2012. okt. 12. | 02:00

Egy közepesen elindított program vagyok

Írta:

fokep mihalik abelKiscsillag koncert volt  

Kaposváron egyik péntek este. Előre megbeszéltem Mihalik Ábellel, a dobosukkal, hogy leülünk egyet beszélgetni utána. Vége lett a koncertnek, a közönség kipárolgott. Odamentem hozzá a színpadon. Öt perc múlva? - így én, miután kezet fogtunk. Öt perc múlva. Számolom! - így ő, aztán be a díszletek mögé.

Öt perc múlva. Szivárvány Kultúrpalota előtér, az egyik kis körasztal. Körbeszélgetés. Így én: Írtunk egy jó kis kritikát a Drastik Putto lemezről, és halálosan komolyan gondoltuk. Ami eszembe jut róla: szertelenül kötött. Ez rád is jellemző?

"A kultúra az ilyen luxuscikk lett..."

Ez egy nagyon érdekes kérdés, ezen még nem gondolkoztam, hogy hová soroljam... egyébként szándékomban állt úgy írni számokat, hogy ne nagyon tudják azt mondani, hogy ez ilyen, vagy olyan, hanem hogy: ez mi a picsa? elneveti magát, aztán helyesbít Persze ezen lehet finomítani... mi a franc?... mi a fene? aztán komolyan folytatja Valahol én úgy érzem, hogy azoknak a zenéknek az összessége, amiket én szeretek, meg amiket szeretek hallgatni, és amik ezáltal jönnek elő bennem. Tehát úgy történt a dalszerzés, hogy otthon leültem a kis szobastudióba, elkezdtem gitározni... jé, ez tök jó mintha épp fogná a gitár nyakát és jöttek az akkordok egymás után, és gyakorlatilag ebből lett a lemez. Úgyhogy igazából az a vicc, hogy örülök is, meg nem is, mert ez súly is... Súly, hogy dalokat csinálok, meg próbálok énekelni, nevet egyet merthogy inkább ez a súly. Másrészről meg egy örömteli folyamatról van szó, tehát hogy felfedezem a saját világomat, meg hogy mit tudok, vagy mit nem tudok adott esetben halványan mosolyogni biztosan tud. Azt hiszem nem halványan is, kimondottan szimpatikus, közvetlen, nyitott a srác. Nyilván úgy írok számokat, hogy azokat el tudjam játszani és énekelni. Alapjában véve én nem vagyok gitáros és énekes sem mivelhogy ugye ő dobos alapjában véve. Ilyen szempontból érdekes, mert nem azok fognak megszólalni, amiket egy gitáros el tud játszani, hanem amiket én el tudok játszani. vigyor


Hogy jöttek a többiek? Nem közlekedési eszközre gondolok, hanem inkább a képre, amibe. A többieket igazából megtaláltam, sőt, az első időszakban a Bubenyák Zoli, a billentyűs már segített nekem... hogy mondják ezt? Mindegy, valami búzával és ocsúval kapcsolatos...aha, biztos szóval ő válogatta  ki, hogy mi működik, és mi nem... és így alakulgatott a lemez, hogy a billentyűn kívül feljátszottam mindent... ő felbillenyűzte, én meg ráénekeltem, szóval ilyen házi jellegű volt az egész.

"Nem mindent tudok, de amit akartam tudni, az nagyjából megvan."

Ezek szerint akkor koncerten is egyedül tolod az összes hangszert? (Jó nagy röhögés, tudtam, hogy előidézem, ehh, de nagy a szám. Neki is:) Hát igen... nos, először nehéz volt nyolc végtagot beszerezni, de aztán boldogultam a feladattal. Igazából Nagy Zsolti, Borbély Mátyás és most már Csókás Zsolt is segítségemre vannak, akik nagyon jó zenészek, mindannyian játszanak más zenekarokban is, tehát sok mindenben képben vannak.

Neked is van még egy bandád, a Mr. Moodburn. Mi újság azzal a csapattal? Létezik még? Nagyon csend van körülötte mostanában... Létezik, igen. Most lesz egy koncertünk gondolkodik november gondolkodik 17-én gondolkodik szerdán, és tök jó lesz, majd gyertek el, kis szünetet tart vagy mi ezt jól kihangsúlyozza jó arc ez az Ábel, egyre szimpibb. Hol is? Most nem tudom. De majd tudom. hehee

Magánéleted is van azért? És ha van: hogyan sikerül bepréselni ennyi minden közé? Abszolút, mivel a Drastik Putto és a Mr. Moodburn sem működik állandóan, a Kiscsillagot meg lehet csinálni bármikor... hű de nagy az arca... de aztán javít, hát mert azért mégse, na illetve hát nem bármikor, de a jövő héten a Lovi például elmegy nyaralni, mindegy... szóval mindent megoldunk.

"én a rockból jövök, és utána a jazz valahogy így beszivárgott"

Akkor jól látom? (nyilván, de jól hangzik a kérdés) Te olyan kiváltságos helyzetben vagy, hogy amellett, hogy a világhírű Kiscsillag zenekar dobosa vagy, van két hobbizenekarod is, melyekkel amikor kedvetek van, akkor zenéltek? Tulajdonképpen igen. De nagyon nehéz koncerteket szervezni így, hogy gazdasági válság (GV) van. Nagyon bizonytalan az egész, és pont ezért sokszor nem is jön össze. Vidékre el se jutunk, csak a Kiscsillaggal. A kultúra az ilyen luxuscikk lett... mostantól GV, úgyhogy nem működnek ezek a dolgok.

Úgy láttam, a Drastik Puttóval nem reklámoztok egyáltalán... Hát egyedül a facebookon. De ha lenne is némi pénz rá, akkor is inkább klipet csinálnánk. Egyébként hamarosan lesz elvileg kiemeli, hogy elvileg. És vannak még tök jó ötleteim, de most nem mondom el. Nehogy lenyúljátok! tök igaza van


"a dobszólóval igen is ki lehet fejezni akár az egész univerzumot"

Dobosként hogy működsz, miként állsz magához a fogalomhoz magaddal összefüggésben? Hol tartasz? (na ezt jól megaszontam, de úgy tűnik, sejti, miről halandzsázok) Megpróbálok érdemben válaszolni. Igazából azt érzem, hogy dobon már majdnem megtettem azt, amit meg lehet tenni ezen a hangszeren. Csomóan nem tudnak rólam, nem vagyok benn a köztudatban dobosként. De valahol meg azt érzem, hogy ha sokkal többet gyakorolnék, akkor sokkal technikásabb lennék, de ez már csak hozzáállás kérdése, hogy érzem, hogy esik jól. Technikailag persze van mit tanulni, de a zenészség szerintem nem ennek a függvénye, sokkal több vagy kevesebb... Inkább amiben sokkal többet szeretnék fejlődni, az a gitározás és az éneklés. Mondjuk minden hozzáállás kérdése. Tényleg dobban is a határ a csillagos ég. De ennél sokkal többet nem akarok, mert úgy érzem, funkcionálisan nem szükséges. Ezt nem azért mondom, mert mindent tudok. Nem mindent tudok, de amit akartam tudni, az nagyjából megvan. Nekem ez egyelőre elég.

"Először azt gondoltam, hogy ezt ilyen öreg faszok játszák, ennek semmi értelme"

Példaképed van? Vagy te magad vagy? (egyre jobb a hangulat, veszi a lapot egyből) Hát én. Én magam. nagy nevetés, tényleg jó arcok vagyunk, na Neeeeem... komolyra fordítva a szót nagyon szeretem Vinnie Colaiuta dobolását, ugyanígy Jeff Porcaroét is. De valahol az a fura, hogy mindig hallottam, hogy dobosok kiket szednek ki a minta számukra, de nem volt ilyen. Nagyon tiszteltem embereket, de mindig azt kerestem, hogy én mit tudnék hozzáadni. Nyilván ez a Kiscsillagban nem jön ki annyira, inkább a Mr. Moodburnben, ahol szabadjára vagyok engedve csúnyán mondva...

Ha felkérnének egy metal zenekarba, elvállalnád? Nem biztos. Ott duplázón kellene játszanom, és azt annyira nem vágom, bevallom. Világzenét inkább... A metalt azért nem vállalnám feltétlenül, mert... van például a Meshuggah nevű banda. Zseniális. De azért sem vállalnám, mert egy idő után a lelkemet megölné az a zene.

"mindig a mondatot keresd"

Mi az egyéb személyes motivációd a zenében? Én egy közepesen elindított program vagyok, merthogy a faterom megkérdezte öt évesen, hogy akarsz dobolni? Azt mondtam, akarok. Szóval el volt döntve. Nekem nincs is beleszólásom. Én felrakom a kezem, ez rám volt kényszerítve...  

Sokat tanultál, sokat gyakorolsz dobon? Volt egy gyakorlós időszakom, aztán volt nagyon sok nem gyakorlós időszakom. De valahogy jól sült el. Ezt Nesztor Ivánnak is köszönhetem. Valamit átkapcsolt bennem. "Figyelj ide, ezt úgy kellene, hogy..." szóval történt egy ilyen váltás, hogy ja, így kellene hozzáállni a zenéhez. Ő mutatott először jazzt is. Először azt gondoltam, hogy ezt ilyen öreg faszok játszák, ennek semmi értelme. Ez ilyen múlt ezredbeli zene... Nekem az első kazettám egy Deep Purple élő koncert volt, a másik fele egy Europe Countdown. Szóval én a rockból jövök, és utána a jazz valahogy így beszivárgott."a dobolás ugyanazt vissza tudja adni, mint a mesélés, csak más nyelven"

Improvizációhoz hogy állsz? Mondjuk egy dobszólóhoz? A dobszólót először egyáltalán nem tudtam értékelni... Öncélúnak tartod? Néha igen. És azért, mert a közönséget igazából kib***tul nem érdekli, hogy itt most valaki dobszólózik... Ugyanakkor van a másik oldal is, hogy a dobszólóval igen is ki lehet fejezni akár az egész univerzumot. Tudom, ez most nyálasan hangzik, de... például Joey Baron, ő egy ilyen New York-i underground jazz arc... Iszonyúan kifejezően dobol. Elkezd valamit, és az tényleg egy történet lesz. Elmondja a Piroska és a farkast dobon. Viszont vannak olyan arcok, akik meg úgy kezdenek el szólózni, hogy figyelj, ezt még sose hallottad, ezt a technikát... és a végén azt gondolod, hogy hát ez kurva jó, de... Nekem a Nesztor azt tanította, hogy mindig a mondatot keresd. Mindig azt keresd, amit ki tudsz úgy fejezni, hogy még van tovább, és akkor hagyd abba, amikor vége a sztorinak. És ilyen szempontból a dobolás ugyanazt vissza tudja adni, mint a mesélés, csak más nyelven.

Honnan jött a név? Egy drasztikus, kövér angyalról van szó? Iiiiigen, és az is volt a cél különben, hogyha esetleg Mo-n ez nem működik, akkor külföldön is le tudják fordítani... Meg azért is, hogy ők is nézzenek egyet, hogy mi a fasz ez? Igen... Némmmáááá... mi ez, hülyeség, ennek nincs értelme...

Te is világhírű akarsz lenni, mint Lovasi (és a Kiscsillag)? Persze. Mint mindenki. csak nem mosollyal zárjuk a beszélgetést? nyilván Sok sikert kívánunk ehhez!

Fotógaléria - A fotós: Czellár Anita

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2012.10.12.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.