2010. okt. 20. | 02:00

Nuevo singolo e doppio CD (due)

Írta:

fokep nekNEK (avagy Filippo Neviani) neve bizonyára sokak számára idegen hazánkban. Tapasztalataim szerint ez azért van, mert a legtöbben még mindig a menő és irdatlanul sikeres inglis és ömeriken együtteseket istenítik, és sokan még a magyar zenéktől is elhatárolódnak. Az angol nyelv is túlsúlyban van a hallgatott muzsikáknál. Pedig nem hiszem el, hogy többet tud adni egy magyar embernek tartalmilag egy külföldi zene, mint például egy Presser, egy Zselenszky, Kowalsky, egy... és lehetne sorolni nagyon hosszan. A hangulat megint más tészta. És itt a lényeg.

Hangulat. Ambient, pszichedelik, goa, dnb, elektro, dub, dancehall, reggae, alter, metal, world, jazz és ezek határtalan fúziója. Igen, így is lehet nézni. De rájöttem, hogy az OLASZ egy nagyon összetett szó. Hordoz magában természetesen egy nemzetet. Egyrészről tehát a nép neve. Másrészről a nyelv neve, ami nekem mondjuk a legszebb a világon, de azzal sincs gond, ha valaki mondjuk a némettel kapcsolatban érez így. És akkor mire akarok kilyukadni? Hogy az OLASZ az egy zene is. Egy hangulat. Van egy dallam, egy melódia, amelyben többféle harmónia egyesül, és ebből épül fel az OLASZ ZENE. Majdnem az összes általam ismert itáliai előadó szájából és hangszeréből ez sugárzik, árad hihetetlenül őszintén. Ja, és mégis mindig máshogy :)

És az egyikük ez a bizonyos NEK. Egy sármosnak mondható, borostás fazon, aki gitárjával áll ki a színpadra, és egyedi hangszínével hódít. Lágy, leginkább akusztikus, gitáros alter-rockot nyom, ami sokszor dinamikusan üt, de leginkább nyugtat, és lüktetve ringat. Kicsit szállós, kicsit kemény, pont jó az összhang. Szívemből ajánlom az Una parte di me (2005) és a Nella Stanza 26 (2006) című lemezeit. Ezek a kedvenceim. Kedves még a best of albuma is, a L'Anno Zero (2003). Nagyon szép duett a Laura Pausinivel énekelt Sei Solo Tu dal, és érdekes meglepetés a legutóbbi korongjának duettje (Walking Away), melyet Craig Daviddel együtt szólaltat meg.

Most pedig közeledik a Greatest Hits duplalemezének a megjelenése, hiszen november közepén kerül boltokba a legjobb dalokból válogatott kettőskorong. Ehhez kapcsolódik az E DA QUI elnvezésű dal, amely NEK legújabb száma. Ez a singolo előzi meg a Greatest Hits-t, melyen a legfrissebb olasz zenei hírek szerint nem csupán régi nagy slágerek kapnak helyet, hanem lesz rajta még két ki nem adott szám (Vulnerabile, E' con te) az E da qui mellett. Sőt, a NEK 2010-es nyári turnéján rögzített dalok közül is feltesznek hármat az új korongra. Ennyit tudtam kibogozni az olasz cikkekből, remélem tényleg így lesz :)

NEK Discografia:

2009 - Un altra direzione
2006 - Nella stanza 26
2005 - Una parte di me
2002 - Le cose da difendere
2000 - La vita é
1998 - In due
1997 - Lei, gli amici e tutto il resto
1994 - Calore umano
1993 - In te
1992 - Nek

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2010.10.20.

Tovább a kategóriában: « Marco Masini (tre) Subsonica (uno) »

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.