2016. aug. 05. | 08:08

Ördögkatlan harmadik nekifutás

Írta:

katlan2016fokep 03A k2 társulata felvezette a csütörtököt,

a Psycho Mutants és a PASO pedig megkoronázta, így nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a nap is király volt!

A fesztivál visszatérő vendége, a k2 Színház Nagyharsány és Kisharsány után ezúttal Villánykövesd egyik udvarába vette be magát, hogy az egykor a környéken történt eseményekből egy komplett előadást komponáljon A villánykövesdi vőfély címen. Ismét az ötvenes évekre esett a választás, amikor szinte mindennapos volt, hogy családokkal, egyénekkel egész életüket meghatározó tragikus események történtek. A tragédiákat persze legtöbbször a diktatúra idézte elő azzal, hogy rendre beletaposott életekbe, sorsokba. A k2 alkotó-színészeinek sajátos látásmódjának és nyelvi leleményességének köszönhetően rengeteg komikus szituációval és dialógussal építkezik a történet, de természetesen a nevetés mögött állandóan jelen van a fenyegetettség, szinte látjuk magunk előtt, ahogy Rákosi elvtárs a háttérben ott vicsorog és figyel mindent. Páratlan érzékkel és érzékenységgel építik bele a szövegbe a helyi nyelvi fordulatokat és a kor eseményeit, hangulatát felidéző utalásokat. Sok esetben a komikum forrása az, hogy ezeket térben és időben oda nem illő mondatokkal, el- és kiszólásokkal törik meg. Akár a mostanit, akár a tavalyi előadást figyelembe véve egyfelől sajnálhatjuk, hogy az itteni négy-öt alkalmon kívül nem láthatók többet, mert igazán megérdemelné bármelyik produkció, hogy több emberhez eljusson. Ugyanakkor részben ez adja meg a varázsát, hogy itt születnek meg és csak azok láthatják, akik ennek a nagyon sokszínű és igényes fesztiválnak a vendégei.

A kisharsányi Kovács Udvarház pajtájában alkalmi színjátszóhelyet rendeztek be. A tavalyi tapasztalatokból kiindulva most legyezőt és jeget osztogattak azoknak, akik beléptek a terembe. Mindkettő jól jött, mert a késő délutáni időpont ellenére nagy volt a hőség. A Pesti Magyar Színiakadémia a Puncipoly című előadást hozta el, Felhőfi-Kiss László rendezésében. A szöveg Eve Ensler: A vagina monológok című könyvében olvasható személyes élmények dramatizált változata. Az ott leírt történetek fontos, felszabadító erővel bírtak megjelenésükkor, és ha valaki akkoriban vagy az azóta eltelt idő alatt nem találkozott vele, bizonyára hasonló, felforgató élményként érintette meg ez az előadás. Sajnos a dramaturgiailag fontos csendeket néha megzavarta a kívülről behallatszó kóruspróba, libagágogás vagy éppen a tetőszigetelés ropogása: ennek a produkciónak jobb lett volna talán egy távolabbi vagy jobban hangszigetelt helyet keresni. A szöveg jellege miatt hatalmas dicséret illeti a fiatal színésznőket, akiknek rendkívül nehéz dolgokkal kellett megbirkózni. Nemcsak arról van szó, hogy gyors egymásutánban hol egy 13 éves kislány, hol pedig egy 72 éves asszony bőrébe kellett belebújni. Hanem arról is, hogy alapvető gátlásokon kellett túltenni magukat és saját női mivoltukban őket erősen érintő, súlyos dolgokkal szembenézni. A meghajláskor elkapott arckifejezések és pillantások is arról tanúskodtak, hogy a feladat nem volt egyszerű, ezért hatalmas elismerés illeti mind a hatukat, név szerint Benkő Claudia Ágotát, Bors Sherint, Heltai Sárát, Iszak Dorottyát, Somorjai Rékát, Walters Lilit. Az biztos, hogy ezzel a vizsgaelőadással átestek a tűzkeresztségen, őszintén reméljük, hogy sikeres pályafutás vár rájuk.

Ha valaki épp nem tudja, hogy melyik helyszínre menjen, vagy csak szeretne valahol elidőzni két koncert vagy előadás között, a nagyharsányi Árokpart bárnál erre nincs alkalmasabb hely. Az utcasarkon felállított színpadon délutántól estig egymást váltják a zenészek és zenekarok, hogy az üres perceket tartalommal tölthessük meg. Vagy éppen az üres gyomrot, mert itt sokféle étel és ital beszerezhető és van bőven pad, ahova le lehet ülni. De a színpad elé a fűbe is elhelyezkedhetünk egy lángossal, sörrel, vagy valami jófajta villányi vörössel. És itt most borra gondolok természetesen. Aki pedig édességre vágyna, ha elég figyelmes, még arra is (desz)szert tehet. Gyors a kiszolgálás, a pult pedig elég nagy ahhoz, hogy ne kelljen órákig sorba állni és esetleg lekésni a következő koncertet vagy előadást. Zeneileg pedig olyan csemegékre találtunk itt, mint a Wombo szaxofonásának új zenekara, az Olivero & Sukh Mahal, vagy éppen a Uknow duó, Pénzes Stefi énekesnő és Dörnyei Szabolcs kettőse, akik rendkívül szépen szólaltatták meg a repertoárjukba tartozó, sok stílust magukban foglaló dalokat. Az első három nap kínálatából még a The Allreadies és Upor András fellépésébe is belekóstoltunk.

Ezen az estén fél tízkor ugyanitt a Macskák Esernyővel zenekar szerepelt a programban, de a közeli színházi előadás miatt egy jó fél órát várni kellett volna a kezdésre. Végül a hosszú üresjáratot megunva elindultunk a Psycho Mutants koncertjére a nagyszínpadhoz. A programjuk első felét sajnos lekéstük, de arról még így is megbizonyosodtunk, hogy egy igen lendületes és masszív koncertet adtak pécsi kedvenceink. Az öt napos fesztivál ideje alatt nagyszerű találkozások és közös fellépések jöhetnek létre, ahogy ezen a koncerten is: a végén ugyanis két dalban közreműködött a Wombo Orchestra fúvósszekciója. A rezesek színre lépésével a színpad elég népes, a hangzás pedig rendkívül telt lett. Nem mintha a többivel bármilyen baj lett volna: újból leszögezhetjük, hogy a Psycho Mutants egy félelmetesen jó koncertzenekar. Az ország elsőszámú rockbasszusa ezúttal is elementáris erővel kiabálta a fülünkbe a Mutants legjobb dalait, a többiek pedig csontvelőt remegtetve adták hozzá az alapot. Reméljük, hogy az őszi-téli klubszezonban többet láthatjuk a zenekart koncertezni, mint tavaly vagy mint a nyári fesztiválokon.

A fúvósok elfoglaltsága miatt Mama J, a Wombo énekesnője zenekar nélkül maradt, ezért volt ideje a koncertet a közönség soraiban végighallgatni, sőt, velünk maradt a nagyszínpad programjában a Psychot követő PASO késő esti fellépésén is. A többi nyári koncertjükhöz hasonlóan a mostani is a Ghost Train lemezbemutató turné részét képezte. Erős albummal jelentkezett idén tavasszal KRSA és csapata, a dalok legalább fele már most sláger és jól megfér a régi kedvencekkel együtt a setlisten. A szellemvonatra több vendégénekes is váltott helyjegyet, de a turnébuszra csak a régi-új tag, Riger János ült fel. Igaz, hogy ő ezen az estén is legalább három dalban feltűnt a színpadon. Június óta, amikor utoljára hallottam PASO koncertet, sokat értek az új dalok, a fiúk talán még kegyetlenebbül tolták a talpunk alá valót, mint Orfűn. Természetesen nem maradhatott el a Tenkes kapitánya, a Babylon Focus és a Hello Gagarin, valamint az új lemezről a Részeg, a Billy Boyo, a Ghost train és az Imperial Reggae. A Katlan kulturált közönségének pedig külön dicséret jár azért, hogy az első sorban állva senki sem lökött fel és sörrel sem öntött nyakon bennünket.

Már javában péntek volt, mikor a zenekar befejezte a ráadást és az alaposan átmozgatott közönség elindult a kijárat felé Utánunk csak a porfelhő maradt, mint amikor a szellemvonat kifut az állomásról.

A cikkelős neve: [kyprios]
A fotósneve: [mzoli]
A cikkelés ideje: 2016.08.05.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.