2017. nov. 23. | 17:54

5 éves az Elefánt!

Írta: vallyont

elefant5evÉs mindenki az égnek szegezte mind az 5 ujját november 16-án az Akváriumban.

A teremből lestrapáltan kislattyogva értettem meg, miért pont ennyit. A sokkos állapot nehezen hagyta újra érvényesülni az elmét. De ne szaladjunk ennyire előre!

A kezdés pont annyit csúszott, amennyit egy 5. életévét ünneplőnek szokás elnézni. A közönség konzerv zenékre bulizva várta a pillanatot, mellyel kezdetét veszi a nem létező filmzenék felsorakoztatása. Az éjsötétbe boruló terem hibátlanul hozta a mozi hangulatát, az egész estés produkció a Kék szoba kislemez első, az aktuális hónaphoz passzoló Novemberével indult. Ettől a pillanattól kezdve megszűnt a valóság, nincs olyan IMAX, 4D, ami ilyen hatásosan szippantja be a nézőt, kiugrási lehetőség helyett a koncertben való feloldódás maradt.

 elefant01

Az Elefánthoz hazalátogatók rutinosan tombolhatták végig a Cirkuszt és a Budapesti lányokat körülölelő táncparkettromboló taktusokat. Fellélegzésképpen ügyesen időzítve érkeztek a pogót kevésbé megkövetelő darabok a Hinta, Pici nyúl személyében, szerencsére e két világ közötti pengeélen táncolás az egész estét végigkísérte. Itt még képes voltam (nagy szívfájdalmak árán) tartalékolni az energiákat, ekkor még nem sejtettem, mekkora szükség lesz rájuk a finishben.

A srácok még arra is külön figyeltek, hogy bakizzanak egy átlátszót, a November szövegével felcsendülő Madarak képében. A meglepődést színlelő tagokból túl spontán verődött össze a kupaktanács, így inkább tűnt bátor gegnek, mintsem véletlennek az eset.

Az est első vendégeként a hajnalban esedékes repülőútja előtt Saiid tette tiszteletét egy kiadós goa csapatásra. A későbbiekben elhangzottak alapján fontos szerepet töltött be a zenekar fejlődését elősegítő közegben való elhelyezésben, illetve a szövegek véleményezésében, erre a posztra pedig nála alkalmasabb személyt nehezen lehetett volna találni.

A szokásos intróval megáldott slágerként köszöntött Tizenhat után visszajáró vendégek érkeztek Miczura Mónika és Vági Tamás személyében, akik a Vacak lemezről ismert, szívbemarkolóan személyes hangulatának sokszorosát szólaltatták meg a letaglózó csöndek és lassan hullámzó öngyújtók fényei közepette.

Az ezt követő Folyó elementáris erővel és ívvel rántott magával mindenkit, az elszabadult energiák állandóvá tették az eddig hébe-hóba kialakuló pogót, ami az Alszik alatt sem csendesült.

elefant02

Regenerálódásképp Csaba sok éves tartozását törlesztette, végre meghallgathattuk a Magányost élőben, teljes valójában, gitárra, énekre és öngyújtólángokra hangolva.

A melankóliát a Plüss játékos kedvessége törte meg, amit az addig stagedivingban utazó kiselefánt kísért végig. A Minden rendezett kaotikusságával azonban ismét irányba állította az embereket a csapat, majd rájuk dobták a poklot a Paulinával.

A pogótól ájulás szélére kerültek vérnyomását a Kedvenc felhőmnek húzta a helyére, ahol bár elbáboztuk a véget, de elképzelhetetlennek tartom, hogy lett volna bárki is, aki ne tudta volna, az este adós még legalább egy vendéggel.

elefant03

A „Vissza! Vissza!” kántálást sokszorosan felülmúló ováció köszöntötte Lovasi Andrást, Magyarország legszebb rockballadája, a Szívrablás pedig egy pillanat alatt térdre kényszerített mindenkit. Az érfelvágásra való hajlamot az iróniát közelről ismerő frontemberek rögtönzött lassúzással hessegették el.

A zenei stílusok olvasztótégelyének szinonimája, a Paula közös éneklését tudjuk be a dalt inspiráló személlyel kapcsolatos kimondatlan beismerésként. Egyszerűen nem lehet Lovasinak jobban fekvő Elefánt sort találni, mint a „Jól van, látom, készen vagytok, teljesen készen”-t. A váratlanul közénk hulló tükörgömb ragyogásának iróniáját az „akkor baazmeeeg” kántálása törte meg előrevetítve a brutális megsemmisülést.

elefant05

Lovasi búcsúzása után a zenekar nem ismert kegyelmet, A fakarddal olyan pogózást zúdított a tömegre, Isten legyen a tanúm, nem túlzok, fent állt a gyanúja, hogy valaki önnön beleinek tartalmával már nem tudott elszámolni a Bordahajtogató kezdő taktusaira, melynek címe új értelmet nyert az első sorokban. A koncert elején tartogatott energiák egész egyszerűen kevésnek bizonyultak, lélekben ugráltam, de lábaim kevésbé fogadtak már szót, ordítottam, de hang egyre nehezebben hagyta el a szám. Lehet, a kevés folyadékbevitel, a hanyagon magamon hagyott pulóver tehetett mindenről, de végelgyengülést produkált a szervezetem. Sosem ért még ennyire elégedetten és nyugodtan ez az érzés! A koncert csúcsra pörgetve ért véget, finoman utalva a zenekar elkövetkezendő éveire.

elefant06

Lehetetlen, hogy erről az estéről bárki elégedetlenül távozott volna, a repertoárból csak azok a zenék maradtak ki, amik nehezen illeszkedtek az est dinamikájához. A dalok más zenekarok koncertjeit megszégyenítő ívben futottak végig az érzelmek teljes skáláján, a meghatódott pillanatoktól, az (ön)irónián keresztül az ördöggé válásig minden volt. A facebook kommentekben felbukkanó telefonos felvételek megtekintésére instant libabőrözéssel reagál a szervezet napokkal később is, ami nagyon nagy részben a zenekar végtelen alázatának köszönhető. Alázattal adóznak a közönségnek (ennyit hálálkodni senkit nem hallottam még), a hangszereknek, a zenének, az alkotásnak, az értelemnek, a tartalomnak, ez pedig átütő tisztasággal és őszinteséggel ruházza fel a produkciót. Minden apró mozdulat, hangzás átitatódik az alkotás vágyával, nem engedvén teret az öncélú magamutogatásnak. Ezek találkozása a mérhetetlen maximalizmussal egyedülállóvá teszi az Elefántot, a zenekar annyira egyben van, hogy erre a másfél órára megfogta a közönségét, s maga mellé emelte, teljes mértékben kiragadva őket az addigi valóságukból. Jelenleg elképzelni sem tudom, milyen irányt vehetnek a jövőben, de az eddigi 5 év alatt bebizonyították, újra és újra megugorják azt az igazán magasra helyezett lécet.

Siess az A38 oldalára, ha nem szeretnél lemaradni az élményről, ugyanis az Elefánt december 30-án előszilveszterre vár, ahol minden valószínűséggel jégtörővé változtatja a hajót!  

https://elefantmusic.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/elefantofficial/
https://www.youtube.com/user/elefantofficial

A cikkelős neve: [vallyont]
A cikkelés ideje: 2017.11.23.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.