2015. nov. 18. | 06:16

„Felnőttek a gyerekek”

Írta: Takács Dalma

itnInterjú az Így Telnek Napjaink zenekar frontemberével, Deák Ákossal

Garázs pop, punk rock, pop punk - így jellemzi zenéjét az egykori Vészkijárat tagjaiból újjáalakult formáció, az Így Telnek Napjaink. Holott a zenekar még csak egy éve operál az új név alatt, már maguk mögött tudhatják két EP kiadását, valamint egy tagcserét is. A banda énekesével, Deák Ákossal beszélgettem októberben megjelent #ígytelneknapjaink című lemezükről, a felállásban történt változásról, illetve jövőbeni terveikről.

Igaz, az ÍTN egy frissebb formáció, de jól összeszokott társaságról van szó, hiszen zenéltetek már együtt a Vészkijárat nevű zenekarban is. Miben különbözik az ÍTN a korábbi bandától?

Az előbbit 14, a jelenlegit pedig 27 évesen alapítottuk. Ennyi idő épp elég arra, hogy az ember változzon, vagy mondhatnám úgy is, hogy „felnőttek a gyerekek”. Az ÍTN-ben azt csinálunk, amit akarunk, ez korábban nem működött volna, hiszen „punk zenekar”-ként bizonyos keretek közé vagy szorítva. Legalábbis ennek indult, még ha az eddig elkészült két EP-n nem is teljesen sikerült elszakadnunk a punk vonaltól. Most viszont, hogy Kornél a csapat tagja lett, nagyon izgalmas pop rockot sikerült alkotnunk, amit nem sokára hallhattok is.

itn 02

Három hete látott napvilágot második EP-tek, az #ígytelneknapjaink. Hogy sikerültek a dalok, meg sikerült valósítani mindent, amit elterveztetek?

Azt, hogy a dalok, hogy sikerültek, majd a közönség eldönti. A terveinkbe csak a szokásos buktatók kerültek a felvétel során, amit az eddigi stúdiózásaink alatt is elég gyakran elkövettünk sajnos. Ez pedig nem más, mint a túlzásba vitt szórakozás, és az ebből fakadó következmények. Én konkrétan úgy ébredtem fel az énekfelvételek napján, egy borzasztó erős estét követően, hogy „megtörtént az, aminek nem szabadott volna.” De ezeket leszámítva terv szerint rögzítettük a dalokat. A legnagyobb megtiszteltetés és elismerés az volt számunkra, hogy Szőke András művész úr elvállalta A legjobb című dalhoz készített videoklip főszerepét, mert tetszett neki a szám.

Milyen hangulatú számokat hallhatunk az új lemezen? Van számottevő változás a korábban megjelent EP-hez képest?

Vegyes a felhozatal, alapvetően két részre osztható az EP. Vannak pozitívabb dalok és vannak a negatívabb hangvételűek, mindegyik részhez kettő-kettő tartozik. Én egy szükséges állomásként tekintek rá, ami közelebb visz a célunkhoz. Az első EP még nagyon hasonló volt a korábbi zenénkhez, ez a mostani már távolabb áll tőle, de még érezhetőek a hatások. Na de a következő - úgy gondolom - az lesz majd az igazi vízválasztó.

A 'Ha látod a fényt' című dalban együtt dolgoztatok Beke Danival, a Kozmosz egyik tagjával is. Milyen élmény volt a közös munka, és hogyan valósult meg az alkotói folyamat?

Korábban volt egy közös turnénk a Kozmosz zenekarral, ami során igazán jó barátság alakult ki közöttünk a srácokkal. Már akkoriban megfogalmazódott az ötlet, hogy egyszer majd kéne csinálni valami közöset, és miután megírtuk a Ha látod a fényt című dalt, rákérdeztem Daninál, hogy lenne-e kedve hozzá. Elküldtem a szám demoját meg a szöveget, ő pedig boldogan igent mondott rá. A szigorúan vett közös munka körülbelül három órán át zajlott, amíg felénekeltük a részeinket a stúdióban. Ezeknél helyben találtunk ki, hogy is legyenek.

Nemrég búcsút vettetek Robitól, és a helyére Novák Kornél lépett. Minek köszönhető a tagcsere?

Robi külföldre költözött a párjával. Az utolsó közös augusztus 20-i koncertünk után teljesen korrekt módon szólt, hogy megszületett az elhatározás bennük az indulásra, ezért nem tudja vállalni a közös zenélést a továbbiakban. Ekkor kérdeztem meg Kornélt, hogy mit szólna hozzá, ha basszusgitározhatna nálunk. Ő örömmel beleegyezett, csak gitárosként. Tehát ha úgy vesszük, én léptem Robi helyére, mert én lettem a bőgős, Kornél pedig engem váltott fel, mint gitáros.

Kornélt egy meglehetősen eltérő műfajú zenekarból ismerhetjük korábbról, az Ivory Coastból. Hogyan jött a kooperáció ötlete, és mit vártok a közös munkától?

Kornélt ismertük már személyesen korábbi munkásságának köszönhetően, és nagyon tehetségesnek tartottuk Krisztiánnal. Épp a teljesen eltérő stílus miatt gondoltuk, hogy ebből valami jó dolog sülhet ki, és az eddig elkészült közös számok is ezt bizonyítják. Ezt nem sokára a közönség is megítélheti, mert nekiálltunk feldemozni az elmúlt két hónapban született dalokat, amiket hamarosan be is mutatunk majd a nagyérdemű számára, hogy véleményezze.

Mik a jövőbeni tervek, hol láthatnak titeket legközelebb a rajongók?

Nem gondolkoztunk még a távolabbi dolgokon, szokjuk az új felállást, csináljuk az új dalokat, és élvezzük, hogy zenéléssel telnek a napjaink, aztán majd elválik. Több megkeresésünk és tervünk van 2016-ra, de még nem tudjuk pontosan hol és mikor debütál az új felállás. Addig is friss dalokról, hírekről a zenekar facebook oldalán értesülhettek folyamatosan: https://www.facebook.com/igytelneknapjaink.

A cikkelős neve: [Takács Dalma]
A cikkelés ideje: 2015.11.18.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.