2013. okt. 11. | 02:00

Jóvilágvan interjú

Írta:

fokep jovilagvan interjuEljátszani, közölni, kifejezni, és mindezt őszintén   

Kollegám pár napja írt egy jó kis kritikát a párkányi Jóvilágvan zenekar Hanne lemezéről, és be kell vallanom, hogy én már rajta voltam az interjún, hogy tőlük is kapjunk néhány kis hozzávalót a hanganyaghoz/mellé. A kérdéseinkre a csapat énekesnője, Bokor Réka és az alapító-hegedűs-billentyűs Trencsík Pál válaszolt.

Nagyon tetszik, hogy rengeteg stílusból merít a zenétek, mégis egységes, összepasszol. Melyek a legmeghatározóbb zenekarok, irányok?

Pál: Thievery Corporation, Rollins band, Másfél, Radiohead, Korai Öröm, Bonobo, Quimby, Rammstein, Rage Against The Machine, Kistehén, Sonic Youth, Hans Zimmer, Bach- das wohltemperiertes klavier ,Claude Debüssy, Saint Saens, Corelli - ezeket hallgattam. Továbbá az irodalom. Az irány az, hogy a lehetõ legpontosabban kifejezzünk egy állapotot, sok esetben képet az adott zenei témában, pl. ne kelljen elolvasni ezeket a szavakat: mély, víz, stb., hanem az ember érezze, ahogy hallgatja. Arra törekszünk, hogy ez a koncepció árnyalataiban is érvényesüljön. A fentiek sokat segíthetnek ebben.

Réka: Az én listám is hosszú, de csak a lényegre szorítkozok: Portishead, Alanis Morissette, Anouk, Massive Attack, Morcheeba, Ghymes, Radiohead, PJ Harvey és a népdalok.

Összeszokottnak érzõdik a lemezen a csapat, a zene. Mióta zenéltek, hogyan jöttetek össze?

Pál: 2007-ben volt egy fesztivál, ahol először játszottunk saját programot, előtte játszottunk már együtt, minden magától ment, nem tudom megmondani, miért és hogyan jöttünk össze.

Réka: Tulajdonképpen egy baráti társaság vagyunk. A fiúk gyerekkoruk óta ismerik egymást, játszottak is együtt az Ady Street nevű "gyerekzenekarban". Bálinttal, a dobosunkkal egy véletlen találkozás hozott össze, én pedig voltam olyan szerencsés, hogy jókor voltam jó helyen, s amikor a zenekar alapítás ötlete kipattant Pál fejéből, engem választott.

Szeretetzenélés, amit hallok, a zenekar neve is kicsit hajaz erre. Honnan jött a név, és a cél természetesen a világhír, ugye? :)

Pál: A szeretetzenélés az elfogadható, a név egy holland művész projektje volt, amikor is rengeteg ilyen feliratú (jó világ van) cetlit ragasztott kicsi városunkban mindenhová, szélvédőre, ereszre stb. mi meg pont sétáltunk, a zenekar nevén gondolkodtunk, s minduntalan ebbe botlottunk bele. Ezt egy jelnek vettük és továbbiakban így léptünk fel. A cél az, hogy egyre több árnyalattal gazdagítsuk a zenei önkifejezés palettáját, addig, míg tökéletes nem lesz.

Réka: A cél az, hogy a saját zenénket eljátsszunk, tudjunk közölni, kifejezni és mindezt őszintén tegyük. Nekem célom derű, a melankólia és a szépség láttatása. Nem a világhír.

A világhírt viccnek szántam, ugye vetted?

Réka: Hogyne! A világhír amúgy se lehetne más...

Melyik áll közelebb hozzátok: a fesztivál hangulat, vagy a klub feeling?

Pál: A klubokat szeretem, mert ott érvényesül a program, sokszor el tudok nézni elõtte is a helyre, tudok plusz dolgokat kitalálni. A nagy koncerteket jelenleg nem kedvelem, mert ilyen zenekarnak, mint mi vagyunk, arra van lehetõsége, hogy fölrohanjon, lejátssza és csókolom. Sokszor jövök haza a fölöslegesség érzésével egy ilyen koncertrõl, ahol még fent se vagy, a következõ zenekar már a sarkadban. Azért értelme van, mindig van egy új ember, aki észrevesz bennünket.

Réka: Én legjobban azt szeretem, mikor a koncerteken végignézek a srácokon meg a közönségen, és látom, hogy boldogok.

Ti is magyar zenekar vagytok, mégha nem is 'itthon' éltek. Jelent ez bármi nehézséget számotokra?

Réka: A Magyarországon való koncertszervezés szerintem számunkra sem nehezebb, mint más bandák számra. Úgy érzem se nem jobb, se nem rosszabb a helyzetünk.

Szerelemből, szeretettel zenéltek. Mit csináltok, ha nem éppen ezt?

Réka: A mindennapokban csapolunk, grafikuskodunk, zenészkedünk, újságíróskodunk, speditőrködünk, hangtechnikuskodunk.

Első albumotok címe Hanne. Mit takar ez a szó?

Pál: Hanne az elmúlt idõszak lenyomata, ezen az albumon legalábbis.

Réka: Magyarósi Éva azonos című kisfilmjéből vettem a nevet. Mostanság Hanne számomra a szerelem neve: nemtelen, arctalan, a nehéz, a balul végződő, az örök.

Mit mesélnétek el még magatokról szívesen? Mi a fõ üzenetetek?

Pál: Ez egy jó emberekbõl álló társaság, jó kapcsolatokkal az emberi és univerzális szférában egyaránt. Elég sok ember dolgozik még azon, hogy ez a zene menjen. Itt jönnek még a képbe a szövegíró emberek, grafikus, technikus, olyan mintha õk is a zenekar tagjai lennének, csak a színpadon soha nincsenek ott. Viszont az albumon, meg az egészben jelen vannak mindig. Fõ üzenet: Minden botnak két vége van.

Réka: Merj! Érezz! A zenekar célja most legfőképpen a második album munkálatainak befejezése. Nagyon várjuk!

Mi is!

A Jóvilágvan tagjai:

Bokor Réka - ének
Gazdík Miroslav - basszusgitár
Takács Bálint - dob
Szabó Máté - gitár
Trencsík Pál - billentyű, hegedű
Tungli Tamás - perka
Valasek Zoltán - gitár

Jóvilágvan facebook     
Jóvilágvan bandcamp         
Jóvilágvan soundcloud  

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2013.10.11.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.