2015. febr. 04. | 18:25

Adrian Mole nyomában

Írta:

fokep moleA nyolcvanas évek végén szinte biztos,

hogy minden második kamasz fiú polcán megtalálható volt Sue Townsend legendás eposza, a magát entellektüelnek tartó angol srác titkos naplója. Az első olvasmányélmény után, közel huszonöt évvel Adian Mole nyomába eredtem a ködös Midlands-be.

Townsend laza zsenialitással közelítette meg azt a témát, amellyel érzékletes módon, napló stílusban vezet be minket a 13 és ¾ éves Adrian Mole minden kínszenvedésébe. Nő létére olyan bravúrral ábrázolja egy kamasz fiú mindennapjait, mintha legalább öt fiút nevelt volna fel, vagy minimum egy női álnéven író férfi lett volna.

Sajnos Sue Townsend 2014-es halálával végleg véget ért a regényfolyam, amely immáron nyolc kötetnyire rúg. Ugyan minden darabját olvastam a Mole-naplóknak, de számomra az első két kötet (amelyeket később egyben is kiadtak) jelenti azt az esszenciát, ami miatt akármikor érdemes újraolvasni azokat.

mole01

A teljes Adrian Mole-sorozat:

  • A 13 és ¾ éves Adrian Mole titkos naplója (The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13¾) (1982)
  • Adrian Mole újabb kínszenvedései (The Growing Pains of Adrian Mole) (1985)
  • Adrian Mole és a kis kétéltűek (The True Confessions of Adrian Albert Mole) (1989)
  • A 23 és ¾ éves Adrian Mole küzdelmei (Adrian Mole: The Wilderness Years) (1993)
  • Adrian Mole – Capuccino évek / Adrian Mole és napi hat cappuccino (Adrian Mole: The Cappuccino Years) (1999)
  • Adrian Mole és a tömegpusztító fegyverek (Adrian Mole and the Weapons of Mass Destruction) (2004)
  • Adrian Mole elveszett naplói – 1999–2001 (The Lost Diaries of Adrian Mole, 1999-2001) (2008)
  • Adrian Mole folyó ügyei (Adrian Mole: The Prostrate Years) (2009)

A történet elviekben Leicesterben játszódik, már ami a konkrét utalásokat illeti. Nem csoda hiszen maga az írónő is ebben a városban élt és alkotott, karaktereit és a helyszíneket viszont egy viszonylag szélesebb körben kell keresnünk. Adrian Mole élettere a leírások szerint közel sincsen akkora, mint Kelet-Közép-Anglia ezen nagyvárosa.

mole03

„Leicester (ejtsd ['lestə]), East Midlands legnagyobb városa a Soar folyó partján fekszik, a London és Sheffield közötti M1 autópálya mentén. A becsült lakossága 2004-ben 285 100 fő volt. A tágabb értelemben vett Leicester városi környezetében élők száma ugyanekkor 441 223 fő volt. Egyértelműen nem lehet ennek határait megnevezni, hivatalosan sem teszik ezt. Ezzel a majd fél millió lakosával Leicester East Midlands második legnépesebb városa és a 10. legnépesebb város az Egyesült Királyság területén.” (a Wikipédia szerint)

Ám, mégsem kell meghátrálnia annak, aki a történet nyomába kíván eredni, hiszen a Leicester környéke bővelkedik azokban a helyszínekben, amely akár a Mole család mindennapjaihoz is köthetőek.

Bevallom számomra Leicester idegennek hatott ahhoz, hogy ott képzeljem el a történetet. Angliai viszonyok között egy viszonylag jellegtelen városról beszélhetünk, egy tenyérnyi óvárossal, ami a környező kisvárosokhoz képest semmivel sem kecsegtet látványban és életérzésben. Ellenben a tőle nagyjából 16 mérföldre fekvő Market Harborough valahogy sokkal jobban hozta azt az érzést, hogy bármelyik sarkon belefuthatunk a regény szereplőibe.

mole04

Az ifjúsági klub, a csatorna, a parkok és a jellegzetes backstreetekkel tűzdelt utcák, a buszpályaudvar, de még a bevásárlóközpontok is, mind-mind a Mole-regények világát idézik.

A jellegzetes angol vidéki lét minden előnyét és hátrányát egyaránt magában rejtő város egy olyan komplex élményt nyújt, amellyel teljes mértékben otthon érezheti magát az, aki olvasta a regényeket.

Harry Potter kapcsán már fel sem kapjuk a fejünket azon, ha valaki Londonban keresi a varázsvilág legendás helyszíneit. Így miért ne eredhetnénk Adrian Mole nyomába az Est Midlands különös szegleteiben?

Aki olvasta és szereti ezeket a regényeket, amiket Sue Townsend írt, azoknak csak ajánlani tudom, hogy eredjenek Adrian Mole nyomába, ha éppen megtehetik, vagy a környéken járnak.

A cikkelős neve: [dorba]
A cikkelés ideje: 2015.02.04.

Tovább a kategóriában: « Egy élet és Japán Holtverseny »

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.