2014. aug. 10. | 00:00

Ördögkatlan ötödik (sajnos, utolsó) nap

Írta:

katlan2014 057. Ördögkatlan Fesztivál, ötödik nap, 2014. augusztus 9. szombat

A zárónapon volt egy kis idő arra, hogy a kiemelt események látogatása mellett tegyünk egy kis sétát a fesztiválközpontban és környékén. Az iskola épülete körül és az faluközpontban az udvaron civilek, vásározók pavilonjait lehetett végigjárni, valamint gyermek- és családi programok várták az érdeklődőket. Ennek részeként óriás buborékfújó, örömzenélő és hangszerkészítő sátor, kulturális folyóiratok standjai és különböző alapítványok foglalkoztató programjai színesítették a kínálatot.

Üdvözlendő ötlet az iskola előtt felállított sátorban a mezítlábas büfé: száz forintért 2 dl teát és egy szelet vajas- vagy zsíros kenyeret lehetett kapni. Jól jött ez annak, aki az éjszakai sörfogyasztás után a maradék fémpénzeket csörgette a zsebében.

Az idei fesztivál virtuális díszvendége volt a száz éve született Bohumil Hrabal: kiállítást is rendeztek „A Hrabal-galaxis pillanatképei” címmel a Narancsligetben. Hrabal életének fontosabb állomásaihoz kapcsolódó fotókat, magyarországi könyvkritikákat, a halálának körülményeit taglaló írásokat böngészhettek a kiállítás helyszínére betérők. Olvashattuk Milan Kundera gondolatait Hrabalról, valamint Vaclav Havelhez fűződő barátságáról is szerezhettünk ismereteket. Az egyik legötletesebb kiállítási tárgy a Hrabal arcképével díszített különböző (üres) sörösüvegekkel teli kosár volt, releváns darab ez tudva azt, hogy a szerző lelkes sörkedvelő volt.

A szomszédos termekbe átlépve egy másik világba teleportálódott az ember: Wahorn András festményeiből került a falakra néhány. És ha már odakerült, megnézni is sikerült. Együtt éreztünk a kutyával farkasszemet néző jajgató nyuszikirállyal, belebámultunk a Kacsanő nyitott csőrébe, megpróbáltuk feltérképezni Nikolett bonyolult életét, és megcsodáltuk a Magába nyaló nő rendkívüli képességeit. Alapvető alkotóelemeire bontott és folyamatábraként összerakott hajdanvolt összetett formák, pucér, kígyótestű nők, karikatúraszerűen kihangsúlyozott ivarszervek. (Nagy) harsány színvilág: rózsaszín, narancs, napsárga és téglavörös. Meghökkentő témaválasztás és groteszk formavilág.

Délutáni előadásra igyekeztünk ezután, a Nézőművészeti Kft. A zsidó című Artur Palyga színművel vendégszerepelt Palkonyán. A lengyel kisváros anyagilag ellehetetlenült iskolájának tanári karát összehívja az igazgató. Levél érkezett Izraelből, egy volt tanítványtól, aki vissza szeretne látogatni volt iskolájába és előkeresni egykori iskolai dolgozatát. Tőle várja az igazgató az iskola megmentését, fel kell hát készülni a fogadására. Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása más kontextusban – legalábbis ami az alaphelyzetet illeti. A megmentő vendégül látását próbálja megszervezni a hatalmával rendelkező verbálszadista igazgató, a büszke és szarkasztikus idős lengyeltanárnő, a fiatal, trendi és felszínes angoltanárnő, az izmával gondolkodó neonáci tornatanár, valamint a társasághoz később csatlakozó pap. Vitájuk közben fokozatosan egyre mélyebben bolyongunk a múlt útvesztőiben, megismerjük a tanári kart megosztó konfliktusok okait, és ami még ennél is fontosabb, a háború alatt a faluban megtörtént eseményeket. Szép lassan kiderül, hogy a tornatanárt kivéve mindenkinek a családja érintett volt a faluban a zsidókkal történt szörnyűségekben. „Mintha valami folyamatosan áramlana felfelé a föld alól” mondta az angoltanárnő auschwitzi látogatásáról, és itt, ebben a faluban is ugyanez történik. Konkrétan a tantestületi ülésen is: a mélyre eltemetett múlt, a korabeli bűnök, a rettenet felszínre kerülnek és a végkifejletig összeáll a teljes kép. Kimondásra kerül az egyén és a közösség felelőssége, megfogalmazódik az együttérzés, az utólagos megkövetés szándéka – még a náci testnevelőtanár is jobb belátásra tér. Vagy mégsem? Erre ad választ az előadás utolsó jelenete, ami meglepő ugyan, de az emberi természetet ismerve mégsem váratlan. Az alakítások közül kiemelkedik Egri Kati lengyeltanárnője, aki a tartásával, hanghordozásával és minden idegszálával tökéletesen formálja meg a régi idők retteneteinek elkeseredett és szókimondó tanúját. Rajta kívül Szabó Máté a tragikumot fokozatosan kibontakoztató rendezésében a többiek: Mucsi Zoltán, Sárközi-Nagy Ilona, Katona László és Tamási Zoltán is megbízhatóan és nagy átéléssel hozzák a szerepüket.

Az előadás végén jól esett egy séta, kicsit kiszellőztetni a fejünket. A Hárságyi Rosé Kisszínpadon Lenthár Balázs egyszemélyes gitár-ének előadása hangolta a kis családi pincészet vendégeit. Tom Waits-dalok, blues és country klasszikusok ülték körbe a kicsi, egy-két személyes színpadot. Az érzékeny ujjakkal pengetett húrok és a rekedt hangon, de annál több érzelemmel megszólaló dallamok pedig összecsengtek a borospoharak koccanásaival. A Malompark színpadán eközben meglepetésként, a műsorfüzetben fel sem tüntetett koncertet adott a már jól ismert Wombo Orchestra, és mivel a megnyitón láttuk őket először, számunkra ők foglalták keretbe a 7. Ördögkatlan Fesztivált.

Mi nem hiába vártuk tehát a mulatságot, öt teljes napon át küszködtünk a bőség zavarával, néha valóban nehéz volt eldönteni, melyik programról mondjunk le. Ennél nagyobb problémánk soha ne legyen: köszönet a szervező csapatnak a kifinomult érzékkel összeállított műsorkínálatért, az embertelen munkáért, amit az előkészítés és a lebonyolítás során beletettek. Reméljük, hogy jövőre ugyaninnen hasonló beszámolókkal jelentkezhetünk majd.

A cikkelős neve: [kyprios]
A cikkelés ideje: 2014.08.10.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.