2015. aug. 07. | 21:35

Ördögkatlan 2015 #3.

Írta:

katlan 2015 03A harmadik nap reggelén is túl sok hasábfát tett patás barátunk a tűzre, erősen túltervezve a katlan fűtését. A nap nagy részében ezúttal a palkonyai programokra figyeltünk, de Nagyharsányba is átgurultunk egy kis időre.

43 °C árnyékban

Az előző napi tapasztalatok hatására délután három óra előtt cserepólóval felszerelkezve vettük célba a palkonyai faluházat, ahol a HOPPart Társulat Ibusár című előadását mutatta meg nekünk. Parti Nagy Lajos neve meghatározta az elvárásainkat, a színre vitel pedig nagy örömünkre nem maradt el attól, amit a szerző fontossága és a szöveg minősége magának követel. A huszerett műfajmegjelölés már eleve magában hordoz egy attitűdöt és véleményt az operettek világáról, és ennek megfelelően a karakterek is tartalmazzák a hagyományos operetti szerepkörök jellemző jegyeit úgy, hogy egyúttal parodizálják is azokat. Mindezt az operettek szerkezetét követve, az áriák, duettek, visszatérő dallamok és rímek, végül pedig az elmaradhatatlan finálé segítségével. A zenés párbeszédek és monológok grammatikai és stilisztikai csavarokkal tárták elénk a főszereplő Sárbogárdi Jolán kettős életét. Mindvégig keveredett és egymásba áttűnt a főnökének kiszolgáltatott falusi vasutas lány sivár valósága és az általa elképzelt és megírt operett mézes-mázas világa. Kiss Diána Magdolna alakításában egy olyan Sárbogárdi Jolánt láthattunk, akinek az operett írása és az abban való elmerülés nemcsak menekülés, hanem egyben lázadás és ellenállás, és akiben a szegénység és a keserűség nem megadást, hanem tartást és ellenállást táplál. Friedenthal Zoltán a kettős szerepben (hősszerelmes huszár és állomásfőnök) remekül helyt állt, kiváló karakteralakítást nyújtva mindkét szerepben. Külön rendezői lelemény a két férfialak attribútumaként használt, álbajuszként és álszemöldökként is feltűnő műszőrzet. Külön elismerés jár az operettek nagyzenekarát egyszál zongorával helyettesítő Kéménczy Antalnak.

katlan 2015 03

32 °C árnyékban, illetve majdnem végig légkondi

Borvidéken járunk, ezért nem hagyhatjuk ki a felkínált pincelátogatási lehetőséget sem. Bár nem kifejezetten művészi élmény, mégis kihagyhatatlan Palkonyán a Mokos Pincészet megtekintése, a szőlő- és gyümölcsborok megismerése. A szakértő előadás segítségével végig követhettük a borkészítés folyamatát és még a délutáni színházi előadás szereplőivel is összefuthattunk, akik a borospincén keresztül jutottak el az öltözőkhöz. Ilyen az Ördögkatlan fesztivál, itt nap mint nap szervezett és spontán találkozások jöhetnek létre a művészek és a közönség között. Mindeközben még azon is jóízűen mosolyoghattunk, hogy a borkóstolót tartó borász éppen dugóhúzót felejtett el magával hozni. De természetesen ezt is hamar sikerült áthidalni, és a borkóstoló végén egy kis időre még az Örkény Színház Anyám tyúkja című előadásába is sikerült bekapcsolódnunk, kivetítő segítségével, mert bejutni sajnos nem sikerült.

34 °C napon

Ezért visszautaztunk Nagyharsányba, ahol a már jól ismert árokparti színpadon a pécsi Deer Fellaz együttes koncertjébe hallgattunk bele. Igazi gitárzenét hallhattunk, ügyesen megírt rockdalokkal, angol nyelvű szövegekkel. Itt-ott kicsit bizonytalannak és maszatosnak tűnt a megszólalás, de egy kis érlelés, összehangolódás és valamivel bátrabb éneklés segítségével sokat fog fejlődni ez a fiatal zenekar. Reméljük, hogy folytatják és pár év múlva nagyobb színpadokon is találkozhatunk velük.

29 °C napon és árnyékban

Egy valódi csodát élhettek át azok, akik a Narancsligetben Iva Bittová cseh énekes-hegedűs koncertjére látogattak el. Cseppet sem populáris és ezért csak nagyon ritkán megtapasztalható zenei közegbe léptünk be egy igazi öntörvényű, nagyformátumú őstehetségnek köszönhetően. Kortalan és ezáltal nem a mi világunkba való, de éppen ezért szeretetre és tiszteletre méltó művészt hallhattunk. Az előadott dalok semmilyen hagyományos formát nem követnek, egy külön világot teremtenek, amiben a természet, a madarak, a vihar hangjai, a bennünk mélyen gyökerező ősi, kollektív hangélmények törnek elő. Hangja ezerszínű, az operai szoprán kristálytiszta trillázásától a rekedten bömbölő joplinos ősanya-hangig minden regiszter megszólal. Mindezt technikailag hihetetlenül nehéz, füllel alig követhető, a végtelenségig változatos hegedűjátékkal együtt megszólaltatva. Talán nem fontos információ, de magyar felmenőkkel is rendelkezik ez a rendkívül szerény és rokonszenves előadó, akit ajánlok minden olyan zenekedvelő figyelmébe, aki nem fél a váratlantól, szokatlantól és van ideje és türelme az elmerüléshez.

26 °C sötétben

Ezzel töltekezve aztán visszatértünk Palkonyára, hogy megtekintsünk egy különösen érdekesnek ígérkező, mozgással és fényekkel operáló kísérleti színházi előadást. A Bandart társulat valójában egy két személyes produkció, egy nagyon rokonszenves hölgy és fiatalember közös projektje. A You-topia című előadás egy rövidebb változatát az Európa Tanács felkérésére készítették el és Strasbourgban mutatták be. Az egy személyes mozgás-tánc-pantomim koreográfiát a partner élő számítógépes varázslata teszi teljessé. A szükséges program is saját készítésű, amelynek segítségével a helyben végzett kézmozdulatok kivetített grafikává kódolódnak át, és a mozgással megjelenített szituációk, gondolatok kivetített rajzokkal, feliratokkal, ezek animációjával alakulnak kiérlelt művészi produkcióvá. A huszonegyedik század fontos kérdései vetítődnek a falra, hatalom és ember kapcsolata, az irányítás, kontroll terhe és a velük való küzdelem, az információ és az internet korlátlansága, ezek hatása a mindennapokra. Küzdés, szélmalomharc, győzelmek és vereségek, lázadás és behódolás, konfliktusok és megnyugvás. Talán a késői időpont vagy a többi programtól távol eső helyszín miatt sajnos kevesen élveztük végig ezt a különleges előadást. Készül a következő bemutató, egyelőre Strasbourgban lesz látható, de reméljük, hogy hamarosan Magyarországon is találkozhatunk velük.

Még két nap van hátra Magyarország legváltozatosabb nyári fesztiváljából, a Kultúrgyomon megpróbáljuk majd az utolsó két nap eseményeit is minél részletesebben összefoglalni.

KATLAN 2015 FOTÓGALÉRIA ITT!

Zárójel: Tisztában vagyunk vele, hogy már évek óta visszatérő vitatémát jelentenek a fesztivál sorszámos jegyekkel látogatható előadásai, ezen belül is főként a sorszámosztás módszere, rendje és annak igazságossága. Tudjuk azt is, hogy ebben a kérdésben mindenki tud valami okosat mondani, viszont olyan megoldást szinte lehetetlen találni, ami minden szempontból támadhatatlan. DE! Ha már az a kialakult rendszer, hogy a nagyharsányi központba kerül a legtöbb sorszámozott jegy és ott az összes helyszínre lehet belépőket kérni, és emiatt van, aki négy órát sem restell sorban állni vagy akár hálózsákkal ott aludni, hogy biztosan jegyhez jusson, egy dologra mindenképpen oda kellene figyelni. Nevezetesen arra, hogy ha megjelennek tíz órakor a szervezők a jegyekkel és maga az osztás elkezdődik, akkor valóban azok jussanak hozzá a sorszámokhoz, akik kiállták a sok órás várakozást. Ne lehessen odapofátlankodni és rossz értelemben vett élelmességgel a tolakodóknak előnyhöz jutni. Legyen kordon, béreljenek erre a néhány órára biztonsági őröket, akik a tisztességtelen előnyszerzést megakadályozzák. Védjék már meg azokat a kultúra iránt elhivatott, és a legtöbb esetben évek óta visszajáró vendégeket, akik a pihenésüket és a reggelijüket is feláldozzák azért, hogy egy színházi előadásra bejussanak.

Többek véleményét tolmácsolva az is egy ésszerű megoldás volna, ha a bérletüket már jó előre, akár már az év elején megvásárló látogatók (akiknek annyira fontos a Katlan, hogy a nyári programjukat már eleve a fesztiválhoz igazítják) kapjanak lehetőséget arra, hogy fejenként két-három kiválasztott előadásra soron kívül sorszámozott jegyet kapjanak. Ennek a technikai feltételei az internetes vásárlással megvannak, csak a határidőket kellene kijelölni hozzá. Az itt leírtakat két olyan látogató elbeszélésére alapozom, akiknek az aznapi jókedvét a Wombo Orchestra mentette meg úgy, hogy a sorban állóknak egy órás spontán zenéléssel kedveskedtek. Nagy gratuláció nekik a kiváló időzítésért! Zárójel bezárva.

A cikkelős neve: [kyprios]
A cikkelés ideje: 2015.08.07.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.