2012. máj. 05. | 02:00

Taste of show

Írta:

fokep zagar kenA Zagar zenekar koncertje a Kaposvári Egyetemi Napokon  
2012. május 4. 

A kilencvenes évek eleje óta kísérem figyelemmel Zságer Balázs pályafutását. Balu hosszú utat járt be azóta, hogy első zenekara, a kaposvári Mercedes Band tagjaként egy kaposvári „tanképzős” koncerten előadta első önálló szerzeményét, amely – ha jól emlékszem – a Forradalom címet viselte. Jelenlegi együttese, a Zagar mára kétségkívül Magyarország egyik legjobb koncertzenekara és a hazai elektronikus alternatív zene talán legjelentősebb képviselője.

Az idei Kaposvári Egyetemi Napokon a zenekar nagyszerű hangulatú koncertet adott, sajnos szégyenletesen kis számú közönség előtt. Az érdeklődés hiánya semmiképpen sem írható a zenekar számlájára, és véleményem szerint a szervezőknek sem róható fel semmi. Kaposvári kötődésű zenekart hívtak meg az egyetem legnagyobb, évente egyszer megrendezésre kerülő hallgatói eseményére, a rendezvény harmadik napján fő zenekarként. Merem remélni, hogy a csekély érdeklődés csak a véletlen műve és nem a célközönség tartós érdektelenségének következménye. Azért is sajnálatos az alacsony részvétel, mert Zságer Balázsék minden egyes kaposvári fellépésük alkalmával hangsúlyozzák kötődésüket a városhoz, így nyilvánvalóan fontos nekik az, hogy hazai pályán mennyien kíváncsiak rájuk.

zagar ken2

Fotó: Gündüz Attila

Szerencsére a zenekar hozzáállásán nem volt érezhető, hogy az egyetemi sportcsarnokban csak lézengtek az emberek. A fiúk igazán mindent beleadtak és a közönség is partner volt, együtt lélegzett, együtt mozgott a zenészekkel.  A program gerincét a legutóbbi, Cannot Walk Fly Instead című lemezük dalai adták, és – bár lehetett arról olvasni, hogy készülőben van az új Zagar album – meglepő módon egyetlen új szerzemény sem hangzott el.

Számomra a koncertet megelőzően a fő kérdés az volt, hogy a zenekar hangzására rányomja-e bélyegét Kovács Andor hiánya. Bár a Zagar nem gitár alapú zenét játszik, Andor visszafogott, ugyanakkor egyéni és invenciózus gitárjátéka fontos részét képezte a hangzásnak. Andor szerepét Ligeti Gyuri vette át és ez volt az első alkalom, hogy az új felállásban hallottam az együttest élőben játszani. Szerencsére megnyugtathatok minden Zagart kedvelő olvasót, hogy Gyuri gitárjátékával is tökéletesen működőképes a zenekar, a dalok így is teljes értékűek. Sőt, Gyuri rockosabb stílusa helyenként még pluszt is jelentett, mint például a Taste of Snow most hallott változatában.

A koncert csúcspontját, mint már annyiszor, ezúttal is a Prophet is a Fool és a Party Animals jelentették, a ráadásban pedig mindezekhez méltó volt a Taste Of Snow csaknem húsz perces változata. Hiányoltam viszont a háttérből az animáció és a video kivetítést, ez a fajta vizuális élmény korábban szerves része volt a Zagar koncertjeinek, kár volna lemondani erről.

Összességében csak annyit szeretnék a zenekarnak üzenni: fiúk, gyertek gyakrabban haza, büszkék vagyunk rátok és visszavárunk titeket. Még sok ehhez hasonló színvonalú koncertet adjatok városunkban (és máshol is).

Végül egy megjegyzés csak kaposváriaknak: Táncsicsos öregdiákként sajnos el kell ismernem, hogy ha a Táncsics Gimnázium Auguszt Báriót tudja felmutatni, a Munkácsy viszont Gyurit és Yonderboit, akkor mi tagadás, ezt a meccset fölényesen nyerte a Munkácsy.

A cikkelős neve: [kyprios]
A cikkelés ideje: 2012.05.05.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.