2015. márc. 16. | 21:26

Hetedik Ég miisez és Zselenszky-interjú

Írta:

hetedikegEleven Hold tribute band feat. Zselenszky

Két olyan magyar zenekar volt eddig az életemben, amelyek esetében abszolút nem értettem, hogy a frontember kiválása után a tagok miért vitték tovább a nevet. Az egyik az Eleven Hold, a másik a Black-Out. Utóbbi esetében Kowa egy nélküle készített lemez után visszatért, és azóta néha-néha adnak egy-egy fergeteges bulit. Az Eleven Holdnál pedig most jött el a pillanat, ami bizony nem kis dolog, és igencsak ironikus, cinikus is a maga módján, hogy saját volt zenekarod feldolgozás bandáját csinálod meg :) – mondom Tamásnak, a Zselenszky-nek. Ő pedig a következőket válaszolja, szintén tök őszintén, ahogyan mindig is:

ZSELENSZKY | Az Eleven Hold név megtartásáról az őszenekart kérdezd, kérlek! A személyes meglátásom kezdettől az volt, hogy más névvel eredményesebben érvényesülhetnének a srácok. Ha más nevük volna, már rég nagy táboruk lenne, hiszen kiváló produkcióról beszélünk.

A tribute band valóban fricskának tűnhet. Abban az oszlást követő első pár napban, amikor mérges voltam, eszembe jutott, hogy mi lenne, ha... de elmúlt a mérgem. Aztán eltelt pár év, sikeres vándorutat jártam be a költői estekkel, volt egy pesti grunge formációm is Zselenszky Band néven. Pár éve függesztettük fel a működésünket, mert Sopronba költöztem. Egy éve történt, hogy egy szombathelyi fellépésemen megkeresett Kiss 'Thor' Gábor, hogy, ha már itt lakom, nézzem meg a vasvári E. H. Tribute Band próbáját. Mosolyogtam, örültem, hogy van ilyen is. Kásakerülgetést követően, több sörözés után került elő a téma, hogy mekkora fricska lenne, ha az eredeti énekes lehetne a frontemberük. Nekik jó, nekem kaland, és semmiképp sem fricska; egyszerűen hiányoznak a régi idők dalai. Nem csak nekem. Feloszlásunkat követően több éven át kaptam a leveleket, hogy "vazzz, pont most oszlottatok fel, amikor már felnőttem annyira, hogy elmehetnék a szüleim kedvenc zenekarát megnézni"... "mikor alakultok újra, mert az volt az igazi, és kellene az embereknek nagyon".

hetedik eg 02
Wildung Photo

Az E. H. hegedűslány Zsófi többször hívott, hogy szeretné, ha legalább évi x koncertet tolnánk, ha nem is alakulnánk újra, ezért felkerestem Gyulát, a gitárost, hogy mi legyen, de nem lett semmi. Mindegy, Sopronból nehéz is lenne Mórra járni próbálni. A dalok hiányoztak, de a szarakodás azóta sem.

Ezért vállaltam el a posztot. Itt az alkalom, hogy boldog lehessek a színpadon azokkal a dalokkal, amelyeket ezer éve nem játszhattam zenekarral... hogy az emberek, akik nem juthattak el egy zajos együtt ordibálásra, most megtehessék... hogy a tribute band zenészei, megérdemelten bejárhassák a tervezett utat... hogy a régi arcok újra találkozhassanak a koncertjeinken! A világ száz tájára vetődött régiek, most összebeszélhetnek, és összeverődhetnek, hogy újra éljenek valami zsír dolgot, és a gyermeket, aki a fiatalságuk része volt, és ott várakozik a lelkük kisszobájában, hogy előcsalogassák, és megénekeltessék! Amikor a színpadon leszek, én is előcsalogatom majd az én ilyen részemet.

GYOM | Ugye csak a három Zselenszky-s EH lemez számait játszátok?

ZSELENSZKY | Igen. Az E.H. 4. lemezanyaga frankó, de részünkről nem hadműveletről van szó, hanem hiánypótlásról. :) Nem haragból lettünk, hanem örömből.

GYOM | Mesélj kérlek kicsit a többiekről...

ZSELENSZKY | A tagokról csak jót mondhatok. Kedves arcok, akik nagyra becsülték az "anyazenekar" munkásságát, és arra adták a fejüket, hogy meg is szólaltassák pár dalát. Én akkoriban húszegynéhány voltam, most negyven vagyok... biztosan lesz pár dallam, amit át kell dolgoznom ahhoz, hogy a mostani személyiségem, képességeim tükröződhessenek benne, és Ők ebben is támogatnak. Érdekességként mesélem, szinte próbánként megállapítják, hogy amikor E. H.-t hallgatnak, nem tűnik fel, hogy mennyire összetettek a dalok; de amikor megpróbálják eljátszani azokat, kiakad a kijelzőjük. Játszva kezdi tisztelni az emberzenész a látszólag könnyű szerzeményeket. Ilyenkor mosolygok, és őszenésztársaim nevében is öröm tölt el. Ebben az előadássorozatban több lesz a lélek, mint a test; ennyit biztosan előrejelezhetek.

GYOM | Merre fogtok koncertezni, hol indul útjára a Hetedik ég?

ZSELENSZKY | Bárhol. Ez egy igazi zajos party zenekar, nagy estékre, nagy helyekre is alkalmasan. A megbízottaink fel fogják venni a kapcsolatot a szervezőkkel. Nem tervezzük, hogy új missziót viszünk végbe, és elfáradunk. Csak akkor lépünk fel, ha érezzük amit kell.

hetedik eg 01
Wildung Photo

GYOM | Mit jelent számodra az EH? Az a sok ihlet, hangulat, élmény, melyekből a dalok anno születtek, illetve a gondolatok, melyek belőlük szólnak, mennyire élnek ma benned?

ZSELENSZKY | Az E. H. egy szép időszak emléke. Nem voltunk jó zenészek, hanem inkább boldogok, és barátok, akik jó dalokat írtak, és adtak elő... sután, de örömmel. Amikor már csak én voltam az Ő barátjuk, de Ők az enyémek többé nem, vége lett a közös útnak. Tudod, rossz emlék is azért. Egy ilyen dolog vége nem csak annyi, hogy "most gördeszkázz másokkal, mert innentől nem tetszik a mosolyod"... hanem olyan, hogy "kössz, hogy felépítetted velünk ezt a kastélyt, de Te nem lakhatsz benne, szevasz". Ez még akkor is idegesítő kicsit, ha nem gondolunk arra, hogy a közönség mit veszít. Én gondoltam. Féltettem Őket. Hiányoznak. Remélem találkozhatunk még!A régi dalok nem mindegyikének szövege illik a mostani számba. Majd' húsz év alatt azért sokat lát az ember. Szerencse, hogy már akkor is tartottam magam egy szemponthoz, mely szerint "örök dolgokhoz adjuk a nevünket", így nem sok olyan sor akad, ami ne lenne aktuális ma is. Jó látni az azóta történt pozitív változásokat, ugyanakkor szomorú szembesülni azzal, hogy az akkori társadalomkritikus, cinikus, beszólós szövegek mit sem veszítettek az élükből... ami azt jelenti, hogy nem sokminden lett jobbá odakint. Ma már égi szövegekbe csempészek pár földi gondolatot, és nem fordítva, mint anno.

GYOM |  Miért épp a Hetedik ég nevet választottátok? Láttam, hogy egyszer közvéleménykutattál ezügyben a fészbúkon, és rengeteg jó és persze sok vicces névötlet is érkezett a kommentek között. 

ZSELENSZKY | Amikor igent mondtam, felröppentek a hírek, és a blogomon, "fészemen" fel is tettem a kérdést, milyen nevet javasolnának az érdeklődők. Több száz nevet javasoltak; vicceseket is... sokat mulattam. Mivel ez a formáció nem az én zenekarom, hanem én vagyok az övék... csak meghívott énekes vagyok benne, ezt tiszteletben tartom minden téren; a tagok választhattak nevet is. Az Ő döntésük. Az E. H. Tribute Band-nek saját sorsa van, simán lehet, hogy nélkülem is lesz majd turnéjuk. Csodaarcok. Hálás lehetek, hogy néhány helyszínen, turnén Velük tarthatok egy-egy sámánkodásra.

GYOM | Úgy hallottuk, még egy formáció is bujkál a háttérben, egy bizonyos 'lensky mob? Tényleg? És mi ez? :)

ZSELENSZKY | A tribute band profilja kizárólag az E.H. első három albumáról a best of színpadra vitele, és más semmi. A 'Lensky Mob egy soproni rockzenekar, amely teljesen új dalokat ír, és ad majd elő. Nem játszunk egy eddigi szólólemezemről sem; minden dal original 'Lensky Mob dal lesz. Újak.
Helyi barátaimmal űzzük a grunge-ot. Írok, viszem, kiteljesítik, öömbódottá'. A demónk hatodik dalát vesszük fel épp, amely 2015. áprilistól, vagy májustól már megtalálható a youtube-on. Külön műsor, ugyanolyan nagyszínpadokra. Jó lesz! :)

Hetedik Ég - Eleven Hold tribute band feat. Zselenszky facebook

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2015.03.16.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.