2014. febr. 23. | 01:00

Vacsora/Csata

Írta:

fokep koch avacsoraHerman Koch: A vacsora 

Adott egy vacsora. Ahogy a cím is mondja. Eddig még nincs benne semmi különös. Mindannyian étkezünk este, kivéve Norbit és követőit. De vacsora és vacsora között lehetnek különbségek. Nemcsak abban, hogy mit fogyasztunk. Hanem hogy hol vagyunk és kivel. De legfőképp abban, hogy miről beszélünk, és mi történik közben. És mi történt a vacsora előtt, vagy mi játszódik le a háttérben. Lehet akár kínos, sőt, sorsfordító is az a kis idő, amíg eljutunk az előételtől a desszerting. Vagy az előélettől a végkifejletig.

Majdnem ugyanaz. Sőt, néha keveredhet is, mert lehet ez két külön világ, amik egymásra hatnak. Előélet és előétel például. És az egymást követő események, illetve fogások. Mert a vacsora teljes ideje alatt, minden pillantást és mozdulatot, minden rezdülést és gondolatot befolyásolják, sőt meghatározzák azok a bizonyos események és az előzmények. De erről többet nem írhatok.

Európa Könyvkiadó | 2013. | 296 oldal | 3490 Ft. | Fordította: Bérczes Tibor  

Adott négy ember. Akik közösen vacsoráznak. Két testvér és két feleség. Bonyolult és szövevényes viszonyok. A testvérek, a feleségek és a házaspárok között. Ezekről egyre többet tudunk meg és a végén összeállnak mint négy kicsi legó. Vagy egó. Adott még két karrier: egy felfele ívelő és egy tönkrement. És két nő, akik ezek elszenvedői, részesei, vagy éppen mozgatói. Van múltjuk, ami szép lassan, lépésről lépésre kibomlik előttünk. És van jelenük, ami megváltoztatja a jövőt. És itt most meg kell állnom, mert különben túl sokat árulok el.

hermankoch avacsoraAdottak a gyerekek. Ők nem vesznek részt a vacsorán, mégis mindvégig jelen vannak. Különböző sorsokkal, különböző múlttal. És eltérő terhekkel, amiket kis koruktól kezdve cipelnek. És amik meghatározzák a történéseket. A múltjuk más és más, de útjuk a közelmúltban tragikusan összeért. Fiatalok, meggondolatlanok, és amit elkövettek, attól a szüleik és az ő életük is végérvényesen megváltozik. Illetve biztos, hogy mindenkié megváltozik? És biztos, hogy csak ettől? Vagy ami bekövetkezett, az amúgy is benne volt már a levegőben? Esetleg a tettük nélkül is hasonló lett volna a végkifejlet, legfeljebb hosszabb lefolyású? Mert nagyon is elképzelhető, hogy bűnük csak katalizátorként szolgált ahhoz, hogy felgyorsuljanak az események. De ennél bővebben erről sem számolhatok be.

Adott jó néhány titok. Sötétek és még sötétebbek. Lassan bomlanak ki, egyik a másik után. És mint egy örvény, rántják magukkal a főszereplőket, és szippantanak magukkal minket, olvasókat is, egyre mélyebbre és mélyebbre. De erről aztán tényleg nem mondhatok többet.

Adott ez a regény. Amiről nem szabad semmit elárulni, különben nem lesz értelme elolvasni. Így viszont nagyon is érdemes. Olvassa hát mindenki! Vacsora előtt és után. Közben azért ne, mert korántsem egy norbi ápdét: könnyen lehet, hogy megfekszi a gyomrunkat.

Megveheted az Alexandránál 
A könyv az Európa Kiadó honlapján 

alexandra

A cikkelős neve: [kyprios]
A cikkelés ideje: 2014.02.23.

Tovább a kategóriában: « Néma hit A gyom én vagyok »

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.