2014. febr. 25. | 00:00

Hugh Fearney-Whittingstall: Három jó dolog

Írta:

Akkor is elővesszük, ha eszünk ágában sincs főzni  

Olyan könyv ez, ami, ha minden emberhez eljutna adott közösségen belül, drasztikusan elkezdenének „jobban” táplálkozni. Odafigyelnének az alapanyagok minőségére, változatosabban ennének, és jókat sütnének-főznének. Bekerülne néhány olyan dolog is a konyhájukba, amiről eddig csak olvastak, vagy látták a képernyőn. Így volt ez velem is.

 

 

A főzést, sütést, ételkészítést egy alkotási folyamatként tartom számon. Egy olyan kreatív folyamat, amiben bárki kiélheti a kreativitását, kísérletezési vágyát, és egyéb elnyomott oldalait. Ha egy reggeli elkészítése nem rutinfeladat, hanem a kávé főzése közben kigondoljuk, hogy melyik az a három dolog, amivel ma indítani akarjuk a napunkat, és azt még a rohanás előtt nem csak elkészíteni, hanem elfogyasztani is sikerül, máris jobban indul a nap. Megvolt az első sikerélmény, szépet, finomat, jót alkottunk, jöhet a többi. (:

Eredeti cím: Hugh's Three Good Things... on a plate | ISBN: 9633571491 | Megjelenés: 2013 | Kötésmód: cérnafűzött kötött | Oldalszám: 416 | Méret [mm]: 198 x 250 x 32

Magamon azt vettem észre, hogy elkezdtem érezni ettől a kevés összetevőtől az alapanyagok igazi ízét. Vagyis már nem volt mindegy, hogy mit vásárolok, hogy azt hol, és legfőképpen hogy termelik, tenyésztik. Egy nagy zenekarban, ha az egyik hegedűsnek elszakad a húrja, vagy egy kórusban megbicsaklik valakinek a hangja, az nem tűnik fel. De egy trióban egyből feltűnik, ha valaki gyengébb a társainál, hogy kilóg a sorból.

harom jo dologEgy nagyon jól eltalált könyvről írok most. A recepteknek nincs hangzatos, megfoghatatlan nevük, helyette minden recept fölött a három főszereplő neve szerepel. A jól megválasztott összetevőket meglepően ízletes és nagyon egyszerű ételekké formálhatjuk, ha követjük az instrukciókat. A könyv nagyon jól tematizált, többnyire még Magyarországon is könnyedén beszerezhető alapanyagokra épül. A képek nagyon el lettek találva, a maguk rusztikus világával pillanatok alatt kedvet csinálnak bármelyik fogáshoz. Szerencsére rengeteg vegetáriánus, és halas recept került bele, sok nemcsak köretnek való saláta, és persze a húsok se maradtak ki. Meglepetés lehet a desszertek világa, de ott is sikerült tartani a hármas szabályt. Az alap receptek átmentek egy jó szűrőn, de ha ez nem lenne elég, vagy valamelyik összetevőt nem sikerült beszerezni, netán csak alkotni akarunk, minden recepthez kapunk egy jó alapot, és néhány olyan praktikát, amit bevetve egy egészen más ételt kapunk, néha csak valaminek a cseréjével, máskor az elkészítés módját változtatva.

 

Egy érdekes kutatást mesélek el. A York-i egyetem kutatói a zene hatását vizsgálták a főzött ételekre. Majd ezer diákot vizsgáltak, és főzés közben mindig más stílust hallgattattak velük. A metáltól a zenehallgatás nélkülihez képest az ételek 60 %-a fűszeresebb, csípősebb lett. A jazztől 70 %-ukba más fűszerek is kerültek. A komolyzenétől 45 %-uk feldíszítette az ételt tálaláskor. A rock zene hatása 55 % gyorsabban készült el, bár az előkészületek elnagyoltabbak lettek.
Kevés olyan szakácskönyv van, amit csak úgy előveszünk egy estén akkor is, amikor eszünk ágában sincs főzni belőle. Hugh Fearney-Whittingstall Három jó dolog… című kötete kétségtelenül lehet az a kivétel, amit sokkal többször lapozunk fel, mint ahányszor receptet keresünk. Ezt pedig a fejezeteket indító bevezetők, és a kiegészítések, tanácsok miatt írom. Bármelyik bevezetőt kezdjük el olvasni, garantáltan olyan jellegű ételre vágyunk utána, olyan képszerűek az írások. A kommentárok pedig viccesek, jópofák, nem erőltetettek.

Ha jobban megnézzük, észrevehetjük, hogy ennek a műnek célja van. Célja, hogy a három alapanyag miatt, az ételek egyszerűen elkészíthetők legyenek. Ezek még a szárnyukat próbálgatókat se rettentik vissza, így fel tudják fedezni maguknak a főzés örömét. Könnyedén össze lehet dobni bármelyik ételt,- vicces, hogy sokat tényleg csak egymásra kell pakolni – ami gyorsan jött sikerélményt hoz magával. Amitől a következő konyhába látogatáskor már bátrabban nyúlunk a serpenyőhöz, a zöldségekhez, húsokhoz, és próbálunk ki újabb és újabb recepteket. Jó olvasást, és bátorságot kívánok a konyhai kísérletezéshez.

  Megveheted az Alexandránál  
  Hugh Fearney-Whittingstall facebook oldala
  Alexandralexandra

A cikkelős neve: [Padree]
A cikkelés ideje: 2014.02.25.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.