2014. máj. 14. | 02:00

UP!!!

Írta:

fokep zagar upliftedZagar „Uplifted” Kaposvár, Hang-Ár Music Pub, 2014. május 3. 

up up·lift  1. Felemel, megemel.  2. Magasabb társadalmi, intellektuális vagy morális szintre /állapotba emel. 3. Szellemi vagy érzelmi magasságokba emel, lélekemelő (pl. művészet, zene)  /uplifted/   1. Az emel(ked)és vagy felemel(ked)és folyamata, eredménye.   2. (Geol) Földmozgás.

up up – fel, emel, (biz) fokoz

Kezdjük azzal, hogy a Zagar zenekar kaposvári kötődései miatt bármelyik itteni koncertjük alUPból kihagyhatatlan esemény. Még inkább az, ha a beharangozók arról szólnak, hogy új műsort állítottak össze: a dalokat UPrólékos munkával átgyúrták, mégpedig a korábban már kiadott remixeket valamint új, saját ötleteket felhasználva. Sőt, azt is olvashattuk, hogy eddigi albumaik legsikeresebb számait fogják „UPtempósabb”, azaz pörgősebb változatban prezentálni. A pár állomásos miniturné részeként a Zságer testvérek és Ligeti Gyuri szülővárosát is meglátogatták, a nUPnál is világosabb tehát, hogy ott volt a helyünk.

up updated – frissített, korszerűsített

A Zagar névhez a modern, friss, korszerű jelzőket mindig is könnyű volt társítani. Mind az albumokon, mind pedig a koncerteken egy folyamatosan megújuló, nyitott csapatnak számítanak, akik a technikai fejlesztéseket és a legfrissebb zenei trendeket kreatív módon használják fel. Ennek köszönhetően a régebbi dalok is folyamatos mozgásban, átalakulásban vannak; a Prophet is a Fool például megjelenése óta legalább a negyedik, teljesen átformált változatban volt hallható. Többek között azért is szeretem az ilyen koncerteket, mert az első akkordokat követően a barátokkal lehet találgatni, hogy melyik dal kezdődött éppen. Hála a zenekarnak, ezen az estén nem sok sikerrel, annál több meglepetéssel jártak a próbálkozásaink.

zagar uplifted02

up upgraded – feljavított, felső kategóriába sorolt

Ez most akkor mire vonatkozzon? A zenekarra? Vagy a dalokra? Előbbire biztosan, merthogy a Zagar már sokadszor lepett meg minket. Talán nem túlzás, hogy az ilyen, kísérletezésre és a nem szokványos utak kipróbálása épülő kezdeményezés egy újabb lépcsőfokot jelent a halhatatlanság felé. A dalok nem feltétlenül lettek jobbak – hiszen az alapanyag is nagyon rendben van – inkább az eredetivel egyenértékű, saját coverként lehet őket számon tartani. Éppen ezért érdekes kísérlet lenne a két koncertprogramot egyidejűleg megtartani, majd külön alakítani-fejleszteni őket. Később aztán a helyszíntől, a közönség várható összetételétől vagy a zenekar szándékaitól függően hol egyikkel, hol másikkal fellépni.

up UPPERCASE – NAGYBETŰ

~S DICSÉRET ILLETI A ZENEKART, AMIÉRT NEM SOKKAL A LIGHT LEAKS LEMEZBEMUTATÓ TURNÉ UTÁN NEKIÁLLTAK ÚJRAGONDOLNI A RÉGI ÉS ÚJ DALOKAT ÉS EGY VADONATÚJ PROGRAMOT ÁLLÍTOTTAK ÖSSZE, RÁADÁSUL ANNYI ÖTLETET ZSÚFOLTAK BELE, AMIBŐL AKÁR EGY ÚJABB ALBUM IS KIJÖTT VOLNA.

up uproar – zajongás, zsivaj, zenebona

Pozitív értelemben persze, mindez. Zenekar és közönsége, együtt, egymásért. A végén pedig a zajos siker. Ehhez nincs mit hozzáfűzni.

zagar uplifter

up uptempó –felgyorsult, felgyorsított

Valóban nem volt megállás. Nemcsak azért, mert Bootsie kezét közelről sem lehetett szemmel követni, olyan gyorsasággal pörgetett, hanem azért is, mert a dalok valóban lendületesebbek, feszesebbek lettek. Már amennyiben ez lehetséges, hiszen például az Escape from the Earth eleve a maximumra járatja az embert, ez az érzés aligha fokozható tovább. „Az elektronikus folyamatzene irányába akarjuk terelni a műsort, ahol remélhetőleg lesz egy-két eufórikus tetőpont is” – mondta egy interjúban Balázs a turnét megelőzően. Ez nem jött be neki, legalábbis abban az értelemben, hogy a tetőpontok közti szüneteket nem észleltem. Éppen ezért az egyes dalokat nincs értelme külön tárgyalni, a koncert egészében volt kiválóan felépített, az erős kezdést követően is fokozatosan kiteljesedő, kibontakozó. A folyamatzenére vonatkozó törekvések – legalábbis a kaposvári koncerten – UPszolút teljesültek.

up upropó,

Kaposvár. A Zagar zenekar kaposvári születésű tagjai mindig különös örömmel lépnek fel nálunk, ezt minden alkalommal el is mondják. A hajdani lakhelyek, a Balázs János utca és a Sávház ezúttal is említésre kerültek. Nagy örömünkre néhány nUP múlva, május 23-án ismét városunkban szerepelnek, a Rippl-Rónai Fesztivál keretében rendezendő Hang-Kép-Udvarban a The End együttes koncertjén. Ott leszünk.

upupup

upuprios kyprios

A cikkelős neve: [kyprios]
A cikkelés ideje: 2014.05.14.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.