2016. júl. 17. | 10:42

Kultúrsokk Balatonbogláron

Írta:

babel sound fokep kultursokkVan ez a Babel Sound nevű cucc.

Valami őrületes feszt, amire nem gyengén készülnek rá a szervezői, akik valószínű enyhén elvetemültek. Az a helyzet ugyanis, hogy idepakolnak nekünk a Balcsi mellé a világ egészen elképesztő és távoli részeiből mindenféle izgalmas zenészt, táncost. Leginkább olyan tagokat, akiknek a lakóhelye gyakorlatilag maga a muzsika, a művészet, az alkotás. Pillanatot szülni pedig nagyon fain dolog, főleg ha együtt teheted ezekkel a laza arcokkal.

Merthogy nemcsak idejön ebből a kábé 20 országból a több mint 80 fellépő, hanem valóban együtt élhetjük meg velük az egyhetes világzenei őrületet. Ami azért lássuk be, nem nagyon jellemző a többi fesztiválra, ahol simán ugyanazt a 20-30 zenekart lökdösik fel a színpadokra, mert az mégiscsak jó bevétel meg trendi, vagy tökmindegy.

Szóval hogy miért is sokkolódunk júli 19-24 között Bogláron? Jól megkérdeztük Viszt Viktort, az ívönt kommunikációs arcát, aki elárulta, hogy konkrétan nem tehetünk mást, bele fogunk csöppenni a különböző kultúrák mélyébe. S ha hagyjuk magunkat, egyszerűen elragad és szárnyaira kap minket az adott életérzés, ahogy végigkalauzolnak ezen a sokszínű kelet-nyugati átjárón.

Ibériából például elhozzák nekünk az ízletes flamencót, bolerót és tangót, köretnek adnak hozzá egy kis tapas-t, paellát és sangríát, a két fogás között meg kézbe kaphatjuk és életre kelthetjük az autentikus katalán és andalúz hangszereket. A táncokhoz maga Barcelona ifjú flamenco hercege, Pere Martínez rakja alá (vagy fölé) mindenen áthatoló hangját. Hogy kicsit messzebb menjünk, Afrikából is iderepül pár nagyon ütős tag; Mahmoud Fadl konkrétan a világ egyik legelismertebb ütőse. Hangszerbemutatót fog tartani a több magyar taggal is büszkélkedhető Sanké Percussion Group, akik kőkeményen veszik az ütemeket. Te sem bírod egyhelyben állva nézni! India meg egész közel van néha hozzánk; keleti mesés hastánc-show-t varázsol Boglárra Mahasti, a többszörös hastánc világbajnok csoport, a Holdfény Lányainak vezetője.

És még közel nem ér véget a kultúrarovat. Hollandiából egy Bandgladesh nevű – bizonyára zöldet is kedvelő – csapat hoz nekünk egy fehér sátrat, amit telepakolnak párnákkal meg egy projektorral, hogy egy a fényekkel megvilágított buborékban éljük át azt a pszichedelikus utazást, amit hangszereikkel művelnek. Zenei meditáció, kollektív én-keresés. Jönnek aztán indonéz művészek is a Babel Soundra, akik gamelán hangszerekkel és maszkokkal vezetnek be tradícióik rejtelmeibe.

Ez a fless egyébként ebben a világzenei zenevilágban, hogy mindenben benne vagyunk, és mindent kipróbálhatunk. Közönségből művészek leszünk, aztán hirtelen kérdezve érdeklődők, majd pedig haverok, akikkel más látogatók vagy előadók dumálgatnak. Finom dolog ez.

Na de akkor is elmondom még, ami izgat ezzel a sokféle programmal kapcsolatban. Lesz teaház, főzőbemutatók, és további zenei élménypercek. Ilyen pölö az indiai szitár-bemutató, melyet egy bájos hölgyemény, Shama Rahman tart. A tablát is kipróbálhatjuk; maga az indiai mester, Akash Bhatt mutatja meg, hogyan kéne hozzányúlni, ha komolyan gondoljuk. És a mediterránok! Bizony, a jó kis spanyol programok mellett szicíliai és görög fazonok hozzák el az igazi déli temperamentumota fesztiválra. Ami pedig nem maradhat el, ha hatalmasat akarunk bulizni: a cigányzene feelingje. Hazánk legnevesebb roma zenészei tanítanak táncra, sőt, egy-egy zenélgetés között pörköltet, szabolcsi töltött káposztát, és más ínyencségeket is tányérunkra pakolnak. A szerb és a bolgár zenei-táncos-kulináris élvezeteket már nem is mondom… Őszintén szólva, én magam sem tudom, hogy milyen kuriózumokat tudnék még felsorakoztatni, annyi szuper koncerttel és színházi programmal kecsegtetnek. Szerencsére a fesztivál honlapján mindet megtaláljátok!

Linkek:
Babel Sound honlap
Babel Sound facebook oldal
Babel Sound Fesztivál 2016 facebook esemény
Babel Sound fesztiválbérlet és jegy vásárlás

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.