2012. okt. 05. | 02:00

A varázsló Alma

Írta:

fokep almaAlma együttes koncertje Kaposvár  
2012. szeptember 29.  

A Népmese Napja kaposvári rendezvényének részeként adott koncertet az RSG csarnokban az Alma együttes. Mivel a gyerekeim szeretik, sőt, minimaxos és bartoserikás kihágásaik ellenére magam is még mindig kedvelem őket, családostól kilátogattunk a koncertre. Igen, kedvelem őket azért, mert elsősorban az első kettő, de tulajdonképpen még az újabb albumaik alapján is ki merem jelenteni, hogy az egyik legszínvonalasabb gyermekeknek szóló zenét tőlük hallottam.

Lelket melengető, szívhez szóló, szellemes, dallamos, ötletes szerzeményeik a gyerekeket is megérintik, ezzel együtt a felnőttek, sőt a zeneileg igazán igényes felnőttek is elégedettek lehetnek. A koncerten is ennek megfelelően az egész család kiválóan szórakozott, mégis mivel gyümölcsről, nevezetesen almáról lévén szó, kukacoskodni fogok egy kicsit. Ami tetszett, azt almával, ami nem, azt pedig kukaccal fogom jutalmazni.

1. A legfontosabb mindig az alapanyag, jelen esetben a zeneileg a legszebb (népi) hagyományokat is magukban hordozó, szövegükben magyar költők gyermekverseire vagy ezekhez méltó saját szövegekre épülő dalok, de erről már ejtettem szót, megjár ezért egy alma (có).

2. Kár, hogy ezekből kevés hangzott el. Az egy órás program java részt szövegből állt, csupán öt-hat dal fért bele az amúgy gazdag és értékes repertoárból. Persze fontos a közönséggel, főleg a gyerekközönséggel a kapcsolat felvétele és fenntartása, fontosak a szellemes összekötő szövegek, de nemcsak én, hanem a gyerekeim is KONCERTRE jöttek. Jó lett volna az ismert és szeretett dalok közül minél többet hallani. Feltételezem, hogy az Alma lemezeket rongyosra hallgató többi gyerek is erre számított, ebből a szempontból csalódás ért minket, ez egy kukac (@).

3. Apropó összekötő szövegek. Az énekes, Buda Gábor remek pedagógus és előadóművész, egyből az ujja köré csavarta a gyerekeket, a dalokhoz kapcsolódó játékokkal foglalkoztatta is őket (lásd az illusztrációként idemásolt videót), a kicsik számára is érthető, az ő nyelvükön szóló humorával pedig ügyesen szórakoztatta az aprónépet, egy alma (có).

4.  Arról sem feledkezett el, hogy szülők is legalább annyian voltak a nézőtéren, ezért újra és újra elhangzott egy-egy felnőtt poén is, ez is megér egy almát (có).

5. Sajnos egy csúnya hiba is becsúszott, a közönséget, mint kapuváriakat szólította meg. Aztán persze mentette, ami menthető („Látjátok, gyogyós a bácsi, azt sem tudja, hol van”), ennek ellenére ebből a helyzetből nem lehet jól kijönni, főleg akkor, amikor egy előadó a nézőkkel ilyen közvetlen viszonyt akar fenntartani, ahogy ezt Buda Gábor teszi. Sajnos ez egy kukaccal díjazandó (@).

6. Tudatosan és nagy meggyőződéssel próbálták meg felhívni a kicsik és nagyok figyelmét a szelektív hulladékgyűjtésre a Szuperkukák című dallal és a hozzá kapcsolódó oktató-ismeretterjesztő szöveggel. Lehet persze ezt nem szeretni és unalmasnak/közhelyesnek bélyegezni, de Magyarországnak még van mit fejlődnie ezen a téren, vitathatatlanul jó ügy mellé álltak a fiúk, ezért mindenképpen jár egy bioalma (có).

7. Sajnos mindenképpen meg kell említenem, hogy a koncerten elhangzó dalok, azok sorrendje, a számokat felvezető kísérőszövegek, a poénok mind szóról szóra megegyeztek a két évvel ezelőtt nyáron, Siófokon hallott koncerttel. Két év nagy idő, illene néha változtatni a műsoron. Annál is inkább, mert amúgy is kevés volt a zene, ezek szerint lehetséges, hogy az élő fellépéseikre csak ezt a pár dalt tanulták meg? Pedig a lemezeikről van merítési lehetőség bőven. Ezen felül pedig olyan érzése támad az embernek, hogy ez a zenekar már nem szívből játszik, hanem csupán elad egy terméket, ami ugyan kiváló, de így mégis hiteltelenné válik. Különösen a spontánnak feltüntetett, de ezek szerint egyesével szóról szóra betanult vicces mondatok. Nagy kövér kukac (Maxikukac?) már-már giliszta (@).

8. Aki azonban először látta, az erről mit sem sejtett, a program remekül össze volt rakva, mindenkinek szerzett egy vidám és tartalmas órát, ízletes és vitamindús alma jár érte (có).

9.  A zenei megszólalás tökéletes volt, tiszta az ének, jók a zenészek, nekik is jut alma, ez hát a jutalma: có.

10. Végül de nem utolsósorban a majdnem három éves kislányom remekül aludt a koncerten (nem azért, mintha az unalmas lett volna, egyszerűen csak álmos volt), ezért mindenképpen egy extra almával kell jutalmaznom őket (có).

A végeredmény: có có có có có có có @ @ @
Egyszerűsítve: có có có có có có có @ @ @ = có có có có, azaz négy szép egészséges alma. Kedves szülők, még mindig érdemes Alma koncertre járni!

A cikkelős neve: [kyprios]  
A cikkelés ideje: 2012.10.05.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.