2010. júl. 19. | 02:00

Egy zsivány világi szerzetes

Írta:

fokep kowaBalázs Gyula nevét hallottad-e már? Segítek: úgy hívják, Kowalsky. De a Kowát jobban bírja, a barátai csak így hívják. És azt tudod-e, mi a világ lényege? Persze hogy tudod! Lehet, hogy már néhány élete rájöttél, lehet, hogy csak most, de az is előfordulhat, hogy majd a következők egyikében…

Hogy miért kérdezek ilyeneket? Ezek jutottak eszembe. Kowa az az ember, akire szerintem a legjobban a világi szerzetes elnevezés illik. Az élet esszenciális lényegét látja ugyanis, melyet átad a közönségének a popszakma leplébe burkolva. Modern lelkipásztor, térítő és szerzetes, ha úgy nézzük. Az EFOTT zárónapján lépett fel zenekarával, a Vegával. Utána néhány percet hagytam pihenni, aztán beültünk a csapat konténerébe, és a Kispál beállása alatt a légkondi halk zajánál beszélgettünk egyet.

Először az új lemezről. Ismét új stílusbeli kalandozások, új közreműködők, és persze régiek is…

A legfontosabb az, hogy hangmérnököt váltottunk, zenei producert. Mosquitóval dolgoztunk Debrecenben. Nagy rizikó volt, de azt gondolom, hogy nem csak hogy jól jöttünk ki a váltásból, hanem kellett is a zenekarnak ez a játék. Véleményem szerint a Mosquito nagyon jó kézzel és fejjel nyúlt bele azokba a számokba, amelyekben a zenekar is szerzőként jelen volt, meg vannak olyan számok, ahogy említetted is, ahol közreműködőkkel dolgoztunk. Ott van Tóbi, aki session zenészként jelen volt már a Vegában, a Csányi Szabolcs a Black Outból, és Jamie Winchester, akivel többféle formában dolgoztunk már együtt. Azt gondolom, hogy egy nagyon jó team jött össze, és ennek az eredménye - én azt mondom – egy jó lemez, hiszen minden egyes új lemezre azt mondja a szerző és az előadó (zsiványos Kowa-mosoly). De az eddigi visszajelzések is azt mutatják, hogy ez most egy különleges, jó lemez (egyetértően mosolygok én is).

Aztán a lemezbemutatóról. A közreműködők is fel fognak lépni majd Debrecenben és Pesten?

November 12-én lesz Debrecenben, december 26-án Budapesten. Rengeteg időnk van még addig, de biztos vagyok benne, hogy lesz vendég. Elképzelhetőnek tartom, hogy a szerzők jelen lesznek, mivel hogy hangszeresek is egyébként. Tehát a Tóbi, a Csányi Szabolcs, a Jamie Winchester és talán még a Mosquito is meg fog jelenni… De ezt még ne vegyük készpénznek!

Majd a Black Outról. Újból ott a neved, fémjelezve a bandát. Ez állandó vagy alkalmi tagság?

Is-is, fogalmazzunk így. Ez egy állandó dolog, de ha úgy nézzük, akkor szokatlan, hogy egy zenekar, aki jelen van a hazai palettán, négy-öt koncertet ad évente… 17-18 év megérdemli azt, hogy legyen egy évi négy-öt – félve mondom ki - nosztalgikus koncert… Lesznek új számok, de csak évi két új szám, ami ingyenesen letölthető. A megszokott és hazai ismert formákat elhagyjuk ezzel a zenekarral. Erről többet most nem tudok mondani, mert rendhagyó a Black Out működése, meg ahogy tekintünk rá. Mindenkinek van más formációja… Egyszerűen tényleg csak azt szerettük volna, hogy – most már lassan a huszadik évfordulóját ünnepli a zenekar – egy ilyen jelenséget nem szabad feledésben hagyni, saját magunk részéről sem.

Aztán a stílus határainak feszegetéséről a Vegában.

Nincs határ! (további mosoly, jól mutatja, Kowa mennyire pozitívan árad az éterbe) Ráadásul mondom, hogy nagyon nyitott srácot találtunk a Mosquito személyében, biztos vagyok benne, hogy a következő lemezt is vele fogjuk készíteni. Én azt gondolom, hogy nagyon merész húzás volt, hogy a „Nem igaz”-ra készítettük az új klipet, mert a „Nem igaz”-nak a zenei alapja inkább elektro, ami nem volt jellemző eddig a zenekar szempontjából. Ilyen meglepetésekre biztos, hogy lehet majd számítani a következő lemeznél is. Nincs megtervezve, hogy mégis mit, hanem amire azt mondjuk, hogy ez nagyon izgalmas, ez nagyon jó, akkor azt csináljuk! Nincsenek korlátok fölállítva… (azt hiszem ez nem újdonság… smiley)

És jön a másik két önkifejezési forma. Hogy állsz a festéssel, írással?

Hát elmaradva… (Kowás mosoly továbbra is) Alapvetően nincs rá időm, bevallom őszintén, más kérdés, hogy inkább a téli időszak az, amikor a zenében felszabadultabb tudok lenni, valószínűleg akkor inkább előveszem ezeket a dolgokat. Az írással most egyébként is zátonyon vagyok, mert ahhoz, hogy írjon az ember, kell egy terv… Ugye például készült volna a Kowalsky meg a Vega könyv is, és most az Alexandra azt mondta, hogy zeneileg szeretné felmérni a csapat erejét, legyen az a következő lépcsőfok, ha működik. Hozzáteszem, nagyon jó irányban haladunk, de most nincs szó ennek a könyvnek a kiadásáról. De nem is erőltetném, hiszen nem vagyok író, nem vagyok festő, a zenei oldalt erősítem. Ha van erre kifejezett kérés, nyomás, akkor azt mondom, csináljuk, és lehet belőle valami.

Klip?

Most letöltöttük a véglegeset, erre már bólintott a zenekar és a kiadó is, úgyhogy augusztus első hetében az Indexen fog startolni, ott lesz a premier. Aztán majd meglátjuk, hogy másik médiumok hogy játsszák… Igazából nagyon átrendeződtek az erőviszonyok, sajátos érdekvonalak vannak a médiában… de ez egyébként a zenekart nem is érinti… úgyhogy az Indexet kell figyelni az új klippel kapcsolatban.

Vega tábor? Egy már volt, lesz-e következő?

Olyan szervezések voltak, amelyek legalább féléves munkát igényeltek… akár a Petőfi Csarnokos koncertek, vagy a lemezfelvétel Debrecenben, ez nagyon sok szervezést igényelt… Nem maradt idő arra, hogy megszervezzünk egy jó, minden igényt kielégítő tábort, mert nyilvánvaló, hogy ha most egy új tábort szervezünk, akkor nem százan-kétszázan lesznek, hanem több százan. A következő tábor – nem gondolkoztunk ezen, de - ha lesz, akkor a jövő évben valamikor, amikor nem foglakozunk majd az új lemez felvételének a megszervezésével… Egyébként időszerű, mert sok olyan előadás tervének az ötlete van a fejemben, amivel egy különleges tábor hozható össze.

Nemcsak az, hogy találkozhatunk, és akkor nem a színpadról láthatnak a barátaink, hanem van egy olyan tartalmi része, ahol olyan dolgokról hallhatnak, olyan dolgokról beszélhetünk, amelyek fajsúlyosak. Tényleg olyan programokkal, olyan előadókkal, amelyek érdekfeszítő témákat hoznak. Persze lesznek más zenekarok, meg a saját csapatunk is fellép… én azt gondolom, hogy ilyen téma mellett ez majdhogynem másodlagos, pont a zene… Szóval nem szeretnénk elkapkodni, hébe-hóba megcsinálni. Akkor az legyen olyan, hogy tényleg emlék marad! Mint egy lemezbemutató koncert, ami jól sikerül. Tehát a legközelebbi Vega tábor biztos, hogy jól meg lesz szervezve és tartalmas lesz!

Diktafon kikapcs. Azt már nem fogom megkérdezni, hogy tudjátok-e, milyen Kowával még fél óráig dumálgatni, miközben Jimmy már türelmetlenkedik, mert menne bulizni, Cha-Cha örömmel veszi a gratulációkat, Sóder pedig ki-be mászkál. Kowa sörrel, borral kínál minket, és a téma az ember, aki mindent tud, csak tudatosítani nem mindig tud…

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2010.07.19.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.