2012. nov. 13. | 01:00

A gyom én vagyok

Írta: terem s. bálint

fokep chaos

A GYOM ÉN VAGYOK ÉS ÉN VAGYOK A GYOM [csillag]


Mantrázom folyamatosan, amíg a lábam éri a földet. Elhallgattatok mindennemű, formájú, szagú és alakú Zajt a fejem körül. Csak a cikkre koncentrálok, hamarosan a végére érek.

Hohó, eszembe jutott az a Mel Gibson-os film, amiben áramütést kap a fürdőszobában a főszereplő, majd egy snittel odébb magához és hozzánk térve hangokat kezd hallani a fejében. Kiderül aztán, hogy ezek mind az ellenkező nemű lények gondolatai. Ám ez teherré válik egy idő után Melnek, a kezdeti öröm lelankad (illetve az is). Ennek ellenére amikor a hormonszintünk koncentráltabban emelkedik és férfi öntudatunk magához kezd térni, szeretnénk mi is mások fejébe belelátni. Leginkább nőkébe persze. Ahogy fordítva is igaz, bár ők válton állítják azt, hogy simán látják minden egyes kimondatatlan szavunkat.

Ezt remekül be is bizonyítja a maga módján Patrick Ness a Chaos Walking trilógiájában. Vagyis már a legelső kötetben (Kés a zajban). Tudniillik egy olyan bolygón játszódik, ahol az emberek hallják egymás gondolatait, amit következetesen Zajnak hívnak. Így hát mindenki tud mindenkiről mindent. Aztán kiderül a titok, főhősünk az ifjú Todd Hewitt megismerkedik Violával egy felderítő űrhajó egyetlen túlélőjével, aki néma, mint egy hal. Vagyis nem ömlik semmi gondolat a fejéből. Bocs, azt elfelejtettem eddig mondani, hogy Tod egy férfivárosban él, ahol egy grammnyi fehérnép sincs. Csak a fejekben, ami inkább rossz, mint jó.

Természetesen minden izgalmas és jó regényben, kell egy ellenpont. Vagyis a másik – rossz – oldalt képviselő akárki. Ebben az esetben Mesterpolgár, Prentissváros (azaz a „férfiváros”) polgármestere tölti be ezt a szerepet. Ő lesz az a  szemét figura a regényben, aki mindent el fog követni, hogy céljait elérje. Így hát megkezdődik Todd és Viola üldözése. A fiú feje kavarog, majdnem megfullad a saját Zajában; amit eddig meséltek neki az mind hazugság.

Mi olvasók sajátságos helyzetben vagyunk, hiszen úgy lett megírva a történet, hogy belátunk nemcsak Todd, hanem Viola homloka mögé. Két szálon futó cselekmény. (De ezt azért túl egyszerű lett volna önmagában leírni.)

Miután befejeztem az első részt, már kéznél volt a második is (nem így a harmadik, de arról lejjebb még). Válasz és kérdés. Bizony, bennem is sok kérdés halmozódott fel az előző cselekmények kapcsán. Másrészt bosszant, ha valaminek úgy van vége hogy sehogy. Régi trükk ez tudom, plusz hozzá szoktam az egykötetes cuccokhoz. Fokozódik a helyzet a folytatásban is, hiszen egyre több a szereplő, egyre sokrétűbbek a cselekmények. A körmömet lerágom.

Egy pillanat. (Csöngettek.) Megállok, mert meg kell hogy álljak. Erősen gondolkodom azon, mi számít spoilernek és mi nem. Vagyis mennyit áruljak el a másik két könyv tartalmából. Egykötetes trilógia esetében nem gáz, ha vázlatosan lebeg előttünk egy elnagyolt történet vagy történet-kezdemény. Viszont így úgy érzem megfosztanálak téged valamitől. Ez a valami pedig...ettől is megfosztalak. A GYOM ÉN VAGYOK ÉS ÉN VAGYOK A GYOM.

Annyit azért elárulok, hogy majdnem egy évet kellett várnom a harmadik rész megjelenéséig. ( Ja, közben azért találtam az interneten egy letölthető példányt...ez teljesen legális! A kiadó osztotta meg és egy kapcsolódó írás a három részhez. Tehát ha kedvet kaptál a Walking trió olvasásához, akkor töltsd majd le te is. ) Az lett a címe a befejező kötetnek: Háború a békéért. Rögtön felnyerítettem, mert eszembe jutott a nagy-nagy-nagy-nagy klasszikus, aminek csak a fedlapját olvastam el. Méltó katarzís és remek, számomra elfogadható végkifejlet (bármennyire is hülyén hangzik ez az utóbbi) a mű egészéhez képest. Pedig féltem attól, hogy Mr. Ness elkutyázza a végét.

Csak széljegyzetként említem meg, hogy ifjúsági regényről van szó. Tulajdonképpen ezt nem is akartam kiemelni, mert nincs jelentősége. Sokan egyből előítélettel viseltetnek az ifjúságnak szánt könyvek iránt, azaz alacsonyabban helyezkednek el a ranglétrán, mint a felnőtteknek szóló történetek. De szerény véleményem szerint (jó, számos szerény vélemény is tartozik még ide) döntő többségük legalább olyan komoly és mélyenszántó alkotás, mint "felnőtt" kollegái.

Jöhetnék a marketing szöveggel: ha abba a csoportba tartozol, amelyik fitymálja az ifi irodalmat, föltétlenül vedd meg! Ha nem, akkor azért!
Inkább azért javasolnám, mert annyi pozitív jelzőt halmoztam fel a róla szóló véleményemben, amennyit nem szégyellek. Ez egy felnőtté válásról szóló...ez egy férfi-nő kapcsolatáról szóló...ez egy önmagunk megismeréséről szóló...ez egy rasszizmusról és a háborúról szóló élvezetes, izgalmas, kalandos, fantáziadús, letehetetlen, remekbeszabott regénylánc.

Továbbá felfedeztem egy érdekes és rejtett dolgot: Viola és Todd neveinek a betűit ha összeadod, a kilences szám jön ki. A 9-es szám pediglen misztikus, a boldogságot és a tökéletességet is jelenti. Be szép! Valószínűleg van még benne egy rakás rejtett szimbólum, amiken még nem töprengtem, de ezt már másra bízom. Megyek és beengedem, aki csöngetett néhány bekezdéssel feljebb.

[csillag] Az eredeti úgy hangzik: A KÖR ÉN VAGYOK ÉS ÉN VAGYOK A KÖR. Ezzel manipulálták a főhőst gondolatilag.

A cikkelős neve: [terem s. bálint]
A cikkelés ideje: 2012.11.12.

Tovább a kategóriában: « Vacsora/Csata Szoborromboló »

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Barátos


b dalok
reklamkoho


kulter

 

Please publish modules in offcanvas position.