, hogy a színészi játék és az éneklés egyszerre csak keveseknek megy. Mivel nem egy hangfelvételről van szó ezért elengedhetetlen, hogy az átélés legkisebb morzsáit se vegyék el tőlünk nézőktől. Sajnos ezzel a darabbal ismét csak megerősödni látszik számomra, hogy valami átütő reformra lenne szüksége a magyar opera világának. Ám ha ez továbbra sem számít ama bizonyos berkekben, akkor rohamosan ki fognak kopni az új nézők.

akejencutja

A nyilvános főpróba szünetben jócskán megritkult a közönség. Többek a szabados, túlzottan szexuális felhangokat tették felelőssé távozásukért, mások viszont az egész mű minőségére fogták azt, hogy elhagyták az Operát.

Véleményem szerint voltak a látvány terén érdekes és szép képek, de azok sem tudtak felülkerekedni a közhelyeken és a sekélyes színészi játékon.

A kéjenc útja

Opera három felvonásban, két részben, angol nyelven, magyar és angol felirattal
Magyar Állami Operaház


Zeneszerző: Igor Stravinsky
Szövegíró: Wystan Hugh Auden, Chester Kallman
Rendező: Anger Ferenc
Látványtervező: Zöldy Z Gergely
Dramaturg: Kenesey Judit
Karigazgató: Strausz Kálmán
Karmester: Erik Nielsen

Szereplők:
Tom Rakewell: Balczó Péter
Anne Trulove, a szerelme: Lyons Eleonor
Nick Shadow: Kálmán Péter
Trulove, Anne apja: Palerdi András
Liba mama/Török Baba: N.N.
Sellem/Az elmegyógyintézet vezetője: Szigetvári Dávid

A cikkelős neve: [dorba]
A cikkelés ideje: 2015.02.04.

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « Az egészen biztos Lakatlan sziget »

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.