2011. febr. 09. | 01:00

1705: Kaltenecker-Dés-Piri

Írta:

fokep 1705Egy vadonatúj hazai jazz formáció született!  

Három hosszú utat bejárt muzsikus állt össze, hogy egy Rhodes-ütőhangszer-nagybőgő trióval álljon a magyar modern jazz élére. Kaltenecker Zsolt és Dés Andris már régóta és sokat dolgoztak együtt. Először - ha jól tudom - egy duó formációt hoztak létre 2000-ben. Ebből született meg az In the beginning there was the rhythm című album. 2002-ben Wanderlust címen jött ki egy újabb korong, ott már trió felállásban játszottak Papesch Petivel. Ezt követte ugyanezen formációval a 2004-es Alchimia.

Mindegyik lemez teljesen új világot, új hangulatot tükröz. Egyre közeledtek az elektronika felé, mégsem veszítették el belőle a jazzes improvizációkat és a csak rájuk jellemző mély miliőt. Jelenleg együtt zenélnek a Lantos Zoltán Mirrorworldben. No és akkor jött a Kaltenecker Gang, melyben Borbély Miklós szaxofonossal játszottak. Miki viszont két évre Hollandiába ment a tanulmányai miatt, így duóban maradtak. És ekkor jelent meg a színen Piri Béla. Most viszont átadom a szót Kaltinak, ugyanis egyből elkaptam, hogy meséljen az új bandáról és a terveikről. Tessék:

"Az úgy volt, hogy... szóval ezelőtt kb... - inkább le sem írom, hogy hány éve - együtt játszottam Bélával egy zenekarban, akkor még főleg basszusgitározott. Aztán lelépett Ausztráliába. Néhány éve újra találkoztunk, azóta terveztük, hogy kéne valamit csinálni. Nyáron hazaköltözött Budapestre, és novemberben felhívott, hogy na akkor most... Andrissal meg épp tanácstalanok voltunk, mert a Kaltenecker Gang működésképtelenné vált Borbély Miki két éves hollandiai tanulmányai miatt, a duót pedig kevésnek éreztük. Logikus volt egy triót csinálni."

Három új számot már meg lehet hallgatni az 1705 MySpace oldalán. Ahogy elkezdtem csemegézni, valahogy egyből beugrott Esbjörn Svensson neve. Persze érzem, hogy nem feldolgozás, de nagyon hasonló világa van.

"A zenéről: a fő inspiráció tényleg az Esbjörn Svensson Trio, de legalább annyira Avishai Cohen illetve Brad Mehldau triói. Különbség persze van sok: én másképp improvizálok, mint a fent említettek, illetve Rhodes-on játszom, Béla nem használ effekteket, Andris szettje pedig egészen speciális, hol a dob és az ütőhangszerek között, hol épp csak egy kisebb egzotikus ütőhangszer, mint például a riq az Angels-ben."

Pár éve egyik beszélgetésünk alkalmával szóba jött, hogy Esbjörn és a te játékod a zenei hangzás és a zongorajáték szempontjából - egymástól függetlenül - mennyire hasonlít. Azóta nagyon sokféle új és érdekes dolgot kipróbáltál már. Most ismét visszakanyarodtál kicsit?

"Mikor Esbjörn-t először hallottam, eléggé kivoltam, mert nagyon hasonlít a zongorázáshoz való közelítésünk, pedig egyikünk sem másolta a másikat. Ez kicsit el is vette a kedvem az ilyen stílusú zenék írásától és előadásától. Most, hogy az Ő életműve tragikus módon immáron lezártnak tekinthető, arra gondoltam, hogy nem érdekel, bevállalom, hogy a triózeném emlékeztet rá, sőt, mivel nagyon nagyra tartom, amit megalkotott, igyekszem ezt a vonalat továbbvinni, új színekkel gazdagítani."

1705 1

1705. Nem egy tipikus zenekarnév.

A név az egyik számunk címe, amit egy 1705-ben készült historikus billentyűs hangszeren írtam. Emellett ez a zenekarnév kicsit hajaz az egyik kedvenc filmem, az Óceánjáró zongorista legendája főhősére, akit 1900-nak hívnak. A filmet azért is szeretem, mert kifigurázza azt a zenei vaskalaposságot, ami sajnos még mindig elég gyakori a jazzben."

Koncertre mikor mehetünk?

"Koncertek májustól lesznek, amúgy pedig nagy terveink vannak a zenekarral:-)"

Egy apró észrevételem: a Space című számnál nekem a régebbi és többször átdolgozott Pasolini (vagy Pasolini's Dream) jutott eszembe. Tényleg annak egy átírt verziója, vagy csak emlékeztet rá?

"A Space témája (a ballada rész az elején) egy szabad zongoraimprovizáció volt, amit szerencsére felvettem és meghangszereltem. Ennek a témának egy kis része jelenik meg a dnb részekben. Most hogy így mondod, tényleg van köze a Pasolinihez, de nem járt a fejemben, mikor írtam. De mindegy is, magamtól lophatok :) "

[Frissítve 2012.07.30. - A cikk eredetileg a régi kultúrgyom blogon volt, így átemeltük ide, az új oldalra, és két aktuális videóval bővítettük Dörgének köszönhetően]

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2011.02.09.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.