2015. febr. 04. | 18:04

Lakatlan sziget

Írta:

fokep lakatlanSzokatlan helyszínnek tűnhet

a Magyar Állami Operaház Királyi Lépcsőháza egy operának. Ám ha belegondolunk, hogy egy lendületes és fiatalos feldolgozását láthatjuk Haydn Lakatlan szigetének, akkor már a helyszín sem tűnik olyan furcsának.

Haydnról elsősorban a szimfóniák, a vonósnégyesek és az oratóriumok jutnak az eszünkbe. Az operák kevésbé, pedig összesen tizenötöt írt a mester. A sorban tizenegyediket láthatják az érdeklődők a Királyi Lépcsőházban a Moltopera előadásában, Geréb Zsófia a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójának rendezésében.

lakatlanAz opera nem tartozik mindenki kedvenc műfajai közé, pláne a fiatalabb korosztály az, aki legyint egyet és inkább fordul a könnyedebbnek mondott, slágeres műfajok felé.

Ám ez a cseppet sem rossz értelembe vetten didaktikus mese, könnyedén lophatja be bárki szívébe magát. Az a felfogás, amelyben a Moltopera színpadra vitte ezt, a művet csak erősíteni látszik az imént leírtakat.

Minden sallangtól mentesen, valami olyannal találkozhatunk a lépcsőkön ülve, amely teljes mértékben képes elszakítani bennünket a rossz beidegződésektől és úgy tudja magával ragadni a közönséget, hogy az élmény a tetőfokán ér véget, már-már hiányérzetet hagyva maga után.

Sajnos kevés az olyan előadó ebben a műfajban, aki úgy tud énekelni, hogy a szöveg minden előzetes ismerete nélkül a sok részlet érthető legyen. Ebben az esetben viszont tiszta és érthető énekhangokat hallhatunk, amelyet egy átgondoltan tiszta látványvilág kapcsol a jelenhez, mid a jelmezeket, mind a díszletet illetően. Talán éppen ezért kapott helyet a Magyar Állami Operaház ifjúsági sorozatában, ezzel a produkcióval kinevelhető egy értő és igényes közönség, akiknek az opera nem a nehézkes molyirtó szagot juttatja majd az eszébe.

Joseph Haydn: A lakatlan sziget

Vígopera fiataloknak, két felvonásban, magyar nyelven
Magyar Állami Operaház

Karmester: Tőri Csaba
Évad szereposztás:
Silvia: Göncz Renáta
Costanza: Balogh Eszter
Enrico: Ágoston László / Gradsach Zoltán
Gernando: Csapó József

Alkotók:
Zeneszerző: Joseph Haydn
Rendező: Geréb Zsófi
Szövegíró: Pietro Metastasio
Fordította: Ágoston László
Díszlettervező: Pázmány Virág
Jelmeztervező: Nagy Szilvia

A cikkelős neve: [dorba]
A cikkelés ideje: 2015.02.04.

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « Untató renomé Búcsú a Háztól »

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.