2014. febr. 07. | 01:00

Néma hit

Írta: terem s. bálint

Endo Suszaku : Némaság

fokep holzwarth vakond

Japán és kereszténység kapcsolata? Vice versa. Kereszténység és Japán kapcsolata? Mindegyik oldal rágós és nehezen emészthető. De ennél bőven többről szól Endo Suszaku könyve, hiszen japán szemmel ír egy olyan témáról, ami nekünk európaiaknak sem könnyű falat.

 


Nekem a vallás és a hit egy olyan megfoghatatlan örök kérdés maradt gyerekkoromtól máig, amit valószínűleg halálomig fogok kutatni, de nemcsak magamban, hanem a környezetemben is. Arra azért időközben rájöttem, hogy az egyházzal szemben érzett ellenszenvem már sokkal korábban lecsillapodott, mint gondoltam. Úgy emlékszem kamaszkorom környékén fejlődött ki, mert úgy éreztem a vallás/egyház/hit/kereszténység témakörei olyanok nekem, amik a régit, az ósdit, az elavultat, a konzervatívat jelentették. Néhányszor próbálkoztam, hogy megértsem, de nem találtam abban a világban a helyem.

  Eredeti cím : Silence   
  ISBN : 9632662190      Megjelenés : 2013.      Oldalszám : 256     Méret [mm] : 125 x 195 x 18  
  Tömeg [g] : 330  

Mára változott azért a helyzet. Ugyan hívő nem lettem vagy bármilyen egyházközösség csendes támogatója, mégis érdeklődéssel olvasok olyan írásokat, amik más megvilágításba helyezik nemcsak a vallás, hanem a hit kérdéseit is. Azok a könyvek, amik terelgették a gondolataimat, inkább a szépirodalom nyelvezetét követték, nem teológiai írások voltak. Talán épp ezért váltak fontossá számomra és hozzájárultak ahhoz, hogy másképp viszonyuljak a kereszténységhez, vagy en bloc a valláshoz.

A regénybeli Rodrigues atya története kapcsán rengeteg kérdés halmozódott fel bennem. Amikor az utolsó mentsvárunk, a reményünk is összeomlik és tagadnunk kell a hitünket, vajon meddig fogunk elmenni, hogy végleg felhagyjunk egész addigi életünkkel? Mik illetve kik azok, amiket és akiket képesek lennénk feláldozni hitünkért? Meddig mehetünk el egy vallás érdekében? És egy egyszerűnek tűnő kérdés: mit jelent nekünk a hit?

fokep suszaku silence

Ezek a kérdések nem épp pehelysúlyúak, könnyen kiütnének néhány embert. Ráadásul az önvizsgálat mezsgyéjén is toporognak, de talán pontosan ezért érdemes töprengeni rajtuk. Hisz' erről szólna az egész életünk, a folyamatos önvizsgálatról, ami tényleg alakítja a sorsunkat. Amihez pedig nagyszerű "segédeszköz" lehet bármilyen vallás, de csak annak, aki tényleg akarja és tudja használni ezt az eszközt.

A kérdéseken túl megfogalmazódott bennem néhány gondolat is Endo Suszaku könyve kapcsán:
- annak az Ázsián túli szigetországnak nem csupán földrajzi értelme lehet, hanem a hithez és a kereszténységhez való viszonyulást is jelentheti. Vagyis egy olyan belső világot mutathat meg, amiben jelen van egy makacs dilemma is, ami generációm jelentős részében megtalálható - ha sokan tagadják is. Ez a dilemma pedig nem más, mint Isten létezése.
- ezenkívül olyan belső és külső harcokat ábrázol egy hittérítő fejében, amik egyéb esetben nem tűnnének annyira érdekfeszítőnek, ha nem Japánban játszódnának és mindezeket nem egy japán író írná le. Japán beengedett egy tőle eltérő kultúrájú nyugati vallást, aztán "ki is köpte". Ahhoz, hogy megértsük miért történt mindez, szükségünk van egy "benszülöttre", aki ugyan nem élehetett abban a korban, mégis hitelesebb képet mutathat nekünk a "japán mocsárról".

Azért az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a könyv vége felé kiderül, nem kizárólag vallási okai voltak a keresztényüldözésnek, hanem vastagon politikai tényezők is közrejátszottak. Bizony ez a tény pedig nekünk, nyugatiaknak is már ismerős szituáció, hiszen a politika és a vallás összefonódásáról akármelyik generáció tudna mesélni.

Még nem tudni pontosan mikor, de előreláthatólag 2015-ben elkészül Martin Scorsese filmadaptációja is, aminek főszereplői Liam Neeson, Andrew Garfield és Ken Watanabe lesz. Addig elégedjünk meg - ha hozzájutunk - egy korábbi feldolgozással,amit 1971-ben forgatott Masahiro Shinoda japán rendező.

(a kép forrása: wikipedia.org)

  A könyvet megveheted az Alexandránál  

  Endo Suszaku wiki (angol)  

alexandra

A cikkelős neve: [terem s. bálint]
A cikkelés ideje: 2014.02.07.

Tovább a kategóriában: « BookBake Vacsora/Csata »

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.