2015. máj. 14. | 00:45

Köszi, KESZI.

Írta:

keszi 2015Bátorkeszin jártunk, Kispált néztünk, videót forgattunk.

Beharangozó cikkünket bő két hónapja azzal indítottuk, hogy kábé egy éve, amikor a Bátorkeszi Borfesztivál Magyarországon is bekerült a köztudatba, egy újabb rangos szabadtéri zenei eseménnyel lettünk gazdagabbak.

A siker nem véletlen, hiszen a borfeszt mögött működik egy összetartó és rokonszenves csapat, amelyik évről évre megvalósítja nemcsak ezt a rendezvényt, hanem többek között a bő egy hetes Gombaszögi Nyári Tábort is. Tevékenységükkel egyszerre töltenek be kultúraközvetítő és közösségteremtő szerepet is a Szlovákiában élő magyarok számára. Munkájukhoz értő lelkes fiatalok valósítanak meg hétköznapi csodákat. Mert ha kell, akkor a fő szervező egymaga cipeli fel a nagyszínpad elé a kordon elemeit. Nem mellesleg pedig már második éve hozzák el a Felvidékre a Kispál és a Borzot. Ugyanakkor nem politizálnak direkt módon, mint a gombaszögi táborhoz hasonló erdélyi program, a Tusványos szervezői.

Videónkba megpróbáltuk átmenteni a fesztivál hangulatát. Reméljük, hogy aki megnézi, megérti majd, hogy miért látogattunk el két egymást követő évben is Bátorkeszire. Talán kiderül, hogy nemcsak a Kispál és a Borz miatt. A borok illatát és ízét ugyan nem tudjuk képpel és hanggal közvetíteni, de talán e nélkül is sikerült belesűríteni ebbe az alig több mint tíz percbe a legjobb pillanatokat, a fesztivál változatosságát, emberi oldalát.

Összeállításunkban a nagy érdeklődéssel várt Kispál koncertre fókuszáltunk, így kimaradt a tehetséges Sorbonne Sexual és a kellemes meglepetést okozó szlovákiai Royko Passage fellépése. Utóbbi zenekar erőteljes, masszív produkciója még az esetenként becsúszó hibák, az énekes intonációs problémái mellett is emlékezetes volt. A Kispál és a Borz zenéje pedig egyszerűen öröm volt mindenkinek, ajándék a rajongóknak, hogy évente pár alkalommal láthatjuk őket. Mert a koncertlátogatók nagy többsége – a videóban megszólaló fiatalemberhez hasonlóan – az ő zenéjükön nőtt fel. Mint ahogy magam is, ezért keressük újra meg újra az alkalmat, hogy Lovasit, Kispált és Dióssyt együtt láthassuk a színpadon. És persze azt sem bánjuk, ha két ilyen tehetséges fiatal zenésszel játszanak együtt, mint Mihalik és Császári. Pótolhatatlanok és kihagyhatatlanok minden régi Kispálos számára a beállás és különösen az esti koncert pillanatai.

Ezeket is elvittük magunkkal, és hozzá még a rakott lángos ízét, a környező présházak udvarán piruló húsok illatát, a fiatal szőlőhajtások és a frissen előbújt búza zöldjét, a borok tüzességét és a szépséges felvidéki lányok mosolyát.

megjegyzés: a rendesen beharangozott Jóvilágvan koncert sokak nagy sajnálatára elmaradt. A helyszínként megjelölt pince előtti domboldal tele volt emberekkel éfjél körül, akik várták, hogy Bokor Rékáék zenéljenek egy jót. A reklám alapján nem volt egyértelmű, hogy akusztikus, minimál formációval lépnek fel, vagy teljes nagyzenekarral. Végül sajnos egyikkel sem. A zenekari tagok ott voltak a pince környékén, és semmi nem történt. Nézegették az épület mellett felállított sátrat, hogy talán ott lehetne megtartani a koncertet, vagy nem tudom, de úgy döntöttünk, hogy nem várunk tovább, hiszen még hangszert sem láttunk a környéken. Tegnap, szerdán írtak ki pár sort a facebookon, hogy milyen szuper közönség vagyunk, és sajnálják, hogy így alakult. Szerintem illett volna ezt ott megtenni, vagy legalább pár számot akuszt gitárral eltolni, együtt énekelve velünk. Zárójel bezárva. a főszerk.

A cikkelős neve: [kyprios]
A cikkelés ideje: 2015.05.14.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.