2012. febr. 27. | 01:00

Alba Hyseni - Mikrofon szeretkezés

Írta:

alba akusztik2012.02.23. Budapest. Bródy Sándor utca. Magyar Rádió  

Hatalmas faajtó. Félrehúzódó fotocellás szárnyak. Bérházudvar. Újabb fotocella. Folyosó. Kanyar. Lift. Kanyar. Studió. Nyolcas. Emerkettő molinók. A falakon. Alattuk egy zongora. Egy dobszerkó. Gitár. Basszgitár. Kütyük. Hegedűk. Cselló. Saxofon. Állványok. Rajtuk mikrofon. Alattam egy szék.

Az üvegfal túloldalán egy fazon elkezd dumálni. Mi halljuk. Tapsoltat minket, és jópofizni próbál. Hogy mondjuk szépeket róla. Fene mond, nagyarcú bunkó. Ja és manager. Mer az jól hangzik. Az akusztik managere. Szegény akusztik. Viszont végre bejönnek a zenészek és Alba Hyseni. Itt a projekt, abszolút akusztikusan. És beindul a lüktetés. Brtuál jól szóló hangszerek, gyönyörű harmóniák épülnek rá a masszív basszus-dob alapokra. A vonósok kiegészítenek, a saxofon jazzt csinál. A gitár és a néhány billentés és effekt mind egységet szaporítanak.

Mikrofon-szeretkezés. Gondolkodtam még a 'megerőszakolt mikrofon', vagy a 'úgy szeretnék mikrofon lenni állvánnyal együtt' címeken is. Egyszerűen ez jutott eszembe koncert közben. Ez a nő egy csoda. Nem milyen, nem hogyan értem, nem de mégis mire gondolok. Egyszerűen csoda. A maga módján, szóval mindenhogyan. Az egész lénye, a kisugárzása. Egyszerre éreztem, hogy minden tök lényegtelen, csak áramlok valamibe bele, és ugyanakkor minden iszonyú fontos, a minden maga a lényeg. Hát ez Alba Hyseni. Zenéje. Hangja. Mindene. És az ajkai ahogy formálják a magas vagy éppen ultramély hangokat, érzéseket... egyszerre ölelik körbe és zaklatják szét a mikrofont. Az pedig mit is tehetne, mint hogy továbbadja nekünk ezt az egészet, alázattal, az állványra támaszkodva.

Néhány szám után egy kis szünet következett. A manager persze egyből kiakadt, erről nem volt szó satöbbi. Kellett a cigiszünet, a találkozás az ismerősökkel, a levegő. Akármi. Utána végighömpölygött az összes szám az Inner Mission albumról. Kegyetlenül, mégis simogatóan. Legszívesebben felálltam volna, és széthullottam volna rá fizikailag is. Aztán eljött az utolsó dal. A feldolgozás. Alba magyarul énekelt! A Romolj meg című Európa Kiadó dalt. Hát egyedi és hasonlóan felkavaró volt.

Nincs videó, mert valamiért már nincs. Nincs hang se egyelőre, mert az anyagot odaadták a zenekarnak, hogy majd ha megkeverték stb, akkor adják vissza, és lemegy valamelyik estetizenegyes menetben. Hát ez van a rádió házatáján. Hála Albának, ezekről a baromságokról sikerült eltekinteni, megfeledkezni. :)

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2012.02.27.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.