2012. jún. 23. | 02:00

FOO 2012: a kettedik nap

Írta:

fokep foo masodik'híján  

Halszáj híján - Annak ellenére, hogy az előrejelzések zivatarokat jósoltak, az időjárás ismét kegyes volt a fesztivál látogatóihoz, nem esett és a meleg is elviselhetőbb volt az előző napinál. Így a napközben szervezett off-programok is népszerűek voltak, gyalogos és kerékpáros túrákon vehettek részt a józanodni kívánó vendégek, valamint a rekeszépítéssel is megpróbálkozhattak azok, akiknél volt néhány csúnya reke.

Ripoff Raskolnikov – Monar híján

foo masodik raskolnik„Mi egy osztrák-magyar zenekar vagyunk, amelyben én vagyok az egyetlen osztrák” mondta hálás közönségének a Magyarországon zenélő orosz nevű zenész, aki angolul énekel. Különleges eseménynek számít a fesztivál visszatérő vendégének a produkciója, hiszen a FOO fesztiválon nem sok blues zenész és zenekar fordul meg. A claptonosan, ülve előadott dalok igazi zenei csemegének számítottak, minden bennük volt, amiért a műfajt szerethetjük. A tavaly még egyedül fellépő zenész az idei fesztiválra háromfős magyar kísérőzenekart hozott magával. A saját szerzemények egy szál gitárral és énekkel előadva is különlegesek voltak, most azonban a gitár-basszus-dob-billentyű felállás több zenei variációra adott lehetőséget, amivel szerencsére éltek is a zenészek. Az igazán családias hangulatú zenélést a közönség is ülve hallgatta végig és a végén (megérdemelt) vastapssal jutalmazta a produkciót, mintha csak színházban lettünk volna.

Üllői Úti Fuck – Jobb híján

foo masodik uufDallamos, könnyen befogadható rockzene volt, a szövegekben leginkább a címben is jelzett beletörődést hallottuk ki.  A párkapcsolatok sötét oldalát megéneklő zenekar fellépését különlegessé tette a közönség soraiban esküvői ruhában megjelenő fiatal pár. Az nem derült ki számomra egyértelműen, hogy ez spontán esemény vagy egy előre megtervezett akció volt, mindenesetre ironikus volt az Esküvő című szám alatt bemutatott rögtönzött menyasszonytánc. A közönség nagy részét azok a negyvenesek adták, akik talán még a legendás Fekete Lyukba jártak Budapesten ÜÚF koncertekre. Ahogy aztán lassan besötétedett, a doboknál ülő Gerdesits Faszi is kellőképpen bemelegedett az esti Quimby koncertre.

A nap végére megtelt a fesztivál, így a már megszokott családias hangulat semmivé lett, de ez egyben pozitívum is, hiszen azt jelenti, hogy az évről évre színvonalas programot nyújtó esemény méltán népszerű lett. Lassan minden főre két részeg jutott: a nap egyik fénypontja volt, mikor egy széles nyomtávon közlekedő, kiszámíthatatlan mozgású egyén nekem jött, és miközben kétségbeesetten próbált talpon maradni, még le is hülyézett: igaza volt, valószínűleg nem illettem a tömegbe, túl egyenesen jártam.

Quimby – Hely híján

„Nekem mindegy, csak a színe legyen rosé” – hangzott a Quimby Light néhány, a koncertre váró fiatal szájából. A talán legnépszerűbb hazai alternatív zenekar fellépésére hatalmas tömeg érkezett, én legalábbis Orfűn ekkora közönséget még nem láttam. A publikum szolidabb része, aki nem szereti, ha percenként a lábára taposnak, a domb tetejére szorult: mondhatjuk azt is, hogy Kiss Tibiék mára már kinőtték ezt a helyet. A zenekar készen állt a kezdésre, amikor azt a hírt kapták, hogy a másik nagyszínpadon még tart a program, ezért nem indulhat még a koncert. A közjátékot áthidalva Tibi, Líviusz és Szilárd elkezdett improvizálni és ott helyben összeraktak egy kis fishingelős dalocskát, szellemes angol szöveggel, igazi quimbys hangulattal. A koncert ezen kívül nem sok újat adott a zenekar törzsközönségének, a megszokott, egyenletes színvonalú zenélés a kötelező dalokból (Halleluja, Libidó), valamint az utóbbi évek terméséből válogatva, a Kicsi Ország és az azt megelőzően kiadott két maxi szerzeményeire koncentrálva. A kivetítőn megjelenő animációk jól illeszkedtek a dalok hangulatához és időnként ki is egészítették a szövegek jelentését, de a budapesti jubileumi koncertről már ezek is ismerősek voltak. Mikor az utolsó ráadás dal elhangzott, a tömegben szlalomozva siettünk a másik helyszínre, ahol a Pál Utcai Fiúk koncertje már elkezdődött.

foo masodik quimby

PUF – Hajszál híján

A címben nemcsak Lecsó kopasz fejére céloztam. Kevés hiányzott ugyanis ahhoz, hogy a zenekar igazán jó koncertet adjon, és ez a kevés sem a zenekaron múlt. Már tavaly sem értettem, hogy került az együttes kis színpadra és az éjszakai programba. Lehet, hogy a fiatalok körében nem a PUF a legnépszerűbb banda, de a FOO közönségének jelentős részét a harmincon felüliek adják, akiknek számára Leskovicsék igazi kultuszzenekarnak számítanak. A zárt tér a falak miatt a többi helyszínhez képest határozottabban limitálta a közönség számát, sokan szorultak ki a teremből, akik az épület mellett ülve hallgatták a zenét. A koncerten a már szövegeiben is kellően érett, Legelő című albumról elhangzott dalok voltak a legerősebbek, a régi nagy PUF slágerek (Fiatal lányok, Bál, Utolsó év) a kilencvenes évek alternatív zenei koncertjeinek hangulatát idézték. „Ilyen szar körülmények között már régen játszottunk” – búcsúzott Lecsó, ennek megfelelően ráadás nem is volt. Remélem, találkozunk még ezen a fesztiválon jövőre, velük, de ha minden jól megy, nem ugyanitt.

foo masodik feeling

Összességében tartalmas nap volt, ingerben gazdag környezettel, remek fellépőkkel és hangulattal. Várjuk a méltó folytatást, a kulturgyom.hu a fesztivál utolsó napján is gyomon követi majd az eseményeket.

A cikkelős neve: [kyprios]
A fotós neve: [mzoli]
A cikkelés ideje: 2012.06.23.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.