2017. szept. 27. | 10:46

Gut, besser, közhely avagy egy SLOW VILLAGE interjú

Írta: gelu

slowvillage201X

Elég körülményesen jött össze ez az interjú a srácokkal, mert már május óta kergettük egymást, de valahogy sose sikerült pontot tenni a dolgok végére. De mégis mit várjon az ember '2000tizenvalahány'-ban? A választ lent olvashatjátok. Kérdez a KULTÚRGYOM, válaszol NASH és GOULASCH a SLOW VILLAGE nevében.

Milyen évet írunk most, srácok?

NASH: Ti 2017-et írtok, mi 2000 tizenvalahányat. :)Miért pont '2000tizenvalahány' lett a lemez címe? Mi itt a mélyebb mondandó?

NASH: A 2000 tizenvalahány volt az első hivatalos Slow Village projekt, amit elkészítettünk, a dal születésekor létrejött világot, az összes többi szám hangulatát tökéletesen leírta a 201X címválasztás. Az egész egy groteszk, vicces korrajz, teletűzdelve a saját agymenéseinkkel, úgy éreztük, hogy a lemez anyagának és a készítés időszakának legjobb összefoglalása ez a cím.

Kik is a 'Lassú Falu' polgárai? Mit takar a Slow Village? Honnan jön, merre tart most ez a projekt?

NASH: A csapat négy tagból épül fel, egy Dj\Producer: Slow és három Mc: Tink, Goulasch és Nash. A névválasztás Tink Misitől származik, egy bulin, amikor még maga a formáció nem létezett viccesen így nevezte az együttállást, mi pedig beleszerettünk. Egyrészt nyilván a Slum Village munkássága előtti tisztelgés ez, másrészt Slow Bálintunk nevét szerettük volna fényesre polírozni. :)
Viccet félretéve, Bálint zenei ötletei köré épült fel ez a kis falu, úgyhogy megtartottuk magunknak ezt a nevet. Maga a csapat egy a SoulClap Budapest által minden héten megrendezett jamen, a Hip To The Game-en alakult meg, hétről hétre körvonalazódott, hogy jól megy ez az állatkodás nekünk együtt, jó lenne belevágni és hanganyagokat készíteni és színpadra vinni. Elkezdtük, és hogy hova tart azt még magunk sem tudjuk, mi mindenesetre dolgozunk, új projekteken agyalunk és bízunk a további sikerekben.

Nem egyszerű dolog ma hip-hop előadónak lenni, a hazai piac lassan már teljesen telített. Van még egyáltalán elegendő puskapor ebben a stílusban hazai szinten? Mennyire rágta már le a divathullám ezt a stílust, lehet még újat és eredetit alkotni?

NASH: Sok arcát megismertük ennek a műfajnak, de mindig vannak lehetőségek a kísérletezésre az árnyékunkból való kimozdulásra, vagy éppen egy már jól ismert recept felfrissítésére, újragondolására. Kétségtelen, hogy sok a műfajra összességében kártékony hatással lévő produkció, de legalább annyi a kellemes meglepetés, a tehetséges, elszánt és kitartó forma ezen a színtéren, ha már csak a saját ismerőseink között nézünk körbe. Bőven van még abból a puskaporból, csak jó helyen kell keresni.
Goulasch: Azért, az nem titok, hogy van némi „misszió” jellege is az egésznek. Mindannyian sok-sok szubkultúrával, arccal, stílussal, zenei és egyéb alkotói gondolkodással találkoztunk már és ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kellően nyitottak legyünk. Itt nem feltétlenül a mindenkori „újvonalas” dolgokra gondolunk, hanem alapvetően mindenre, ami sallangmentesen próbálja magát képviseltetni. Ez nem underground vagy mainstream kérdése, csupán legyen svungos és ön azonos, vegye, vagy egyáltalán ne vegye magát komolyan, de ne legyen saját magára nézve parodisztikus. Ez a műfaj rendkívül nagy szabadságot ad, de azért azt jobb tisztázni, hogy ezzel nem feltétlenül érdemes visszaélni. Felelősséggel tartozik mindenki a maga közönségéért.

Egy ilyen méretű formációnál mindig felmerül, hogy milyen is az alkotás menete? Mi van előbb: a beat vagy a szöveg? Mi jön hamarabb a téma vagy a hangulat? Tudatosan írtok zenét vagy próbatermi agyalások termékei a trekkek?

NASH: Nincs tankönyvi módszer, sokszor születnek spontán ötletek mentén a dalok, de az is előfordul, hogy már egy konkrétan megfogalmazott koncepciót járunk körül. Ugyan ez a helyzet a szöveg-beat kérdésében is, akad, hogy izomból bebólogatunk egy Bálintkabítre és azonnal szét akarjuk reppelni, de megesik, hogy a szöveg, vagy annak vázlata hamarabb készül el és később választjuk ki hozzá azt az alapot, ami igazán passzol hozzá.

Több mozgóképes felvételetek és ugye a már említett '2000tizenvalahány' című lemezetek is megtalálható a neten. Hol és kikkel készült az anyag? Milyen lett a fogadtatása, azt kaptátok, amit vártatok?

NASH: A felvételek a State of High stúdióban, a Stúdio H-ban és a Kazoo stúdióban készültek, segítségünkre volt számos zenészbarátunk: Emmavie, Zahár Fanni, Dj One-AB, Mc Fedora, Oriza, K90 (Snarezetes, The Drumlord), Hívatlanok (Rasek, Konkrét), Phlat, Sör És Fű (Imi, Feri, Laca), 4Tress, FNT, Rebelo (Skillwalker, SLA), Méhes Adrián, csak hogy néhányat említsünk, és még egy csomó olyan ember, aki impulzusaival, ötleteivel, jelenlétével segítette a munkát. Itt szeretnénk ezt mindenkinek nagyon szépen megköszönni!
Goulasch: Nagyon meglepődtünk, amikor sorban kaptuk a pozitív visszajelzéseket. Igazából egyik napról a másikra azt vettük észre, hogy azokkal a formákkal tervezünk közösen dolgozni, akiknek a zenéjén felnőttünk vagy mindig is nagyra tartottuk a munkásságukat. Ennél nagyobb elismerés talán nem is kell, sok felkérés érkezett, legalább ennyit tervezünk mi is tető alá hozni. Igyekszünk minél produktívabbak, lenni, és előre gondolkodni, a kezdeti kisebb nagyobb sikerek igazából ehhez adtak lendületet. Köszönünk mindent innen is!

slow village

Úgy tudom, nagyon adtok a digitális elérhetőségre, pontosan hány helyen is érhető el a lemez? Egy feltörekvő csapatnak a mai zenei piacon mennyire kell erősen a digitális világ felé tolódni, ha valaki ‘up2date’ akar lenni?

Goulasch: Huhh, most ezt szerintem nehéz lenne megszámolni, de annyi biztos, hogy minden nagyobb zenei megosztón megtalálható az album. A digitális világ pedig mára egy kikerülhetetlen dolog. Ha azt akarod, hogy a mondanivalód eljusson az emberekhez, akkor bizony neki kell feküdni ennek is, ma már nem elég a másolt kazettákat cserélgetni (sajnos), viszont rengeteg új lehetőséget tartogat a digitalizálódás. A tengerentúlon az, hogy valaki iTunes-on vásárol albumot nagyjából annyira természetes, mint nálunk a kalózmásolatokat letölteni, és igen, bármennyire is szomorú sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy hétről-hétre albumokat vásároljon. Amikor először láttuk, hogy fent van az album torrenten akkor éreztük igazán ennek a kettőségét. Egyrészt jó volt látni, hogy hányan töltik éppen a cuccunkat, de legalább ennyire elkeserítő volt, hogy ebbe mennyi melót raktunk és mások egy kattintással, nulla ráfordítással a birtokában lehetnek az egésznek. Muszáj ’up2date’-nek lenni, hiszen egyáltalán nem törvényszerű azt gondolni, hogy a globálisan egyre fejlődő és formálódó dolgok majd pont a magyar hip-hop szcéna miatt behúzzák a féket, időgépet építenek és ’93-ba repítik vissza a magukat, csak azért mert mi – sajnos nagyon sok esetben – lusták vagyunk naprakészek lenni. Pedig ez tényleg a mi érdekünk. Baromi nehéz tartani a tempót és még mi is messze hátul kocogunk, de ezt be kellett ismerni.

Mi jön majd, mi várható a Slow Village háza táján? Mikor számoljunk következő anyaggal?

Goulasch: Ami jön az rengeteg meló, nem csak a zenében, hanem minden szinten. Nagyon sokat szeretnénk vidéken koncertezni, megismerni a helyi arcokat, arconpörögni velük egy kicsit és építgetni a zenénkre és az üzenetünkre fogékony közönségünket. Szeretnénk nekiugrani jobban a közreműködéseknek, és mindemellett szeptemberben kezdjük el az új lemez munkálatait, amiről egyelőre nem szeretnénk elárulni semmit, mert még nekünk is egy kicsit fel kell nőnünk az eltervezettekhez. Annyi biztos, hogy minden a maga rendjében halad, az apróbb elmaradásokat pedig próbáljuk behozni. Nem állunk meg! :)

Végszó 1: Bár attól még messze járunk, hogy azt mondjuk a ’SLOW VILLAGE’ lesz a következő ’HŐSÖK’ vagy ’AKPH’, de mindenesetre az már most elmondható, hogy ha az eddig megkezdett úton haladnak tovább az igényes hip-hop kedvelőinek hosszú évekre megoldódnak a gondjai!

Végszó 2: aki teheti, váltson jegyet a srácokra, ha a környéken járnak, aki meg még inkább megteheti, az kattanjon rá bármelyik feltöltésükre (lsd. fentebb) és támogassa meg őket azzal, hogy meg is veszi az albumot, nem csak lekalózkodja!

A cikkelős neve: [gelu]
A cikkelés ideje: 2017.09.27.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.