2014. márc. 03. | 00:00

Hogyan legyünk tökös csajok?

Írta:

Moran vagy nem Moran...

Az első reakcióim közé tartozott, hogy feltettem a „Na, hogyan?” kérdést, miután az ezzel a címmel ellátott könyvet megláttam. Igazán érdeklődni kezdtem, hiszen én is tökös csaj akartam lenni! Úgy gondoltam, hogy Caitlin Moran tudhat valami olyat, amit még nem sokan. Talán egy titkot, amit elárul a könyvében és amitől én is „tökös csajjá” válhatok. Tévednem kellett és csalódnom is.

Olyan dolgokat mesél el, amin lényegében mindenki átment csak nem mondták ki, nem írták le. Hát most valami mégis megtette. A női oldalról tudok csak beszélni, de határozottan mondhatom, hogy így van. Az első vérzés maradandó élményeit boncolgatja; a szőrösödéssel járó kérdéseket – borotválni vagy nem borotválni? Bermuda vagy Hollywood?; mellproblémák 13 évesen; első –többnyire szégyennel teli - melltartó vásárlás; súlyproblémák, hiszen 45 kg-san is túl kövérnek látja magát; az első maszturbálás és pornó nézés; első szerelem; első tényleges és igazi szexuális élmény; abortusz… Néhol viccesen, de többnyire szarkasztikusan, legfőképpen feministaként írja le ezeket az élményeit. A fejezeteket hosszúra nyújtja, talán ezért is elveszik az emlék és a jelene közti határ. Sok feleslegesnek mondható dologról ír oldalakon keresztül.

Hogyan legyunk tokos csajok kicsi

Eredeti cím: How To Be a Woman | ISBN: 9633571644 | Megjelenés: 2013 | Kötésmód: ragasztott kartonált | Oldalszám: 312 | Méret [mm]: 135 x 208 x 25  

Számomra egy olyan könyvélmény volt, amit ha nem is hamar, de el fogok felejteni. Szerencsére. Ahogy befejeztem, az az érzés futott át rajtam, mint amikor kijövök a moziból egy 1,5-2 órás film után és az az első kérdésem, hogy „Én erre adtam ki pénzt?”. Nem adott semmi pluszt és nem is lettem „tökös csaj”, csupán arra jöttem rá, hogy sokkal jobban és sokkal felnőttebb módon éltem át a kamaszkoromat.

Sue Townsend - egy másik angol író -, Adrien Mole-ról szóló könyvsorozata jutott eszembe. Ott egy fiktív naplóként írja le a kamaszodó fiú kínszenvedéseit figyelembe véve a brit társadalom akkori eseményeit, problémáit. Hasonlóan rossznak írja ezt az időszakot, a fiú körül lévő embereket, a brit társadalmat, csakúgy, mint Caitlin tizenéves korában. Költői kérdés következik: vajon minden kamasznak ennyire nehéz vagy csak a brit kamaszoknak ennyire tragikus ez az időszak?

  Megveheted az Alexandránál

  Alexandra

A cikkelős neve: [Czellár Anita]
A cikkelés ideje: 2014.03.03.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.