2012. jún. 17. | 02:00

Mindent megmutattak - Naked interjú

Írta:

fokep naked koncert2012. június 15-én, pénteken Kaposváron  

a Szivárvány Kultúrpalotában este héttől egy igazi világzenei csemegét hallott az ott jelenlévő 24 ember. Igen. Míg az épülettel szemközti korzón teltházzal ittak a fiatalok, a város bevásárlóközpontjában pedig épp Fluor vagy Király Norbi karattyolt, addig a Babel Sound koncertsorozatának második állomására a kábé 60 000-es lakosú megyeszékhely 24 polgára volt kíváncsi. Pont. (vessző, ebből kettő fő a [kulturgyom.hu] szerkesztője és fotósa volt...)

Fergetegesen jó, jazzel, masszív elektro alapokkal és egészen psychedelikus elemekkel tarkított fúziós vördmjuzikot játszó szerb banda áll a színpadon. Cseppet sem foglalkoznak azzal, hogy ilyen kevesen vagyunk. A számok után egyre erősödő taps, a vége felé mintha 100 ember tapsolna, annyira már. Profi zenészek, összeszokott, rutinos zenekar. Szerbiából jöttek, és nagyon jó fejnek tűnnek. A zenéjük tényleg jó, talán jobb is, mint a lemezükön. A koncertről itt a képek, az interjú pedig mögötte, abból minden fontos kiderül. Például az is, amit mégis muszáj elmondanom. Ilyet még nem láttam. Két basszusgitárosuk van. Az egyik 'hagyományos' módon tolja, a másik pedig végig agyoneffektezve, inkább csak valamiféle elborult, szállós, homályos alapot adva az egésznek. Na velük beszélgettem a koncert után. Engedélyükkel én magam fordítottam az általuk mondottakat, eléggé szabadon. (viccelődtek, ha már úgyis fordítom, mondják inkább szerbül... :))


A fotós: Czellár Anita

[stanley] Az az igazság, hogy csak a második lemezeteket tudtam megszerezni. Láttam, hogy hazánkban, a Narrator Records-nál vettétek fel és adtátok ki. (megnyugtatnak, hogy az elsőt megkapom tőlük - már jó arcok, na)

[Branislav Radojkovic és Ivan Mihajlovic egymás szavába vágva (ezután csak Naked)] - A Balatonon vettük fel a lemezt, és a megjelenése Budapesten volt. Az első albumunkat csak Szerbiában adták ki. A következő hónapban a Babel Sound Fesztivál keretében fogunk játszani, valamint a XIII. Jazz és Bor Fesztiválján.

[stanley] Mi a története annak, hogy most itt vagytok? Ez egy erőteljes fúziós rétegzene, amit játsszotok, kevés ember megy el ilyen jellegű koncertre nálunk. Mégis itt vagytok, jó messziről.

[Naked] Éppen ez a lényege talán, ahogy mondod, ez nem egy populáris muzsika. A kiadónk lát benne fantáziát, és éppen ezzel szeretné nagyobb körben ismertté tenni.

naked koncert
[stanley] Mi a helyzet Szerbiában? Ott sokan szeretik a zenéteket?

[Naked] Igen. Kb. 7 éve zenélünk, és az emberek nagyon szeretik ezt a zenét. Ez érthető is, hiszen a játékunk a saját tradicionális népzenénkben gyökerezik. Ezt keverjük a jazzel és más stílusokkal, és nemcsak a szerb alapok találhatók meg benne, hanem ugyanúgy megjelenik a magyar, a román, a bolgár, az albán, a boszniai, a macedóniai is. Mindenhonnan sok inspirációt kapunk.

[stanley] Magyar bandákat ismertek?

[Naked] A Beshodrom nagyon jó zenekar. Aztán ott van még a Cabaret Medrano, az Ez a divat, kedveljük David Yengibariant...

[stanley] Milyennek látjátok Magyarországot? Ti talán tudjátok objektívebben, mint mondjuk én.

[Naked] Nem! Csak szubjektíven! Szép ország szép kultúrával, és szép lányokkal :). És nagyon jó a közönség! Számunkra három éve nyílt meg Európa, de nem jutottunk el egyelőre túl sok helyre. Magyarország számunkra egy nagyon jó lehetőség, jól érezzük itt magunkat.


[stanley] Végül egy sablon kérdés: milyen terveitek vannak a közeljövőben? Új lemez, koncertek Európa más országaiban...?

[Naked, most éppen nevetve] Lényegében elmondtad a terveinket. Igen, tervezünk több lemezt és sok koncertet! :)

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2012.06.17.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.