2016. aug. 03. | 10:37

Beszélgetés Zselenszkyvel a Dobogó könyv című kisregényéről

Írta:

zselenszky dobogokonyvAvagy egy hangos könyv története.

Senkit ne tévesszen meg, hogy ifjú Atilla király a főszereplő! A könyv egy történelem, és filozófia feletti mű. Mese Atilláról, a nép majdani nagy királyáról - ugyanis Ő, itt még fiatal. A történet komoly koncepció. De honnan jön ez az egész? A hangos könyv változat érdekessége az, hogy maga az író olvassa fel, valamint Ő maga alakítja a kislány, a fiatal lány, a nő, az öreg nő, a vénasszony, az ifjú Atilla, szellemek, sárkányok, medvék, papok, égi anyák, földmélyi entitások, haldoklók, szeretők, akármik, miegymások minden magyar hangját.

Senkit ne tévesszen meg, hogy ifjú Atilla király a főszereplő! A könyv egy történelem, és filozófia feletti mű. A filozófiája nem fér meg ebben a világban; túlcsordul, és átér a többibe is. Ha valaki kérdezné, a kategóriája: minden. Könnyebb lenne arra válaszolni, hogy mi nem. Dráma, mese, kaland, sci-fi, misztikus, történelmi, erotikus, és thriller is. Talán horror az nem, és háborús sem. Rejtvény is, sok megfejteni valóval. Vallás feletti is; nem marad meg annak korlátai között, hanem kipukkasztja a lufit, és a vallás abszolútumává terjed. A történetet nehéz lenne színházban előadni - pedig kiváló élmény lenne darabként, vagy filmként - de, alapvetően két szereplős, pár mellékszereplős anyag, és felolvasva hat órás tömény világvelő. Aki megnyesné, kivenne belőle, aki hozzátenne az kinyírná. Minden mondat egy könyvnyi sajátot ébreszt; csak lassan ajánlott olvasni, hallgatni. Garantált intimitásra van szükség, és baromi nagy erőre. Nem hiszem, hogy akarná az olvasó, hogy mások is lássák azt az arcot, amit közben, néha vágni fog. Ha léteznek olyan tükrök, amikbe nem akarunk kétszer belenézni, akkor tuti ez az egyik. Megrág, kiköp, és újra gyúr. Aki kibírja végig, egy csomó dolgot hagy majd el utána. Mire végig ér rajta, kiég belőle pár kiló fölösleg.


Mese Atilláról, a nép majdani nagy királyáról - ugyanis Ő, itt még fiatal. Nincsenek kiforrott elképzelései a jövőjéről. Tanítója tanácsára az erdőségbe veti magát, és jelet keres. Hét nap után, egy vak vénasszonyt lel, aki egy rajzolt körben ül, és nem tudja, hogy került oda. A nő minden reggel megszületik, mindennap felnő, és minden éjjel meghal, a kör, pedig egyre szűkül. Egyet tud csak, ha kilép belőle, meghal. Vajon együtt rájönnek az okra, a szabadulás kulcsára? Történetek a történetben. Csodák, sorskérdések, szerelem, bölcsesség, az olvasónak tartott tükör. Nem csak szórakoztat; megteker, és eldob. Csak a legkeményebbeknek ajánlom, nekik is egy padláson bezárkózva, és a kulcsot lenyelve, meg, mindenkinek, aki szerelmessé akarja tenni magát. Aki elég metál arc, hogy végig bírja, szerelmes lesz abba aki ezt az egészet írta - mert ilyen ember nem létezhet - meg a szereplőkbe, meg abba, aki a könyvet adta neki, de még a mellette ülőbe is. Szerelmesek lesznek.

A történet komoly koncepció. Elhatároztam, hogy kitalálom azt a történés, körülmény, szereposztás, rendszer, minőség összletet, amellyel egyetlen könyvben, egyetlen történetben leírható minden. Hülyeségnek, lehetetlennek hangzik, ugye? Találkoztam egy játékboltossal, aki társasjáték-tervező is volt. Azt mondta, megalkot bármilyen játékot, csak toljak alá egy világot. Arra gondoltam, miért is ne tolnám alá azt a világot, ami az elme tébolyán túl, a lélek valóságában van? Játsszunk olyat, hogy ez itt a hazugság, és egy olyan társasjátékot készítünk, amelyik a valódi világot mutatja! A világ elkészült, a játék nem. Olvassák el, mondják meg, hogy jó világ-e a játékhoz!

Honnan jön belőled ez az egész? Hm. Nem kitalálom, hanem ez vagyok. Ezt nem lehet összeollózni, ez vagy én vagyok, vagy nincsen. XY írt egy levelet a feleségének, mielőtt elvette volna, és azt mondta neki, hogy akkor nyisd fel, és olvasd el, amikor elhagysz. A nő egyszer elhagyta, és kinyitotta, és az volt leírva a levélben, ami a házasság alatt történt, és ahogy elhagyta, meg minden, pontról pontra. Na, most az ürge jós volt, vagy ismerte magát, és ebből adódóan a világot? Így megy ez nálam is, csak én a világnak írtam ilyen levelet 2006-7-ben. Ez a könyv ez a levél. Jós vagyok, vagy ismerem magam? A világ elhagyott , elhagyta magát is; ideje, hogy olvasni kezdjen. Erre az alkalomra, a kedvéért készítettem a hangos könyv változatot is, és ezért tervezem papíron is kiadni az anyagot. Csókoltatom!
 
A hangos könyv változat érdekessége az, hogy maga az író olvassa fel, valamint Ő maga alakítja a kislány, a fiatal lány, a nő, az öreg nő, a vénasszony, az ifjú Atilla, szellemek, sárkányok, medvék, papok, égi anyák, földmélyi entitások, haldoklók, szeretők, akármik, miegymások minden magyar hangját. Hangos könyv-oszkár! Van olyan? Nevezzük!

Zselenszky - Dobogó könyv - hangoskönyv (866,3 Mb, 60min, mp3 letöltés)

Zselenszky blogja

A cikkelős neve: [kulturgyom]
A cikkelés ideje: 2016.08.03.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.