2014. máj. 27. | 00:00

Lumenstyle guitar, avagy kirándulás Tommal

Írta:

Tom Lumen | Kaposvár | 2014.05.16.fokep tomlumen

Egyszer a neten elcsíptem egy videót, egy gitáros srácot. Jól tolta, nagyon kellemes pengetést művelt ének nélkül, szólóban. Sajnos később aztán nem akadtam rá újból, a webkád magába nyelte a rengeteg többi zenével együtt. De szerencsére épp Kaposvárra jött pár napja, ahol a műsor előtt beszélgettünk egy jót.

Tom Lumennek hívják. Egy végtelenül közvetlen, nyílt, laza, mégis visszafogott fazon. Gitárvirtuóz, ahogy a plakát hirdeti, és bizony nem nagyon lő mellé. Viszont ahogy az a beszélgetésből kiderül, nem is ez a legfontosabb Tamás számára, és valószínűleg a hallgatósága számára sem.

Ahogy végighallgattam a yt csatornáján a feltöltött dalokat, aztán az első EP-jét, egyből a hangulat, az egyedi hangulat fogott meg. Mondjuk nem újdonság, hiszen engem általában csak azok a zenék fognak meg, amelyek egyediek és sajátos atmoszférát tolnak ki az éterbe.

Nos, hát itt is egyből ez jött le, nem is tétováztam, rögtön rákérdeztem a legelején, mi a legfontosabb Tomnak, ha a zenéjét nézzük (hallgatjuk)… csak nem a hangulat? J

TOM LUMEN Számomra ez a szólóban akusztikus gitározás leginkább a hangulatról, az attitűdről, a kisugárzásról szól. Nem azt érzem a legfontosabbnak, hogy mit játszik az ember, hanem hogy hogyan játssza. Abban próbálok utazni, hogy megérintsem azokat itt szívtájékon, akik eljönnek a koncertre. Nem az az elsődleges, hogy füstölögjön a gitár nyaka egész éjjel, hanem az, hogy megérintsem, mondjak valamit, és arra a másfél órára kiragadjam őket a heti ügyes-bajos dolgok közül és egy önfeledt estét töltsünk együtt.

Hogyan jön a hangulat? Hogy működik nálad a dalszerzés?

TOM LUMEN Maga a dalszerzés az borzasztó egyszerűen működik: magától. Többnyire megélt élmények kapcsán éppen amilyen hangulatban vagyok, rengeteg ötlet szokott előbukkanni, és ezekből sokszor születik dal. A legtöbb dalom szinte a végleges formájában jelenik meg már akkor is, amikor először játszom. Persze át szoktam gondolni, hogy merre hány méter, meg mit hogy, de nem szoktam matekolni dalszerzés közben…

tomlumen01

Szeretsz improvizálni?

TOM LUMEN Szeretek improvizálni, de a dalok többnyire kötöttek. Nagyon szeretek a koncerten a közönséggel együtt is zenélni, bevonni őket tapsolni, énekelni együtt… de valójában ez az egész műfaj számomra inkább a kisugárzásról szól, nem a gitárjátékról… Én a gondolataimat ebben a formában tudom eljuttatni az emberekhez, és úgy tűnik, hogy működik.

Mikor kezdődött?

TOM LUMEN Tíz éves voltam körülbelül, amikor egyszer a szüleink kettesben hagytak minket otthon a bátyámmal. Ő persze azonnal felhozott egy lányt, és amíg a lánnyal molyoltak, betett egy videókazettát, hogy ez itt Jimi Hendrix, tessék nézzed… és annyira lekötött, hogy azonnal felrobbant az agyam, és hogy én is gitáros szeretnék lenni…

És lám. Mennyit gyakorolsz egyébként? Gondolom sokat számít a technika, a rutin a színpadon…

TOM LUMEN Persze, főleg hogyha nincs senki más a színpadon… meg effekteket sem használok egyáltalán, natúr gityó, akusztikus gitár az egész… órákat töltök azzal, hogy csiszoljam a tudásomat, fejlesszem magam. De tulajdonképp ez egy élvezetes dolog. Vannak olyan napok, amikor nincs kedve gitározni az embernek, de én akkor is gitározok.

tomlumen02

Inspiráció… vagyis példakép. Neked ki, kik?

TOM LUMEN A jelenleg is aktív zenészek közül nagyon nagy példaképem Trent Reznor, a Nine Inch Nails frontembere (is – millió egy dolgot csinál emellett). Azért nagy példa a számomra, mert képes nagyon széles spektrumban látni azt, amit csinál. Nemcsak egy fantasztikus zenész, hanem egy nagyon komplex és ütős figurája a popéletnek. Keith Jarrett, zongorista – ő mint zenész – abszolút zenei példa előttem. A gitárosok közül szerintem Tommy Emmanuel a legnagyobb sztár a világon ebben a stílusban. Ő volt az, aki által megismerkedtem ezzel a fajta gitározással. Ezt a stílust úgy hívják, hogy fingerstyle guitar. Az a lényege, hogy azok a szólamok, amiket normál esetben egy zenekar szólaltat meg, az mind egy időben egy gitáron szólal meg. Hat évvel ezelőtt egy barátom küldött át egy youtube linket, ahol ez a pali gitározott, és azonnal felrobbant tőle az agyam, hogy ezt kerestem egész életemben, és ezt szeretném csinálni a gitárral. Elkezdtem gyakorolni ezerrel…

Lassan három éve koncertezem így egyedül, Magyarországot keresztbe-kasul bejártam, voltam Bécsben, Berlinben is koncertezni… néhány héttel ezelőtt itt járt Magyarországon Tommy Emmanuel, és felléphettem vele mindkét koncertjén. Pécsen a Kodály Központban eljátszottunk együtt két dalt, Budapesten a Müpában pedig a beállásnál megkérdezte, hogy van-e kedvem eljátszani egy saját dalomat. Fantasztikus manus. Pécsen a hotelben találkoztunk vele délelőtt, a hotel kávézójában leültünk. Javasoltam, hogy játszunk egy magyar népdalt, és akkor mondta, hogy játszunk tőle is egy dalt… rengeteget mesélt, tanácsokat adott. Az egész egy ilyen álomszerű, nagyon jópofa dolog volt.

Még ilyen zenész… mondjuk említetted a Pat Metheny-t. Ő nagy példa volt előttem is még a húszas éveimben, amikor még jazzt hallgattam. Tőle az Imaginary Day a kedvenc albumom. Sok zenész van még egyébként komolyzenei téren is… például a Glenn Gould, aki ufó zongorista volt… de többnyire azok a fazonok fognak meg, akik egyedül tudtak nagyot alkotni… Frank Zappa, meg ilyesmik…

Műfajilag nagyon széles skálán játszol… általában egy koncert hogy épül fel? Mennyi a saját dal, és mennyi a feldolgozás?

TOM LUMEN Körülbelül hetven százalékban vannak a saját dalaim, és emellett vannak feldolgozások…

Lady Gagán gondolkodtál már?

TOM LUMEN Még nem… de simán!

tomlumen interju

Következő lemez?

TOM LUMEN Az első szólóalbum idén fog elkészülni, és tulajdonképpen ennyi a sztori.

Egyedül játszol, másik zenekar sincs…

TOM LUMEN Egyedül, de szoktak lenni vendégeim. Meg elő szoktam fordulni vendégként zenekarok koncertjein. Hallgatóként másfél óránál több zenét nem nagyon tudok befogadni egy este alatt. Szerintem 90 perc alatt az emberek mindent megkaphatnak, amire szükségük van – jó esetben.

Azt hiszem, Kaposváron is így voltunk ezzel, abszolút elégedetten jöttünk ki a koncertteremből. Én főleg, hiszen az előbbi beszélgetés után hallgattam végig a muzsikát. Nagyon tetszett egyébként a sok köztes sztori. Tamás élményszerűen számolt be dalainak a történetéről, az ihlető pillanatokról, s így egyúttal róla is egész sokat megtudtunk. Ha valaki egy jókedvű gitározós estére vágyik, ahol azért bőven van érzelem is, no hát annak (is) szívből ajánlom Tom Lument!

  Tom Lumen facebook  

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2014.05.27.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.