2017. aug. 25. | 01:00

Csak stenk legyen - interjú Bottah Rankinnel

Írta:

bottahrankinBretus Botond mesél nekünk új formációiról

Mély, érces hang hasítja szét a hangfalakat. Látom magam előtt a ráncos barna arcot, a nagy rasztát. Erre kiderül, hogy a csávó nem is afrikai, nem is idős, de még csak nem is raszta. Ez volt néhány évvel ezelőtt, akkor éppen a Nauro City egyik számával ragadott nyakon a dallam és a text. Azóta úton van és folyton máshol és máshogy szólal meg ez a hang, most pedig Bottah Rankin néven készül megjelenni vadiúj anyagokkal. Ezekről is szó esik, és még sok érdekes információról, ami az életünket érinti. Például, hogy mitől lenne jobb, szebb ez az egész? Oké, a jó zenéken kívül... :)

Az első kérdés asszem eléggé adja magát. Miért kezd el valaki patois nyelven tanulni, aztán dalolni? Hogyan indult nálad ez a vonal, meg egyáltalán a zenével való komolyabb foglalkozás?

Az Afro-Latin-Karibi kultúra vett körül egész kiskorom óta: a capoeira, a samba, a reggae, a dobok, a ritmus, a tánc. Tulajdonképpen beitta magát ez a fajta szabadság a sejtjeim legmélyére. Magyar fehér gyerekként, hogy honnan és miért jött azt nem tudom, de most már ez az életem. Ha valamiért nem raggazok pár napig, fizikai fájdalmaim vannak a hasamban. A random jammektől kezdve, utcazene, open mic, akusztikus koncertek, soundsystem közreműködések és nagy zenekaros koncertek. Mindegy, csak stenk legyen.Sok csapat és muzsika beugrik, ha a dancehall, a reggae, a dub műfajokra gondolok, neked kik voltak, és most kik a legmeghatározóbb hatást gyakorló előadók?

Jamaika zenei kultúrája A-Z-ig a 60-as évektől napjainkig…

Most nagyon sok dubot, digitalt, roots reggae-t hallgatok, emellett pörögnek a pszichedelikus sámán zenék Dél-Amerikából meg a psy-trance. Ilyesmikben is gondolkodok - kicsit másképp, nem a megszokott hagyományos raggamuffin stílben, hanem szétcsavarva, széteffektezve mehetnek a kántálások.

Új lemez érkezik Bottah Rankin néven. Honnan a név, és mikor érkezik az anyag?

Eddig Bottah B voltam, de úgy éreztem, már nem ez a nevem többé. A Rankin egy következő lépcsőfok számomra, egyébként a 80-as évek Rub a Dub kultúrájából származik ez az elnevezés.

bottahrankin

Eddig három szám jelent meg: a Who go tell dem, a Creator’s Sons és a Tie and Jacket Ft. Lipi brown (PASO). Ez egy szóló kislemez lesz riddimekre írva és ősz közepére várható. A nagylemezt pedig már a zenekarral vesszük fel, ez főleg dub-reggae-jazz-soul. Reményeim szerint az év vége felé ki tudunk jönni, de idő közben azért lesz megjelenés. Emellett felveszünk egy DUB albumot egy kedves producer barátommal. Ez egy időutazós album lesz, mert a tradicionális DUB zenékkel indítunk és a legmodernebb digital hangzással zárul majd a lemez csak saját gyártású alapokra. Szintén ősszel lesz hallható. Emellett régi barátommal El Bago-val is tervezünk 1-2 új hip-hop trekket. Út közben pedig még ki tudja, kivel sodor össze az élet. Szeretnék majd olyan feateket, amikre a legkevésbé számít a nagyérdemű. Nem spoilerezek sokat, de például nagyon közel áll hozzám a cigány zene és szeretném ötvözni a sajátommal.

Mint üzenet, mint mélység, mint mondanivaló: a tudatosság, a szeretet, az egység a legfontosabb üzeneted. Alapvetően jó volna, ha a legtöbb ember tudatosabban élne, szeretettel közeledne a másikhoz, és tiszteletben tartaná az élet, a világ egységét. Te mit gondolsz ebben a rohanó, sokszor embertelen társadalmi létezésben miként lehet ezt megvalósítani, vagy miként lehet törekedni, tenni, hogy jobb irányban haladjanak ezek a dolgok?

A képlet nagyon egyszerű. Konstruktív, vagy destruktív létformaként éled-e az életed? Pusztítasz, stagnálsz, vagy hozzáteszel-e a nagy közös egészhez? Az se mindegy, mit teszel hozzá.

Először is el kell felejteni a tabukat, a dogmát, a belénk nevelt normákat. A megfelelésre, beilleszkedésre való kényszer a személyes szabadságunk és boldogságunk ellensége. Ez távolságot, s bizalmatlanságot szül egymás között, így egy megosztó társadalmat eredményez. Kicsiben magunkban kell kezdeni a változást, felül kell vizsgálni gondolatainkat, szavainkat, cselekedeteinket, mielőtt létrehoznánk azokat. Összhangba hozni a gondolatainkat az érzéseinkkel és megszabadulni a belső ellentmondásoktól. Őszintének kell lenni, még ha fáj is sokszor. Ez a kulcs szerintem. Ha mindenki átülteti a gyakorlatba ezeket, akkor nem lesz többé rohanó, embertelen társadalom. Azért mert pl. valaki rosszabb helyzetben van, mint épp mi, attól ő nem kevesebb semmivel. Sőt! Segítsük egymást, azért vagyunk.

Sokfelé megfordultál a fesztivál szezon alatt mind zenekarral, mind mc-ként különböző soundsystemekkel. Hogyan tudnád elhelyezni magadat a magyar zenei szférában?

Szabadúszó vagyok. Ahova hívnak, oda megyek. Körülbelül 20 dj-vel, selecta-val mc-ztem a legkülönbözőbb stílusokban a nyár folyamán.

A Ladánybene27 Reggae Campen volt a nagy zenekaros debüt, ahol nagyon jól éreztük magunkat. Ezen kívül Ozorán a BPM~Ocean összművészeti projektben énekeltem és zenéltem különböző törzsi hangszereken. A kísérlet lényege az volt, hogy a hangok és a színek hogyan reagálnak egymásra. Nagyon inspiráló nyár volt.Mik a tervek a közeljövőben?

Próbálunk, bevonulunk a stúdióba, illetve lesz pár klubkoncert ősszel főleg Pesten (2017. szeptember 7-én Zsiráf Lépcső akusztik). Szeretnénk külföldön is játszani, kisebb-nagyobb turnékat menni Európában ősz végén, tél elején. Hamarosan jövök új klippel egy nagyon ütős Riddim Tuffa alapra “The only good system a di soundsystem” címmel.

Köszönöm a válaszokat, kíváncsian várjuk az anyagokat, és bízunk az emberekben, no meg persze a zene erejében! ;)

Bottah Rankin facebook oldal

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2017.08.25.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.