2011. febr. 28. | 01:00

Special Providence

Írta:

fokep specialpOlyan dolog történt velem, amit magam sem igazán értek. Mégpedig, hogy nem talált rám ezidáig egy olyan zene, amitől első hallásra elszálltam. Márpedig az ilyen muzsikák hamar és maguktól szoktak rám találni. Értem ezalatt mindegyik stílus számomra bejövős darabjait. Rám találnak koncerten, ahova véletlenül csöppenek be, rám találnak egy zenész révén, akivel összeakadok valamiért, rám találnak barátok ajánlásával ésatöbbi. Jönnek, megszólítanak, én meg beléjük habarodom, írok róluk és hallgatom őket ezerrel. Közben persze adnak nekem rengeteg érzést, hangulatot, aláfestést... Múltkor kitettem facebookra egy kérdést, hogy az olvasóim milyen cikk témákat ajánlanának. A rengeteg jó ötlet és tipp mellett jött néhány privát üzenet is. Az egyik Markó Ádámtól, aki a Special Providence dobosa. Ha van kedvem, és tetszik a zenéjük, firkanthatnék róla valamit, írta. Esetleg interjú... És interjú is lett a vége.

Special Providence. Hogy mi is ez: ez egy magyar zenekar, mely fúziós zenét játszik. A fúzióban elsősorban a jazz, a rock, a progresszív metál és az elektonikus stílus jelenik meg. Számomra első hallgatásra nagyon izgalmas volt. Egy fülbemászó témákkal és szólókkal teli, változatos zenei világ, melyben a lágyabb betétek mellett kemény, masszív alapok és témák kapnak helyet. Brutál pontos, kifinomult játék, nagyon színvonalas muzsika. És csak most ismertem meg. Remélem, ti már hallottatok róluk, vagy ha nem, meg fogjátok kedvelni őket! A szó Markó Ádámé:

Honnan érkeztetek a zene világába?

Mindannyian gyermekkorunk óta zenével foglakozunk, erre tettük fel az életünket. Rengeteg zene hatott/hat ránk, ami leszűrhető a zenénk által. A JazzRock-Fusion, progresszív rock/metál-tól a drum&bass át egészen az elektronikus zenékig és pop/rock muzsikákig. Én muzsikus családból származom, szüleim klasszikus zenészek, így gyermekkorom óta a muzsikus létet szívtam magamba.
 
Olvastam, hogy sokat léptek fel külföldön, és van már két lemezetek. Hogyan sikerült így belendülnötök?

A zenekar hét éves idén. Fokozatosan nőtte ki magát a banda idáig, egyetlen lépcsőt sem hagytunk ki :). A belendülés titka nagyon egyszerű. Mindennél jobban szeretjük ezt a zenekart, a SAJÁT zenekarunkat, és tudatosan építjük a dolgait. Én foglakozom a management részével a bandának, napi  szinten az ügyeinkkel foglalkozom és semmiért nem adnám már ki a kezemből. Nagyon nagy öröm, hogy komolyan elindultak a dolgok, és hogy haladunk a céljaink felé.

Külföldön az első nagy áttörés 2009-ben a London Jazz Fesztivál volt, ami után rengetegen felfigyeltek ránk. 2010-ben az egyik legnagyobb progresszív label, a francia MUSEA elkezdte terjeszteni a lemezeinket tizenöt országban. A nagy áttörés pedig a tavaly nyári francia Crescendo fesztiválon aratott siker volt, ami után bekerült a zenekar az európai progresszív szcénába, és nagyon komoly elismeréseket kaptunk több országból, sőt még a tengerentúlról is, aminek eredményeképp meghívtak minket Japánba és Dél-Amerikába is.

Tagcsere volt nemrég a basszgitáros poszton.

Bata Pistivel egy éve elváltak az útjaink, teljes barátságban. Egyszerűen nem egy irányba haladtunk. Fehérvári Attila személyében megtaláltuk azt az embert, akivel igazán egyfelé tartunk!

Máshonnan is lehet ismerni a neveteket...

A csapat összes tagja komolyan foglakoztatott session zenész. Zenekarok, ahol megfordulunk még: Hrutka Róbert, Ganxta Zolee és a Kartel, Black Out, Subscribe, Emberek, Miller Zoltán, Kozma Orsi, Für Anikó, Kálloy-Molnár Péter, Szörp stb.
 
Idén hogy alakul a turnétok?

Az idei tavaszi turné egy tizenkét állomásból álló kisebb európai turné lesz, az eddigi legnagyobb a zenekar történetében! A körút itthoni állomásokkal és egy Vajdasági fesztivállal kezdődik, majd egy kis szünet után előbb német, utána csehországi koncertek következnek, ahol a zenekar már visszatérő vendégnek számít és komoly közönsége van. A turné budapesti állomása április 17-én, vasárnap este lesz a Budapest Jazz Clubban!

Nyáron fesztiválozás lesz, főleg külföldön (Franciaország, Olaszország, Csehország ). Októberben  3 koncert erejéig Japánba utazunk, utána Dél-Amerikába, Francia-Guyana - ban részt veszünk az egyik legnagyobb progresszív zenei fesztiválon. Év végén pedig érkezik a harmadik album!

Web: 
www.specialprovidence.hu
www.myspace.com/specialprovidencehu
 
Tagok:
Kertész Márton - gitár
Cséry Zoltán - zongora, billentyűs hangszerek
Fehérvári Attila – basszusgitár
Markó Ádám - dob
 
A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2011.02.28.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.