2015. febr. 14. | 20:56

Jártatok már az Alterába fesztiválon?

Írta: Thor

fokep alteraba 2015Interjú Hegedüs László, Hegével

Szóval még egyszer: jártatok már az Alterába fesztiválon? Vagyis az ország legnagyobb piknikjén? Esetleg hallottátok a következő mondatokat?

„Sziasztok! Mi van Veled? Semmi? Azkivanzárvamerfogalmamsincs! Jól érzitek magatokat? Valami kell szóljatok! Persze, megoldjuk! Örülök, hogy itt vagytok! Kösznemkellsörnajódemégis!”

Ha igen, akkor Hegével találkoztatok, az Alterába főszervezőjével. Mivel olyan atombrutáljófej volt, hogy a tavalyi évben ott zúzhattunk és részegen a hányásunkba fetrengve kulturáltan szórakozhattunk, úgy gondoltuk elkapjuk pár mondat erejéig és egy vérkomoly, már-már világmegváltó gondolatokat feszegetve, megkérdezzük, hogy milyen nyalánkságokat tartogat nekünk az idei fesztivál! A tavalyi koncertbeszámolót itt találjátok!

Kulturgyom (KGY): Hogy stílusosak legyünk: mi van Veled? Semmi?

Hege: Köszönöm kedves érdeklődésed! Tulajdonképpen a szervezés nagy munkája már véget ért, most jön a második legfontosabb dolog, a marketing…

KGY: Iskolás korba ért az Alterába. Elég keményre sikeredett a „tananyag”! :) Mik voltak azok a dolgok, amiket az elmúlt évekhez képest másképp csináltatok?

Hege: Idén is a felmérések alapján, a közönségünk által látni kívánt zenekarokat hozzuk Körmendre. Fontos, hogy valóban azok legyenek, hiszen számunkra a legfontosabb, hogy megtiszteljük azokat, akik minket választanak a nagy fesztiváldömping közepette.

alteraba 2015

KGY: Logikusan (?) következik a kérdés: Miben lesz más az idei fesztivál? Újdonságok?

Hege: Az idei évben kicsit nagyobb hangsúlyt fektetünk az infrastruktúrára, színesebbé, fényesebbé tesszük a teret, hogy éjjel is látványos lehessen a programok mellett és alatt. Ugyanilyen fontos, hogy idén sem lesz kártyás rendszer, még sokan nem kedvelik ezt a fajta fizetési módot. Valamint nagyon sok játék lesz, ahol bérleteket, napijegyeket és egyéb ajándékot sorsolunk ki a résztvevők között a honlapon és a facebookon.

KGY: Több koncertszervezővel is beszélgettem az elmúlt időszakban. Mindenki arról panaszkodik, hogy a legtöbb zenekar irreálisan magas gázsit kér, egy-két év alatt dupláját kérik. Te is tapasztaltad? Szerinted a fesztiválok ki fogják tudni termelni ezeknek a költségét? Nem lehet, hogy pár kisebb fesztivál láthatja a kárát?

alteraba hegeHege: Abban az esetben, ha reális és árarányban növelik a fellépti díjat, nincsen semmi gond. Érthető, hogy valamilyen szinten próbálják a legjobb ajánlatokat megszerezni. Ha irreális árat mondanak, akkor nem tudunk érdemben tárgyalni, szerencsére sok jó zenekar van, mindenki pótolható! Hozzáteszem, lehet, hogy drága egy zenekar, de akkor is árarányban behozza a közönségét és ez a fontos! Azonban már az sem jellemző nagyon, hogy a kisebb fesztiválok kevesebbet fizetnek, mint a nagyok egy-egy zenekarnak. Más a barátság, amikor a zenekar jelzi, hogy értékeli az erőfeszítést és tisztában van a fesztivál-fesztivál közötti költségkeret terén, de egyre kevesebb, őket viszont nagyon megbecsüljük. Nálunk ez kimondottan jellemző a Depresszió, Alvin és a Mókusok, Ed Philips and the Memphis Patrol, Firkin, Pál Utcai Fiúk zenekarokra. Nem csak kisebb, nagyobb fesztiválok is be tudnak dőlni, ha valaki nem veszi komolyan, vagy csak a nagy haszon reményében blöfföl, az dőljön is ki! Én büszke vagyok rá, hogy minden fellépőt a helyszínen, még fellépés előtt kifizetek! Nem is vagyunk akkora nyereséget termelő fesztivál, de ez a program nem a Balatoni 3 hónap alatti meggazdagodásról szól! :) Hosszútávon tervezünk, picit mindig megújultan, lassan, de remélem biztosan! Mi annak örülünk, ha mindenki mosolyog, zenész vendéglátós, szervező és a legfontosabb, a közönség! Ha valaki közülük nem vigyorog, akkor el kell gondolkodni, hiszen ha egyik is kiesik, akkor baj lehet!

KGY: Idén is elég komoly hangsúlyt fektettetek abba, hogy kikérjétek a közönség véleményét, kit szeretnének látni. A valóságban ez mennyire valósult meg?

Hege: Idén a felmérés alapján 80%-ban! :) Igen, ez nagyon is fontos, szerencsére a törzsközönségünk hasonlóan gondolkodik, mint mi, így könnyebb a szervezés is.

KGY: Többen azt kifogásolják, hogy vannak olyan zenekarok, akik minden évben itt vannak, és helyettük nem lehetne-e más zenekarokat betenni. Itt gondolom főként nem csak azt kell nézni, hogy hányszor voltak, hanem nyilván figyelembe kell venni azt is, hogy mire jön be a közönség. Szerinted van olyan, aki emiatt nem jön el a fesztiválra?

Hege: Biztos! :) Ez a legnehezebb! :) Egy nagyszínpaddal dolgozunk, így behatárolt, hogy mennyi zenekart tudunk fogadni! Sajnos, még ha kétszer ekkora költségvetéssel is tudnánk dolgozni, akkor sem lehetne idehozni mindenkit, mivel ez nem így működik! A zenekarok, maguk is szeparálnak és értelemszerűen nem tudnak minden fesztiválon részt venni. Vannak olyan headlinerek, akik szinte kötelezőek. Számunkra az is fontos, hogy remek hangulat legyen a színpadon. Én nem gondolom, hogy unalmas lenne és a visszajelzések sem ezt tükrözik. Minden zenekar változtat, mást játszik, minden koncert alapból más! Szóval, ha csak Alterábára jön valaki évente, akkor is más-más produkciót lát a kedvenceitől. Én csak azt sajnálom, hogy sok olyan zenekar van, aki egyszerűen nem fér be hely és időhiány miatt, pedig örömmel látnánk a színpadon! :) De az sincs kizárva, hogy egyszer megpróbáljuk, hogy csak ő velük dolgozunk az 5 napban! Vélhetően sokkal költséghatékonyabb lenne, a látogatottság viszont érdekes lehetne! :)

KGY: Kevesen tudják, hogy az Alterába jótékonykodik is. Erről mondanál pár szót?

Hege: Minden esztendőben próbálunk valami nemes célt kitűzni, ha piciben is! Dancsecs Bojána kick-box világ-, Európa bajnok, Magyar bajnok sportoló mellett, a Városi Fúvószenekar Egyesületet segítettük. Az utóbbi években főleg a fogyatékkal élőket, a helyi Szociális Szolgáltató és Információs Központban élő nehéz helyzetűeket próbáljuk segíteni, őket a fesztiválra is ingyenesen látjuk jó szívvel (Idén is)

KGY: Ahogy láttam, a szponzorok között sok változás nem történt, azonban felfigyeltem arra, hogy pl az OPEL lett a kisszínpad fő támogatója. Már tavaly is támogatták a rendezvényt, de valószínűsítem, hogy most egy komolyabb összeggel szálltak be. Láttak benne fantáziát, vagy valós reklámértéket láttak emögött?

alteraba 2015 p

Hege: Rettenetesen nehéz komoly támogatókat találni! Megvannak a saját mecénásaink, akik főleg barátok, de támogatásuk így is jelentős. Az Önkormányzat is segíti a rendezvényt, bár messze nem tudja akkora mértékben, mint más városokban, de tisztában vagyok a lehetőségekkel. Maga a polgármester is a támogatóink közé tartozik, civilként, ezt fontos hangsúlyozni! Az Opel tavaly volt először, mindketten úgy értékeltük, hogy sikeres volt a marketing is a fesztivál is, így idén valóban nagyobb összeggel támogatnak minket. Bízunk benne, hogy mások is követik a példáját, hiszen nálunk a 100-200 ezer forintos támogatás is ritka és megbecsülendő! Cserébe viszont országos marketinget kínálunk, ami sokaknak fontos! Idén egy táblát csináltatunk azoknak, akik immár 6. esztendeje folyamatosan támogatnak bennünket. Elég rövid lista lesz…

KGY: A másik pozitív, ami feltűnt a plakáton: Az NKA logó! Sajnos a hosszú évek tapasztalatából kiindulva, meglepődve kérdem, enyhe remegéssel a hangomban, végre kezdenek észhez térni? :)

Hege: Nyugtával dicsérd a napot! Még a támogatási szerződést nem kaptuk meg, de valóban sikerült idén náluk is támogatást nyerni, ezért merünk egy kicsit az infrastruktúrára is fordítani… Minden fillérnek meg van a helye:)

KGY: Az idei bérlet árak is nagyon barátiak, ahogy néztem, a limitált bérletek 8 óra alatt el is fogytak. Persze a tavalyi évhez képest történt emelés. Ez amolyan „kötelező” infláció követő emelés volt, vagy a minőségi szórakozás mégjobbá tétele volt a cél? Vagy egyik sem talált! :D

Hege: Minden esztendőben változnak az árak és sosem lefelé. :) Csak a zenekarok ára emelkedett 2,5 millió forinttal! Mellé jönnek a járulékos költségek emelkedései és a többi. Úgy gondolom, hogy árarányban még így is a legolcsóbb fesztivál vagyunk a minőségi zenekarokat és kiszolgálást illetően! Csak akkor tudjuk az árakat tartani, ha olyan támogató érkezik, aki hosszútávon lát lehetőséget bennünk, valamint komolyak a szándékai, mert a „majd én segítek, meg szerzek lóvét” című műsorok már lejártak, ez nem erről szól.

Számunkra még mindig a legnagyobb támogatás az, ha valaki megveszi a bérletét, napijegyét és végig szórakozza velünk az 5 napot! Ők a 80%! És ezért szeretnénk megbecsülni őket! ;)

Nagyon köszönjük a válaszokat! Jó munkát az előkészületekhez! Mi ott leszünk!

És jössz Teisssss!!!! Ha nem, megtalálunk! Előre szólunk: fogalmunk sincs ki vagy és hol laksz! És semmilyen különleges képességünk nincs! De gyere mer’ jó lesz!

A cikkelős neve: [Thor]
A cikkelés ideje: 2015.02.14.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.