2015. febr. 17. | 21:43

Bérlet az életre

Írta: Joós Viktória

fatalerrora Fatal Error zenekartól

Pár éve már nyomon követem ennek a fiatal zenekarnak a tevékenységét és meg kell hogy mondjam, igazán tetszik, amit látok. Azok kedvéért, akik nem ismernék Őket, fussuk át nagy vonalakban, mit is lehet róluk tudni. A zenekar 2009-ben alakult, pár tagcsere után jelenleg 3 budapesti és 2 ceglédi fiatalemberből áll. Ha megkérdeznék, mi az, ami először eszembe jut róluk, akkor kapásból rávágnám, hogy a kockás ing és a pizsamanadrág, ami már szinte védjegyévé vált a fiúknak.

Hihetetlen energiával robbannak a színpadon, minden egyes koncerten, akár 15, akár 150 embernek játszanak, 110%-ot teljesítenek, ami nálam teljes mértékben profi hozzáállást jelent. Szinte mellbe vág az a pozitív energiacunami és életszemlélet, ami árad belőlük felénk és mivel van szerencsém ismerni őket személyesen is, elmondhatom, hogy ők a való életben is ugyanolyan őrültek, mint a színpadon, a szó legnemesebb értelmében, ráadásul mindehhez végtelen szerénység és alázat párosul.

Az elmúlt évben durván 50 alkalommal adtak koncertet az ország egész területén és Budapesten is, köztük 1-2 fesztiválon is (VOLT, EFOT,Indoor). Amit mindenképpen ki kell emelnem még, az két tehetségkutatón való részvétel, mégpedig a Szarvason megtartott Dobbantó tehetségkutató, ahol első helyet értek el és az egri Éter tehetségkutató, ahol a fiúk 5 díjat is bezsebelhettek. Indultak a Suzuki ViaDal internetes szavazós versenyen, végül egy 1 millió Ft-os klippel távoztak, erre mondják azt, hogy amihez nyúlnak, az arannyá változik. :)

3 kislemezük jelent meg eddig, az Az Rock trilógia, jelenleg pedig a Cseh Tamás tehetséggondozó program keretein belül dogoznak az első lemezükön a stúdióban, közben pedig szépen szaporodnak a koncert dátumok is az évre. Szóval itt tartunk most, a többit Balázs Misi, a zenekar billentyűse meséli el.

GYOM: Hogy áll a lemezfelvétel, mikorra várható a megjelenés?

BM: Már nagyjából a végénél járunk, a keverés fázisban jár az anyag, még pár simítást el kell végezni a dalokon, de tényleg nincs sok hátra.

GYOM: Mesélj pár szót az új lemezről...

BM: Ez az első lemezünk. 10 dal lesz rajta, köztük régiek és újak egyaránt, igyekeztünk azokat a dalokat kiválogatni az albumra, amelyek a zenekar mostani állapotát, zenéhez való hozzáállását tükrözik. A legrégebbi dal a lemezről 2011-ben íródott, de van köztük olyan is, melyet egy héttel a befejezés után már játszottunk is fel a stúdióban.

Az album címe Bérlet az életre. Minden dal, mely rajta van, egyfajta hétköznapi érzést, problémát ír körül, legyen az épp a Ronda című szerzemény, mely a neve is tartalmazza, miről szól, vagy éppen a Nem leszek kutyája című számunk, mely egyfajta reflektálás a „zsarnokoskodó főnök” szimbólumára, vagy bármiféle hatalomra, mely uralkodni akar az emberen. A lemezen egyaránt megfordulnak rock & rollos, és líraiabb hangvételű dalok. Próbáljuk ezeknek az arányát úgy eltalálni, hogy mindenki megtalálja benne a neki valót.

fatalerror
(Fatal Error zenekar-balról jobbra: Rimóczi Zsolt-ének; Rónai Dávid-gitár,vokál; Balázs Mihály-billentyű,vokál; Kornyik Botond-basszusgitár; Balázs Miklós-dob)

GYOM: Milyen hangulatban telnek a felvételek?

Bm: Változó. Sokkal izgalmasabb számunkra egy új szerzeményt feljátszani, ami még friss, mivel mi is kíváncsiak vagyunk rá, hogy mit tudunk kihozni az adott dalból a stúdió falain belül. Legyen szó az effektezésről, a különféle hangszerek (vonós, fúvós, ütős) használatáról, vagy akár a vokálok kitalálásáról. Ettől függetlenül az egységes hangzásvilág érdekében a régebbi dalainkat is újravesszük, melyeket már rögzítettünk egyszer, kicsit más szemlélet szerint játszuk fel, a kész verziók néhány dologban el fognak térni a régiektől, vannak dolgok, amiket hozzárakunk, van, amit kiveszünk, de nem kell itt nagy különbségekre gondolni.

GYOM: Mi a következő lépés, milyen tervek vannak a jövőre nézve?

BM: Nemrég pályáztunk a Cseh Tamás Programon, melyet sikerült megnyerni. A pályázati összeget a lemez felvételeire költjük nagyrészt, de az ehhez kapcsolódó videoklipek, fotózások ideje következik a közeljövőben. Nagyon izgalmas rész a videoklipek megbeszélése, megtervezése és forgatása. Itt jön ki, hogy a zene mellett mennyire tud kreatív lenni a csapat, persze szakemberek segítenek ebben.

A klipforgatás és egyéb teendők mellett természetesen folyamatosan koncertezünk országszerte.

GYOM: Milyennek látod a mai világban egy kezdő zenekar esélyeit az érvényesülésre a zeneiparban?

BM: Borzasztó nehéznek. Ha most valaki azt mondaná, hogy 0-ról kell újrakezdenem az egészet, nem tudom, először mit reagálnék. Amikor elkezdtük csinálni, fogalmunk nem volt róla, hogy mibe vágjuk a fejszénket, ezt értem anyagilag és energiában is. Annyit tudok mondani, hogy kitartónak kell lenni, tanulni kell a saját hibákból, és okosan felhasználni a kívülről érkezett kritikákat.

fatalerror02

GYOM: Mi volt a legjobb, a legviccesebb és a legnegatívabb kritika, amit eddig kaptatok?

BM: Jó kérdés. A legviccesebb kritikák szerintem nem is az igazi kritikák, hanem a savazás, amiről egyértelműen lesüt, hogy vagy az irigység, vagy pedig a pökhendiség szüli. Kaptunk sok negatív kritikát, de ezeket egyenrangúan kezeljük, a zenekar tagjai is különböznek, hogy ki mit mennyire vesz magára. Nekem például a legelgondolkodtatóbb az volt, amikor megkaptuk, hogy már rég kiment a divatból ez a fajta zene. Ez is ösztönzött például arra, hogy vegyek egy kisebb szintetizátort, amin végtelen lehetőség van újabb hangzások kikeverésére, amolyan UFO-effektekkel :)

GYOM: Hogy tudjátok összeegyeztetni a magánéletet (iskola, munka, barátnő) a zenész életmóddal?

BM: Ez egy nehéz ügy mindig. Egyértelmű, hogy a zenélésből egyelőre nem tudunk megélni, tehát mindenki dolgozik/tanul mellette. Nagyon igyekszünk a zenélés mellett maximálisan teljesíteni az adott környezetben, viszont sosem felejtjük el, hogy az álmainkat a zenében találjuk meg.

A barátnőkről pedig nem akarok a többiek nevében nyilatkozni, én úgy gondolom, hogy akivel igazán fontosak vagyunk egymásnak, azzal úgy is tudunk időt szakítani egymásra. Ugyanúgy el kell fogadnia a zenélést, ahogy nekem pedig igyekeznem kell, hogy ez a kapcsolatunkat minél kevésbé hátráltassa.

GYOM: Hol láthatunk Titeket legközelebb?

BM: Szeged/Debrecen/Szigetszentmiklós/Budapest/Miskolc/Zalaegerszeg/Cegléd/Szarvas

Hirtelen ezek a helyek jutottak eszembe, de a www.facebook.com/fatalerrorzenekar fészbukoldalunkon folyamatosan frissítjük az aktuális koncertdátumokat.

Hát fiúk, csak annyit tudok mondani, hogy HAJRÁ! Biztos vagyok benne, hogy egyre többet fogunk hallani Rólatok. ;)

A cikkelős neve: [Joós Viktória]
A cikkelés ideje: 2015.02.17.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.