2016. febr. 22. | 08:57

Mosoly és szemüveg mögött

Írta: vallyont

loci„Lóci Játszik mesterkurzus”

keretében búcsúztatta Csorba Lóránt, a zenekar frontembere egyszálgitáros, történetmesélős szerzői estjét a szolnoki TISZApART moziban. Az egy órás önleleplező, kulisszatitkokkal átszőtt előadás után ültünk le beszélgetni a zenekart érintő aktualitásokról, a jövőről és a ’90-es éveket beragyogó popzenékről.

Egyszemélyes stand-up gitáros felállásból egy pillanat alatt vált nagyzenekarrá a Lóci Játszik. Könnyen sikerült az átállás, gyorsan ment a zenésztoborzás?

Ha vannak dalaid, amiket régóta játszol egy szál gitárral és a fejedben kíséri valami orchestra, attól el kell vonatkoztatnod, mert sosem lesz pont olyan, mint amilyennek elképzelted. A nagyon kidolgozott gitárt is csupaszítanod kell, hogy legyen hely a basszusnak, a fúvósoknak, a trombitának, hagynod kell a többieket is érvényesülni, ezért ez egy koncepcionális kérdés inkább. A tagok viszont tök jó barátaim, könnyű dolgom volt, belőlük állt össze a Lóci Játszik, sőt van egy party zenekarunk is, a Veronika & the Wedding Boys amire büszke vagyok, tökre szeretem! Ott a Fábián Tibi, a dobosunk 6 éve nézi már a hátsómat, pontosan tudja, ha kettőt mozdulok balra, ritmusváltás jön.

locijatszikcstp

Hatással van az új formációra a party zenekar élete?

Nagyon sokat lehet tanulni belőle! Megtanulsz pár olyan apró trükköt a szórakoztatás közben, amik tök jól működnek és használhatók, s a popzenékben is hallasz újfajta megoldásokat, amikre előtte nem is gondoltál!

Nehezebb ekkora létszámmal színpadra állni?

Igen, de azt érzem, hogy végre van boogie! Amikor elmentem egyedül játszani, ahol maximum elfért 150 ember, az mindig egy nehezebb közeg, itt is nagy volt a színpad, egyedül mit keresek ott? Nem vagyok Bródy, hogy egy arénát megríkassak, ahhoz még kell 50 év zenei múlt, meg 10-szer annyi tehetség, mint amennyi nekem van. Tetszik, hogy nagy zenekarral viszont simán el tudsz hozni 4-500 embert, mert mindenki tudja, hogy jó lesz, hangos lesz.

A bemutatkozó nagylemez üde színfoltként érkezett meg a magyar palettára. Miben szerettél volna mást alkotni?

Annak idején nagyon megszerettem az Emil.RuleZ!-t, talán nyolcadikos, vagy elsős koromban, véletlenül hallottam a Sziget Est színpadán őket. Ahogy utánuk kerestem, azt láttam, hogy nekik is ez volt a problémájuk, az akkori alternatív közeg, a Kontroll Csoport, az URH, a Vidámpark, meg a Balaton zenekar helyett valami mást kerestek, így inkább a Charlie Parkert hallgatták. Azt érzem, most ismét van egy beszűkülés, amióta megnyílt a lehetőség, hogy angolul zenéljenek az emberek. Sokkal könnyebb úgy szórakoztatni, hogy ilyeneket énekelsz: „Love, Love, Love, what you what you wanna do in the love”. Szerintem ennek is bőven van piaca, meg valahol mi is azt csináljuk, hogy szórakoztatunk, szóval tényleg nincs ezzel semmi baj, csak beszűkíti a lehetőségeket. Nekem hiányzott az is, hogy ne köldöknézős legyen a zenekarunk vagy paródia, amit képviselünk, hanem könnyed, laza és elegáns, erre törekszem a Lóci Játszikban.

Mennyire van létjogosultsága ennek a mai magyar zeneiparban? Szerintem ez lenne a jó popzene, amit képviseltek.

Igyekszünk minél több helyen jelen lenni, ez a megoldás. Nekem fixa ideám, hogy nem elég jó az énekhangom, akik feltörtek az alternatívból, akár Kiss Tibi vagy Lovasi, valójában nagyon jól énekelnek, baromi karakteres hangok. Viszont ha jól csináljuk a dolgunkat, akkor szerintem lesz egy olyan kritikus tömeg, aki el fog járni a koncertjeinkre és azt fogják látni, hogy ez király dolog! Tudom, sokan hiányolják az új magyar tökös, beszólogatós együttest, mi nem leszünk azok, mert nekem ugyanolyan fontos szórakoztatni a csinibabát a HR-ről, mint a legmenőbb filmrendezőt.

Kezd kirajzolódni a háttérben az új lemez koncepciója?

Van néhány dal, ami a régi korszakból maradt, de igyekszem azokból meríteni, amiket újonnan írtunk zenekarként. Azt érzem, hogy ez egy nagyon eklektikus lemez. Szeretem és szerintem ennél jobb nehezen lehetett volna, mert nagyon sok munka van benne, összefoglalása az elmúlt 13 évnek, imádom, de szeretnék ennél egységesebb lemezt csinálni.

Várható valami újdonság a zenekar háza tájáról?

Igen, pont most készült el a végleges keverése a Nem táncolsz jobban-nak, ami március elején klip kíséretében érkezik! A születésnapi koncerten Hajós Andrással közösen előadott dalt is szeretnénk rögzíteni a későbbiekben, de pénzügyi okok miatt várnunk kell, míg több szám összegyűlik ahhoz, hogy érdemes legyen stúdióba vonulni.

locijatszik

Várhatók vidéki koncertek?

Igyekszünk! Nehéz az infrastrukturális költségét kitermelni, kell szerezni buszt, azt valakinek vezetnie kell és meg kell szervezni azt is, hogy másnap mindenki beérjen munkába. Másrészt a klubnak ki kell termelni a költséget, az eseményt meg kell rádióztatni, szóval ez egy nehéz forma. Sokat kell menni előzenekarként, ahol el tudod csalni a nézőket a következő bulidra, a Cseh Tamás programnak is köszönhetően nekünk most lesz is egy 7 állomásos turnénk a Margaret Islanddel.

Találkozhatnak a hallgatók veletek az idei fesztiválszezonban?

Szeretném, ha találkoznának velünk, de ez nem csak rajtam múlik sajnos. Mi egy másfél éves zenekar vagyunk, nem volt még olyan óriási giga-boom slágerünk a rádióban, ami miatt muszáj lenne minket meghívni, megértem, ha nem ránk esik a választás. Én viszont annyit mondok, ha minket választanak, akkor délután 3-kor is óriási bulit fogunk csinálni és a másnapos fesztiválozókban talán még valami gondolatot is ébresztünk!

Teret kap a szerzői est a jövőben?

Nem valószínű, az egy szál gitáros korszak lezárult, ma véletlenül alakult így, hogy egyedül érkeztem: Tavaly a Tiszavirág fesztivál előtt beszélgettünk filmekről Demeter Istvánnal, ekkor hívtak meg minket a TISZApART moziba, s bár az egész zenekart nem tudtuk lehozni, mindenképp akartam Szolnokon játszani, mert Szolnokot egy király helynek tartom.

A Cseh Tamás program milyen lehetőségeket nyitott meg előttetek?

A Cseh Tamás program mindenféleképpen egy pozitív fejlemény, nélküle ez a lemez még nem lenne kész. Abból kiindulva, hogy hány helyen tudunk jelen lenni és mennyit tudunk félretenni, jó esetben most novemberben jelent volna csak meg. Nagyon sok pénz egy lemezt elkészíteni és tök jó, hogy a kezdőlöketet megkaptuk. Mi is minden pénzt félretettünk, nem az egészet finanszíroztuk a programból, de az első lépés 2 helyett 1 évbe tellett a támogatás által, és ez nagyon fontos, 2 év alatt könnyen elmegy az ember kedve sok mindentől.

A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan után várható filmzeneszerzés?

Nem tudom beszélhetek-e róla, de Reisz Gábor következő filmjéhez ugyanúgy készülnek zenék. Heti-kétheti rendszerességgel felmegyünk a Studio Einz-be Csillebércre, ahol egy fix fölállás kezd körvonalazódni. A popos akusztikus hangvételt elhagytuk, sokkal kísérletibb dolog készül. Áron nem akar szerepelni semmilyen projektben, énekes nélkül vagyunk most, így keresgélünk. Gabit nagyon segíti a zenélés és ebben mi szívesen részt veszünk, mert szerintem jó dolgokat lehet csinálni.

Nyilatkoztad már, hogy közel áll hozzád a ’90-es évek zenéje. Mit nyújt számodra a nosztalgián felül?

Nekem a biblia az a Beatles, a ’60-as évek, ott nagyjából mindent tudok, hogyan történt. Aztán amikor gimnazistaként elkezdtem zenélni, következett a Led Zeppelin, Deep Purple, a ’70-es évek, de a ’80-as évek az soha nem jött át. Nem értettem, miért vannak az emberek befeszülve, vállpántos, válltöméses zakóban miért táncol a George Michael nekem, vagy a másik oldalról nézve, a kibontakozó undergroundot: mi ez az egész lehúzó cucc? A ’90-es években viszont a zeneipar annyira intézményesült, hogy tökéletesen kidolgozott slágerek születtek, Backstreet Boys, Spice Girls, és gyerekként azt hallottam, hogy ez valami csodálatos, minden iszonyatosan jól szól! Persze ez később kellemes, nosztalgikus élmény, felnőni Disney zenéken úgy, hogy mindent fejből énekelsz, de amikor 20 - 25 évesen elkezded komolyabban hallgatni ezeket, rájössz, hogy olyan hangszerelés van mögöttük, hogy el nem tudod képzelni! Valami hasonlót alkalmaztunk a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlannál, a Gabi ötleteiből rendesen megszólaló - ha nem is pop, de – dalokat csináltunk. Persze nem egy Max Martin lakozik bennem, de örülök, hogy sikerült jól passzoló hangszerelést készíteni a számokhoz.

A kilencvenes években a magyar vonal nem kapott el annyira?

Dehogynem! Az volt a rapnek az első átütése, nem? Mindenki Ganxsta Zolee Eldorádót szavalt az öltözőben, vagy Hip Hop Boyz-t! Szép emlékek.

Melyik számot választanád ki, amivel a legjobban visszaadja a ’90-es évek hangulatát számodra?

Nem is tudom, nagyon sok példát lehetne mondani! Hirtelen nem is tudok választani... Mondjuk eszembe jut, hogy amikor kevertük a Nem táncolsz jobban-t, akkor jött elő, hogy micsoda őrületes soundot lehetne varázsolni a dalnak, valami olyat, mint a Blümchen - Boom boom boom boom boomerang! Tiszta ’90-es évek, mindenkinek megvan az a legbénább lábdob, olyan, mintha porolnának egy nagy szőnyeget, nagyon jó!

A 'Hadd legyek arról híres' lemezt itt tudod letölteni:

b dalok

 
A cikkelős neve: [vallyont]
A cikkelés ideje: 2016.02.22.

Kapcsolódó elemek

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.