2016. nov. 13. | 14:03

Búcsú a Háztól

Írta:

csikybucsuÖlelésre hívtak minket szombaton a Csikybe.

A kaposvári Csiky Gergely Színház átépítés miatt 2016 novemberétől két éven át az Együd Árpád Kulturális Központban (Agóra) tartja majd előadásait. November 12-ére a színház egész napos családi programot hirdetett, hogy a nézőközönséggel közösen búcsúzzon el a régi épülettől.

Csak azt öleljük át, akivel szeretetteljes és bensőséges a kapcsolatunk. Akit megbecsülünk és különösen fontos nekünk. Értékes dolgokat kaptunk tőle, amelyeket sokáig magunkkal viszünk. Pontosan ezért volt telitalálat a program kitalálójának és fő szervezőjének, Kiss Istvánnak (azaz KissPistinek) az ötlete. Mert ez az ölelés nem az átépítés előtti búcsúról szólt, hiszen az csak átmeneti állapot és szűk két év múlva már újból a megszokott helyen, de már méltóbb körülmények között láthatjuk az előadásokat. Azért volt ez fontos gesztus, mert közel hozta egymáshoz az alkotókat és a közönségét, akiknek más-más okból, de egyaránt kedves ez a társulat, épület, intézmény. Nem vitás, hogy tartozunk ennyivel ennek a háznak, ezért nem lett volna helyénvaló visszautasítani egy ilyen meghívást.

csiky02
Fotó: Blinov Elemér

„Élménnyel telt ház” hangzott a színház előző évadjának mottója. Valóban az, mert az épületben és minden ingóságában a közösen megélt előadások emlékei rejtőznek. Az előző felújítás óta eltelt csaknem harminc év nagy pillanatai beleivódtak nézőtéri székek kárpitjába, a falak repedéseibe, a színpad fájába, a csillár üvegdíszeibe és a levegőben úszó porba. Belépünk a Házba és már látjuk is Yvonne haláltusáját az esküvői asztalon, az Istenítélet fejünkre visszahulló pernyéjét, vagy éppen Kulka félelmetes Iagoja, ahogy a tál vízben úszó papírhajót fújkodva küldi rá a szélvihart az óceánon hajózó Othellóra. Velünk van a fürdőkádban gubbasztó Marat és Charlotte Corday lendülő kése, a Csárdáskirálynő végén elsüllyedő hajó és a Valahol Oroszországban álarcosai. De a régiekkel együtt a Ház felidézi a Bányavakság nyitóképében a félig széken, félig a földön elnyúló Incét, a Szigorúan ellenőrzött vonatok szürkeárnyalatos színpadképét vagy a Figaro szünetében a ketrecben éneklő Baziliót is. És itt mindenki hozzágondolhatja a saját emlékeit, magam is tudnám még folytatni a sort.

csiky01
Fotó: Blinov Elemér

Ezeket az emlékeket idézte fel az előtérben kivetített fotóöszeállítás, amely az utóbbi évtizedek előadásain készült fényképekből és régi műsorfüzetek címlapjaiből válogattak. Délben ugyanez a fotóanyag volt látható a régi és jelenlegi tagok, valamint néhány vendég részvételével tartott társulati épület-búcsúztatón is. Az esemény főszereplője a már említett KissPisti, a program ötletgazdája volt, aki már évtizedek óta tagja a színház csapatának. Elmondása szerint erre az alkalomra szerette volna összehozni a sértődékeny színházi szakmát, így hát meg is hívott jó néhány régi tagot, hogy a jelenlegi társulattal közösen búcsúzzanak el a már lecsupaszított és részben kiürített Háztól. A már kiürített nézőtérre visszahoztak pár sornyi széket, amelyeken helyet foglalt többek között Zsámbéki Gábor, Csákányi Eszter, Pogány Judit, Molnár Piroska, Ascher Tamás, Kulka János, Mohácsi János, valamint a korelnökként tisztelt Tóth Béla is. A színpadról pedig a háttérből előlépő kellékes egyenként köszöntötte a nagy visszatérőket és mondott is róluk egy-egy személyes történetet. Jelképesen átadta a jelen lévő három egykori szereplőnek a Marat/Sade előadás ikonikus kellékét, a kockakövet, amin – az esemény Facebook-oldalának egyik hozzászólóját idézve – még mindig ott száradnak Máté Gábor könnyei. Végül minden jelenlévő színházi ember, egykori és mai tagok vették birtokukba a színpadot, hogy együtt elénekeljenek egy dalt, amit egykor Tóth Béla énekelt a Diótörő előadásban.

Ezután ismét megnyíltak a kapuk, hogy a fűtött belső teret magak mögött hagyva minden jelenlévő egy pár évre elbúcsúzzon az épülettől. A hűvös, esős idő ellenére is több százan álltunk a Ház körül, hogy egy jelképes öleléssel fejezzük ki ragaszkodásunkat és zárjunk le egy újabb korszakot.

csiky03
Fotó: Kovats Pictures

Az épület ezen a napon már reggeltől megnyitotta kapuit: beköltöztek az étel- és italárusok, emellett különböző kreatív foglalkozásokkal várták a gyerekeket. Délután kettő órától az érdeklődők kis csoportokban, fáklyával járhatták végig az épületet olyan helyekre is bejutva, amelyeket a közönség eddig nemigen láthatott. A napközben rendezett nyílt próba és az Agórában tartott A két Lotti előadás mellett estére zenés programokat kínáltak azoknak a vendégeknek, akik az épülettől egy kiadós bulival szerettek volna búcsúzni.

A cikkelős neve: [kyprios]
A cikkelés ideje: 2016.11.13.

Tovább a kategóriában: « Lakatlan sziget

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.