2012. febr. 02. | 00:00

PUF nektek!

Írta: dorba

Álomhatáron innen és túl  

Érdekes, a Pál Utcai Fiúk zenekar nekem mindig is csajos zenekarnak tűnt. Talán mert amikor megismerkedtem velük úgy 1990 táján, a lányok hallgatták jobban. A srácok körében, pláne Pécsett a Kispál fanok voltak többen. Később persze a jelző csajozósra módosult , de ez már a múlt. Nem úgy, mint Baltavári Bea Álomhatár című könyve, amely remekbeszabott összefoglalója a zenekar eddigi fennállásának.

Persze itt most lehetett volna valami olyat írni, hogy az elmúlt iksz évnek, de mivel eme zenekartörténeti tanulmánykirándulás majdnem tíz éve jelent meg (na jó, csak nyolc, 2004-ben), és a zenekar is már majdnem 30 éves, ezért tán jobb nem évekkel dobálózni, mert még én is elpirulok, hogy milyen régen lépett be életembe a PUF.

A könyv egyedülállónak mondható a maga nemében, hiszen nem kell lefűzött Pajtás vagy IM évfolyamokat lapozgatnunk ahhoz, hogy elcsípjünk néhány betyártitkos, meg überklafa pillanatot a zenekar életéből. Mindent megkapunk egyben.

A fő irányvonalat az interjúk adják meg az olvasónak. Annak, aki ismeri és szereti, és annak is, aki csak most szeretné megismerni ennek a hazai legendának a születését, tündöklését és stagnálását.

A legizgalmasabb az archív fotók mellett talán annak a több mint hatvan dalnak a szövege és akkordjai, amelyek autentikusan juthatnak el végre a tábortüzek mellé. Hiszen ezután már nem kell azzal bajlódni egy önjelölt gitárosnak sem, hogy jól szedte-e le a kíséretet, vagy csak jobban teszi, ha inkább túlkiabálja a gitárjátékot, egy nyári estén.

A történetek remekbeszabottak, minden egyes mozzanat főként interjú formájában bontakozik ki előttünk, bár akad benne szubjektív visszaemlékezés is.

Engem mégis csak a fotók nyűgöztek le, a könyv egyfajta divattörténeti vonulatot is vehetne, Dieter Bohlentől a Hipsterekig címel állná meg legjobban a helyét egy viselettörténeti kalandozásban.

A viszonylag kis példányszámban (1000db) megjelenő könyvet talán még meg tudjátok szerezni magatoknak, bár lehet, hogy csak könyvtárban lelhető fel. De megéri beiratkozni érte.

Technikai adatok:

Szerző: Baltavári Bea
Cím: Álomhatár
Terjedelem: 256 oldal
Kiadó: Rockszervíz
Megjelenés: 2004
ISBN 963 217202 7

A cikkelős neve: [dorba]
A cikkelés ideje: 2012.02.02.

Tovább a kategóriában: « Vér? Vér! De messze van Petuski! »

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.