2017. ápr. 09. | 22:22

Furcsa, ha valami állandó

Írta:

cloud9CLOUD 9+ INTERJÚ

Több friss és üde zenei formáció tűnt fel az elmúlt években a hazai zenei piacon. Ilyen a Cloud 9+ csapata is, akik idén márciusban egy teltházas lemezbemutató koncert keretein belül az Akváriumban bemutatták 2. önálló lemezüket is ‚THE NEXT STEP‘ címmel. Azt első hallásra elmondhatjuk, hogy a srácok a lemezzel szerintünk mindenképp megugrották azt a következő szintet, amire az album címe is utal. Az album, a lemezbemutató koncert és a tavaszi / nyári szezon kapcsán kérdezgettük Koller Márkot, a zenekar dobosát.

Először is srácok gratulálok a teltházas lemezbemutatóhoz! Elég eszement buli lett, hisz volt itt minden lánykéréstől a circle pit-ig. Ilyen egy átlagos Cloud 9+ koncert vagy ez a buli csak különlegesnek számít azért nektek is?

Koller Márk: Egy ideig emlegetni fogjuk mi is a lemezbemutatót, óriási élmény volt. Persze, a show-elemek nagy része a jól megszokott Cloud jellegzetesség, de azért a lánykérés vagy az az elképeszető decibel, ahogy a “Lights”-ot énekeltek, a hideg rázott mindannyiunkat… Elképesztő érzés.

Beszéljünk kicsit az új albumról is. ’THE NEXT STEP’ a címe, tudatos a címadás? Ez a lemez egy következő szint a Cloud 9+ számára?

K.M.: Igen, szeretnénk szintet ugrani, egyre nagyobb színpadokon játszunk, és ez óriási dolog számunkra. Az új dalok is érettebbek, komplexebbek, mint valaha. Büszkék vagyunk az új lemezre.

Első hallgatásra is feltűnt, ismételve pedig kifejezetten feltűnő, hogy egy zeneileg érettebb, merészebb lemez lett több vendég előadóval és színesebb zenei palettával, mint az első albumotok. Az elmúlt évek tapasztalatai köszönnek vissza ilyenformán, vagy inkább merészebbek lettetek és jobban bevállaltok olyat is, amit korábban nem lehetett?

K.M.:: Köszönjük a pozitív kritikát:) Ez volt a célunk, igyekeztünk színesíteni, hangszerelésben és vendégelőadók terén is. Egy nagy család vagyunk, alig várjuk a fesztiválokat, hogy megnézzük egymás produkcióját, meg bulizzunk a backstage-ekben :)


Általában minden zenész utálja, ha hasonlítgatják őket bármilyen más előadóhoz, így inkább az érdekelne ti hogy érzitek, melyik előadók voltak rátok leginkább hatással a lemez előkészületei alatt?

K.M.: Mindannyian különbözünk, vannak természetesen közös pontok, mint a ’Pendulum’ vagy a ’Modestep’. Itthon imádnak hasonlítgatni, de azt gondolom bizonyítottunk már annyira, hogy egyre kevésbe teszik. Imádjuk keverni a különböző stílusokat, legtöbbször nem tudatosan, csak érzésre, ami épp jön. Legutóbb egy dobtémára írtunk számot (On the sky), nagyon büszke vagyok rá személy szerint :) Zsoltinkra a ’Bring me the Horizon’ volt óriási hátassal, de hozzám is legalább annyira közel áll ez a vonal, mint hozzá :)

Hol zajlottak az album felvételei és az utómunkák? Mennyi időt vett igénybe a lemez elkészítése? Mennyire szerettek aktívan részt venni a zenei utómunkában?

K.M.: Az album felvételei a nappalimban, illetve Berci és Gábor home stúdiójában készültek. Szabó Marci barátunk felelt az énekfelvételekért. Az utómunkában több emberrel is dolgoztunk, például JumoDaddy, iamYank, és a Gainlab srácok is közreműködtek. Nagyon elégedettek vagyunk a végeredménnyel. Szeretünk mindenben részt venni, mindenhez hozzászólni, véleményezni.

Készült egy kifejezetten jeges klip is a ‘Scars’ című számhoz. Mesélnétek erről és a forgatásról? Kinek az ötlete volt kivinni az egészet a befagyott Balatonra?

K.M.: Először csak lyric videóban gondolkodtunk, nagyon éltük a dalt a stúdióban, személy szerint is nagyon beéreztem. Kapóra jött a befagyott Balaton. A Studio X-es barátaink épp drón felvételt akartak készíteni, nekik mi jöttünk kapóra. Összeraktuk, amink van, és így született. Improvizatív, ahogy az nálunk legtöbbször lenni szokott :)

Várható még klip az albumról? Nemrég egy érdekes és színes kép került fel rólatok a hálóra ‘Take Me’ címmel, sugallni akartok valamit?

K.M.: Maradjon meglepetés, elöljáróban annyit, hogy mi is kíváncsian varjuk, mi lesz belőle. Egyik legviccesebb forgatási élmény volt. A srácok nevében is mondhatom, imádtuk, én voltam Torrente :D Zsoltin meg az a paróka, dőltünk a röhögéstől. Megtisztelő volt Kautzky Armanddal találkozni, ő is szerepelni fog a klipben. De tényleg nem szeretnék elárulni semmit, nagyon várjuk :)


Több változáson is átestetek az elmúlt évben. Skinny szóló karrierbe kezdett, ti többször kiadót és managert váltottatok. Mit gondoltok, jól tudtok lépést tartani ezekkel a változásokkal?

K.M.: Az egész zenekari létünk csupa változás, lassan az furcsa, ha valami állandó :) Viccet félretéve, folyamatos kihívások elé állít minket az élet, de azt hiszem jól vesszük az akadályokat, talán egyre könnyebben. Most egy nagyon jó csapattal dolgozhatunk együtt újra, talán ennek is köszönhető a sikeres albumunk, csak a zenére, zeneírásra koncentrálhattunk.

Mik a tervek a tavasz / nyári szezonra? Fesztiválok, klub koncertek, esetleg külföld? Mi a következő lépés számotokra?

K.M.: Minden ebben a sorrendben. Az eddigi legjobb évünknek nézünk elébe. Külföld felé is egyre intenzívebben kacsintgatunk, vannak tervek es remélem a következő beszélgetésünk alkalmával már konkrétumokat is mondhatok.
Ami nagyon örömteli, hogy Erdélyben elég sokan szeretik a zenekart, érkeznek szép számmal onnan is már megkeresések.

A srácokkal legközelebb a tavaszi turné keretein belül április 11-én találkozhattok Debrecenben, majd április 22-én pedig Szolnokon. Addig is nyomhatjátok a ripít gombot, ahogy véget ér az album! :)

A cikkelős neve: [gelu]
A cikkelés ideje: 2017.04.09.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.