2012. jún. 06. | 02:00

"A kemény rész az elmerülés"

Írta:

fokep senaSENA DAGADU   

Énekes művésznő. Belevágunk a közepébe. Ha nem ismered, akkor megismered az interjúból, vagy majd úgyis utánanézel. Ha meg ismered, akkor jó arc vagy. Szóval az interjú:

ITT MOST KIMONDOTTAN SENÁRÓL

[stanley] Volt egy Sena lemezbemutató koncert. Mikor kerül ki a közönséghez az új anyag, és mi a legfontosabb, amit elmondanál róla?

[Sena] A lemez már az utolsó fázisban jár, év végére kész lesz annyira, hogy egy-két számot kiadjunk. A teljes lemez tavasszal jelenik meg. Ez a lemez nagyon régóta készül, és folyamatosan változik. Nekem minden szám - legyen az közreműködés vagy saját projekt - ugyanolyan élmény, de ez a lemez már olyan régóta érlelődik bennem, hogy már magamat is meglepem vele. Remélem tetszik az embereknek majd.

[stanley] Sok helyen fellépsz, sok helyen vendégeskedsz. Melyik formáció mit jelent számodra?

[Sena] Örülök, hogy több zenei világban játszhatok. Az Irie Maffiával iszonyat nagy bulikat adunk, kiélem a vadállatot is magamból. A Barabás Lőrinccel sokkal finomabb, relaxált játékot játszunk. A WH Shakespeare sonnetekkel meg mivel nem saját szöveget adok elő, teljesen máshogy viszonyulok hozzá, másféle tisztelettel nézek ezekre a művekre. És  amik még vannak, nekem mind egytől egyig egy kaland, utazás, ismerkedés a zenészekkel, akikkel dolgozom és magamnak is. Szeretem a zene készítési folyamatot, és nekem külön izgalmas, ha valami újat próbálhatok ki, és új emberekkel dolgozom.

TREE OF LIFE from gabormarci on Vimeo.

[stanley] Az egy-egy klippes dolgoknak lesz folytatása? EP, lemez esetleg? (Amoeba, The Forward Ever Band, PASO...)

[Sena] Az Amoebáról tudni kell, hogy mi a Sabák Péterrel nagyon régóta barátok vagyunk, és különféle dolgokat próbáltunk már az életben. Ez az egyik a sok közül, de ennek lett klippje :-) Csinálunk másokat is, de ahogy jön, úgy puffan módra születnek klippek. Igen, PASO-val is van közös számunk. Ők is barátok, sokat találkozunk, főleg fesztivál szezonban, még jó hogy csináltunk valamit együtt is. :-)

[stanley] Aranyos kisgyermeked van. Hogyan tudod összeegyeztetni a zenélést a babázással?

[Sena] Köszönöm, szerintem is aranyos :-) Szerencsés vagyok, mert nagyon segítőkész családom és barátaim vannak, akiket én is, meg Kekeli (Sena kisgyereke - a szerk.) is nagyon szeretünk, így megoldjuk a mindennapokat elég jól - rotációban vigyáznak rá a család és a barátnők...

[stanley] A hangoddal, a profi Irie-és szólóanyagaiddal nem gondolkodtál még külföldön? Jól érzed magad itt Magyarországon?

[Sena] Én nagyon szeretem Magyarországot, itt értem be, és érek folyamatosan, itt kezdtem el a zenével foglalkozni, sok jó barátom buzdítására, jól vagyok itt köszönöm szépen. Az, hogy külföldi megjelenés, abból van egy-két project, ami külföldön jelent meg eddig, és ha minden jól megy, az új solo lemezem is egy francia kiadón keresztül jelenik meg. Ez nem azt jelenti, hogy nem szeretem  Budapestet, Magyarországot, hanem azt, hogy utaztassam a kis zenei gyermekeimet.

[stanley] Az érdekelne nagyon, hogy te hogy éled meg a zenélést, éneklést? Mi játszódik le benned, mikor dalt írsz, mikor énekelsz?

[Sena] Hát ez nehéz kérdés. Mindig más. Másképp születik minden szám, amilyen lelki állapotban vagyok éppen dalíráskor, nagyon meghatározza a művet. Nem is tudnám megmagyarázni ezt, hisz nekem is rejtély sokszor. Hahaha. Az biztos, hogy nagyon is az életem van benne minden művemben, igyekszem mindig őszinte lenni magammal és nem szégyellni az érzelmeimet. Inkább csak kiadni magamból, sokszor én is meglepődöm a végeredményen, sokat tanulok magamtól, meg a zenésztársaimtól. Főleg akkor, amikor készülőben egy dal. Amikor már kész van és előadásra kerül, akkor én már csak játszom vele. A kemény rész a készítés, elmerülés... az előadás a jutalom a jó munkáért.
 
[stanley] Amit írtam neked, hogy ősztől klubkoncerteket tervezünk Kaposvárra - van olyan formációd, esetleg alkalmi duo-trio, amivel le tudnál jönni?

[Sena] Sokat gondolkozom azon, hogy kéne egy nagyon egyszerű formáció, amivel könnyen lehet utazni, hogy több helyen megmutathassam a műveimet, jelenleg viszont annyira elkényeztetett az Irie Maffia, és a más nagy zenekari felállásos bulik, hogy imádom a nagyszínpadi létszámot és most így is játszom. De tervben van egy ilyen kis szett is. Amint lesz időnk, meg is csináljuk :-) És akkor jövünk Kaposvárra is!


A fotók forrása Sena fb oldala

ITT PEDIG KIMONDOTTAN AZ ÁJRI MAFFIJÁRÓL

[stanley] Készül az új Irie-lemez. A The Beast EP vonalát követve hasonlóan kemény, dinamikus és "minimál" lesz?

[Sena] Nem tudom, mennyit árulhatok el :-) De igen, valamelyest követi a beastet. Mi is sokat növünk és tanulunk útközben, és most újra lehetőségünk van magunkat is meg a rajongóinkat is meglepni.

[stanley] Mikor jelenik meg az új album?

[Sena] Őszre tervezzük a lemezt.

[stanley] Milyen volt a klipforgatás, mesélsz kicsit róla?

[Sena] Hát kemény élmény volt. Egyrészt el kell mondanom, hogy egy snittbe lett felvéve az egész, nincs vágás, ezért nagyon oda kellet figyelni arra, hogy minden akkor és úgy történjen, mint ahogy ez meg lett írva. Nagyon jó volt a miki 357-tel dolgozni. Aznap nagyon furcsa időjárás volt, nagyon kemény szél fújt, esett az eső,  és elég világvége hangulat volt, de sikerült pont azt a pici napfényt elkapni, amitől jó lett a felvétel.

A basszusgitárosunk, Havas Miki szervezte le az egész klipp forgatást, és aznap  kisebb balesetet szenvedett, ami után a mentők vitték el, éppen a forgatás előtt, így ő nem is szerepel a klippben, amit ő szervezett. Mondanom se kell, hogy mi is nagyon összezavarodtunk ezután. De hálistennek Miki jól van, és az egész nap egy olyan feszültséggel töltött meg minket, hogy a klippben is látszik, érződik ez a furcsa hangulat, amit csak az élet tud varázsolni. Szóval nekünk ez örökké emlékünkben fog élni - ez a nap és ez a klipp.

[stanley] Az új számok hogyan állnak össze? Mindannyian részt vesztek az írásban is?

[Sena] Igen, most mindenki beledobja a magáét a számkészítésbe. Próbákon nézzük a számokat, hoz valaki egyet, és nekiállunk mind magunkévá tenni. Most a nyáron el is vonulunk egy elhagyatott tanyára, ahol csak ezzel foglalkozunk, szóval ez egy nagy családi dráma lesz ez az új lemez hahah.

[stanley] Előfordulnak ellentétek sok zenekarban. Ti sokan is vagytok. Mi a titka, hogy ilyen sokáig ilyen jó kapcsolatban vagytok? :)

[Sena] Sokat marhulunk együtt :-) Tudunk magunkon nevetni, meg egymáson is, ez nagyon jó érzés és fontos is ilyen nagy közösségben. De mindeközben, mindegyikünk máshoz ért és másképp éli meg vagy inkább érzékeli a zenét, ezt tiszteljük egymásban és igyekszünk figyelembe venni mindenki véleményét. Nem tudom, mi a végső titok, szeretjük amit csinálunk, a zenélést, bulizást, koncertezést, utazást, egymást. Folyamatos osztálykirándulás, ami valljuk be, nem rossz dolog.

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2012.06.06.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.