2015. aug. 07. | 08:42

Ördögkatlan 2015 #2.

Írta:

katlan 2015 02Igazán katlanban érezhettük magunkat ezen a napon, mert a hőség időnként már a tűréshatárainkat provokálta. A fesztivál több pontján felállított, hideg vizes permetet fecskendező fémkapukon átlépve extra energiákra lehetett szert tenni, jó húszpercnyi felfrissülést szerezve. A hideg sörrel együtt a külső-belső kétfrontos támadással tíz-húsz percre kisebb csatákat sikerült megnyerni a hőség ellen.

A kiskorú katlanlátogatókat persze kevéssé zavarta a meleg, zavartalanul kapcsolódtak be a nekik szervezett délelőtti programokba: kipróbálhattak hangszereket, nézhettek színielőadásokat, tapsolhattak a gólyalábas bemutatónak, íjászkodhattak, kézműves foglalkozásokon vehettek részt.

Kizárólag felnőtt nézőket vártak viszont a Fejlesztés Alatt Q társulat A mulandó című előadására, a kisharsányi tornaterembe, ahol a forróság kiütéses győzelmet aratott. Az előadás előtt figyelmeztették a közönséget a veszélyre, és a székekkel teljesen dugig rakott, szellőzés nélküli teremben már-már lehetetlenné tették a körülmények az előadás befogadását. Egy néhány perces, a közönség ráhangolódását segítő közös játék után egymás után következtek a két-háromszereplős, az egymáshoz laza szálakon kapcsolódó, néha széthúzó, végül mégis egy irányba haladó történetek. A jelenetek alapját saját és gyűjtött történetek kisarkított, közösen feldolgozott, szétszedett és újból összeállított változatai alkotják. Miféle bonyodalmakat okozhat, ha egy friss szakítás után a kis hercegről kell esszét írni, ha a kávézóban külön szolgáltatásként életmód-tanácsadást és jóslást vezetnek be. Mi történik akkor, ha a pszichológus számára a tanult módszerek és technikák megvalósítása fontosabb a betegnél, és hogyan módosíthatja három ember konfliktusát egy zacskó sárgarépa? Néha egy ott felejtett objektívvédő, néha a répaallergia, máskor egy halott hajléktalan pottyan bele a mindennapok állóvizébe és kavarja fel az iszapot, amitől aztán mindent zavarosabbnak látunk. „Víz alá kerül az egész panellakás. A nappali tele van bálnával meg cápával. Kár, hogy Vera elment. Ő értette a cápákat.” Ilyenkor sürgősen „Kéne valaki. Egy barát. Vagy barátnő. Vagy legalább egy gőte.” Vágyak, kétségbeesett útkeresések a boldogság vagy a boldogulás felé, őszinte és megjátszott párbeszédek, félresikerült és sikertelen próbálkozások a kapcsolatfelvételre. A végére pedig szó szerint is kiforrta magát az előadás, a játszók: Árvai Péter, Barcsai Bálint, Jobbágy Kata, Kabdebon Dominik, Lakatos Dorina, Réti Adrienn, Orbán Borbála, Tóvaj Ágnes is belemelegedtek a játékba. Befejezésül a közös játék már spontán alakult ki, amikor színészek és közönség együtt szárítgatták az udvaron az átvizesedett pólókat. Az előadást én is melegen ajánlom mindenkinek.

A tavalyi Hrabal-vurstli mintájára idén Örkény-vurstlira invitálták a nézőket a nagyharsányi Narancsligetbe. Meg is érkeztünk arra a helyre, ahol – Pajor Tamás sorait idézve – örkénylik a duma. Az egyperces novellák alapján készült dalbetéteket, illetve magukat az egyperceseket Epres Attila, Ficza István, Göttinger Pál, Grisnik Petra, Jéger Zsombor, Máthé Zsolt, Murányi Márti, Szathmáry Judit, Vajda Milán adták elő. A színpadi produkciót ezúttal is a nézőkkel közös játék előzte meg, amelynek játékmestere Elek Ányos volt. Kellő határozottsággal és rátermettséggel rángatta bele a közönséget az abszurd játékokba, amelyek során a kapcsolatteremtés, az utánzás és maga a halál is szerepet kapott. A színpadi részben aztán változatos zenei körítéssel – többek között blues, musical-betét, barokk kórusmű is elhangzott – jelentek meg a háromlábú kutyák, a saját halálhírét előre elolvasó és aztán ennek megfelelően balesetet szenvedő férfi, vagy éppen maga Piszkos Fred, a kapitány. Volt, hogy az eredeti szöveg alá került zenei kíséret, máskor a dalszöveget az eredeti írás inspirálta. A nézőket pedig arra ösztönözte, hogy hazaérve a könyvespolcról újból leemelje valamelyik Örkény-kötetet.

Az Örkényuralom alól szabaduló vendégek egy része az Árokpart bár színpada köré gyűlt sörözni, kilazítani, ráhangolódni az esti programokra. A színpadon a Szimbola zenekar játszotta szomorkás hangulatú, népzenei alapokra erőteljesen építő zenéjét. Az előző napi, szintén folkos kötődésű együtteshez képest egy sokkal kiérleltebb, letisztultabb zenei világban merülhettünk el. A pörgősebb, táncolásra alkalmas zenét keresőknek csalódniuk kellett, a hagyományos, autentikus muzsikát kedvelők megtalálhatták számításukat.

Kisharsányba visszaérkezve egy kis időre bekapcsolódtunk a templomban megtartott operabemutatóba. Franz Kafka: Az átváltozás című művéből Faragó Béla írt zeneművet. Az eredeti irodalmi mű tartalmát, az opera születésének körülményeit az előadás előtt Lukáts Andor ismertette. A félig-meddig oratórikus formában előadott produkció az opera egyes részleteit tartalmazta, így csak ízelítőt kaphattunk abból, milyen lehet a darabot teljes egészében, valódi színpadra rendezett formában megismerni.

katlan 2015 02 pribojszky

A fesztivál egy új helyszínnel bővült idén: a kisharsányi hegyoldalban egy magánház udvarában felállított nagyszínpad előtt hangulatos, szalmabála-ülőkékkel berendezett koncertközpont létesült. Szerda este a blues kedvelőinek egy valódi különlegességet kínáltak. Little G. Weevil és Pribojszki Mátyás barátsága húsz évre nyúlik vissza, és ez a különleges kapcsolat nagy szerencsénkre az együtt zenélésben teljesedik ki. Weevil gitározása és Pribojszki szájharmonika játéka már számos hazai és külföldi blues fesztivál közönségét nyűgözte le – azt is megtudtuk, hogy egy közös amerikai turné sikerét is maguknak tudhatják. A minőségi zene ünnepe volt ez a koncert, amit a közönség egy része fekve és ülve, a bátrabbak és fiatalabbak pedig táncra perdülve élveztek végig. Másfél óra elmúltával pedig úgy tűnt, hogy a fűben hangjegyek között ülünk, amik a színpadról hullottak közénk olyan bőséggel, mint égen a csillag.

A blues-duót követően a Pesti Magyar Színiakadémia hallgatói foglalták el a színpadot, többek között Tom Waits, Doors, Queen-dalok feldolgozásait előadva. Kétségbeesetten keresgették a hátrahagyott hangjegy-morzsákat, de miután a harmadik dal végén sem találtak rájuk, úgy döntöttünk, hogy energiáinkat a következő napokra tartalékoljuk.

KATLAN 2015 FOTÓGALÉRIA ITT!

A cikkelős neve: [kyprios]
A cikkelés ideje: 2015.08.07.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.