2012. jún. 22. | 02:00

FOO 2012: az egyedik nap

Írta:

fokep foo elsoElképesztő volt a forróság amikor megérkeztünk 

Nem is merészkedtek még sokan a színpadok közelébe, legtöbben a tóban próbálták magukat hűteni. A PASO beállását is csak páran néztük a védelmet nyújtó árnyékból, a fák alól. Mi belsőleg próbáltuk magunkat hűteni, de a pohár sör a nagy melegben gyorsan és biztosan dolgozott: ketten sem tudtuk eldönteni, hogy a nagyszínpadhoz vezető falépcső valóban ferde-e.

Que PASO?

Még tartott a forróság, amikor a PASO koncertje elkezdődött: minden elismerésem a zenészeké, hogy a szénfekete színpadon is végig lelkesen zenéltek, végig tudták ugrálni a teljes műsort. „Énekeljetek velünk, nem lesz nehéz!” – mondta KRSA, és valóban nem volt az: a zenekar könnyed, laza előadásmódja és a kiváló ritmusú, fülbemászó, de mégis igényes zene kiváló felvezetése volt a nap programjának.

foo elso pasoVoltak sikoltozó lányok is, ki a zenétől, ki pedig azért, mert hangyabolyba ült. Nemsokára aztán annyian lettünk, hogy minden hangyára jutott egy láb, így nem is volt több probléma a rovarokkal. Szerencsére a zenével sem volt, minden pillanatban hallatszott, hogy profi zenészek állnak a színpadon. Egymás után jöttek az „ugrálós számok”, a Gagarin és a Tenkes Kapitánya aztán sikeresen felrázta a melegtől bódult közönséget. Kellemes kis koncert volt, PASOlt a hangulatunkhoz.

NEMJUCI – De igen!

A nap egyik csúcspontja volt a Nemjuci fellépése. Bevallom őszintén, hogy én nem tudtam soha végighallgatni a zenekar albumait: a slágereiken kívül a többi dal lemezről hallgatva nem tűnt igazán izgalmasnak. Viszont nem találkoztam még egy ilyen zenekarral, akinek az élő fellépései és a stúdióalbumai között ekkora különbség van. Hihetetlen, hogy a lemezeken csendben megbúvó dalok élőben mennyire működnek, milyen elemi energiákat közvetítenek. A lecsupaszított gitárzene Juci szuggesztív előadásmódjával és átható énekhangjával egyesülve csontig hatolt, sejtszintig megmozgatott. Akinek lehetősége van Nemjuci koncertre menni, ki ne hagyja!

foo elso nemjuci

Hosszúdrink Longital

Az A38 színpadnál Lovasival együtt hallgattuk a szlovák duó fellépését. Amikor egy férfi és egy nő áll egymás mellett a színpadon és együtt zenél, annak mindig van egy különleges hangulata, személyes töltése. A basszus- és elektromos gitárkísérettel előadott dalok is magukban hordozták volna ezt a vibrálást, intimitást, azonban a néha pengetve, máskor hegedűvonóval megszólaltatott elektromos hangszerek megölték a dalokat. Biztos vagyok benne, hogy ugyanezek a zenék két akusztikus gitáron előadva felemelő és katartikus élményt okoztak volna. Ennek ellenére érdemes a zenekarra odafigyelni, izgalmas és különös feszültséget magukban hordozó dalokat alkotnak.

Vissza a természetbe! - Magashegyi Underground

Most, hogy az előző évektől eltérően világosban sikerült megérkeznünk a fesztiválra, megtapasztalhattuk, hogy milyen szép környezetben is van a Panoráma Camping. A fenyvesekkel és lombhullató erdőkkel szegélyezett színpadkép nagyszerűen illett a mesterkéltség teljes hiánya miatt (is) elragadó Bíborkához. Érdekes volt a két magyar csajos zenekart egymás után hallgatni: számomra Juci és Bíborka a női nem két arcát mutatja. Juci testesíti meg az érzékiséget, az ösztönt, Bíborka pedig angyali, légies lényével a lelket táplálja. A szinte már kötelezőnek számító Anglia és az eredeti változatnál energikusabbra sikerült Szeplős váll mellett elhangzott a videómegosztókról már ismert új dal is, a Rázz fel. Érdekes volt megfigyelni, hogy a zenekar mennyire népszerű a fiatal lányok körében, akik szemmel láthatóan szívesen azonosulnak Bíborka szimpatikus személyiségével. Nemcsak nekik tetszett a koncert: a Magashegyi fellépése az első nap egyik legjelentősebb közönségsikert arató attrakciója volt.

A fesztivál látogatói gasztronómiai élményeket is szerezhetnek: a szokásos vendéglátóhelyek mellett a pálinkaház és a pincészetek borkínálata is vonzó volt, valamint kürtőskalács sütöde és retro pékség is várta a vendégeket. Ez utóbbi annyira népszerű volt, hogy csak az éppen üzemelő kemence mellett jutott nekünk hely. Talán ezért nem fogadta el invitálásunkat az asztalunk mellett egyszer csak váratlanul megjelenő Juci sem, pedig a videóinterjúban elkezdett beszélgetésünket szívesen folytattuk volna vele kötetlenebb formában is.

foo elso magashegyi


Egy-két-há – beszámolunk!

foo elso belgaA Belga fellépése az A38 sátornál akkora tömeget vonzott, hogy akár a nagyszínpadok egyikére is befért volna. Így aztán esélyem sem volt a színpad közelébe menni, a sátor végében pedig a szövegeket nem lehetett elég jól érteni. Szöveg nélkül Belgát hallgatni pedig olyan, mint üres tányérból falatozni, a közönség közelebb helyezkedő, szerencsésebb része, valamint a szövegeket emlékezetből hozzágondolók azonban így is hálásan falták a magyar nemzeti hiphápot.A Drum and Brains rugója

A késő esti órákban egy világszínvonalú koncertet láthatott-hallhatott a fesztivál közönsége. Ez nemcsak a különösen jó minőségű fényberendezéseknek és hangzásnak volt köszönhető, hanem a zenekar univerzális zenéjének is, amely kulturális és nemzeti hovatartozás nélkül mindenki számára érthető és élvezhető. Még a sajnálatos és bosszantó technikai hibák – koncert közben vagy négyszer szállt el a hangosítás – sem tudták szétzilálni az élményt. A Tankcsapda feldolgozás éppúgy működött, mint a zenekar saját dalai: nem volt megállás, és ha a koncertre nem fáradtan érkezem, én sem álltam volna meg egy percre sem. A Kultúrgyom alig várja, hogy vasárnap viszontlássa Columbot az Irie Maffia koncertjén.

A koncert végére aztán minden energiánk elfogyott, így az ígéretesen kezdődő RATM Tribute koncertre már nem maradt elegendő életerőnk: zsongó fejjel és remegő lábakkal távoztunk a hársfavirágillatú éjszakában.

A cikkelős neve: [kyprios]
A fotós neve: [mzoli]
A cikkelés ideje: 2012.06.22.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.