2013. jún. 22. | 02:00

fishing.on.orfu.2013.masodik.nap

Írta:

fokep foo 2013 masodik nap2013. június 21. 

A hét elején még azzal riogatták az Orfűre készülők táborát, hogy pénteken és szombaton záporok, zivatarok várhatók. Mindenki megnyugvására ebből semmi nem lett. FOOrró volt a levegő, át is kellett öltöznünk, mikor megérkeztünk (FRISS ING on Orfű). A meleg elől menekülők még a tóban hűsöltek, amikor a vak szerencsének köszönhetően egy parkolóhelyet örököltünk. A Panoráma Campingből már a Pál Utcai Fiúk beállása hallatszott, ezért belehúztunk, hogy le ne maradjunk az elejéről.

PUF, a klasszikus

Nagy köszönet jár a szervezőknek, amiért visszarakták örök kedvencünket, a Pál Utcai Fiúkat az őket megillető nagyszínpadra. Ez talán a Kultúrgyom tavalyi cikkének is köszönhető, de ha mégsem, mi akkor is ugyanúgy örülünk neki. A zenekar ezt meg is hálálta, a mostani koncertet össze sem lehet hasonlítani a tavalyi késő éjszakai, sátorbéli vergődéssel. Anikó és a fiúk bebizonyították, hogy nem öregszenek, van még a PUFfer tartályban bőséggel. Elemezgetni felesleges volna őket: vannak zenekarok, akiknél nem érdemes belemenni hogy mit hogyan játszottak (egyébként mindegyik dalt remekül), ezen ők már rég felül állnak. Időtlen klasszikusok, jelenlétük a fesztivál fő programjában a mai negyvenesek és a fiatalabbak számára is nagy ajándék. Legyünk nekik hálásak, hogy még mindig ilyen odaadással és átéléssel zenélnek, élvezzük ki ennek minden percét (reméljük, nem ez volt az Utolsó év). A műsoruk elsősorban a Legelő album dalaira és néhány megkerülhetetlen alapműre (Hajsza, Nehéz idők, Bál) épült. A hangulat spontán volt és fesztelen, Leskovics öniróniája pedig nagyon szimpatikus vonás. A nagy meleg ellenére a zenekar jelentős tömeget vonzott, ennyi ember bizony nem fért volna el a sátorban.

A nagyszínpadok programja folytatódott: belehallgattunk a Kistehénbe és a Heaven Street Sevenbe, mind a kettő tetszett, de mi inkább a Laptop Szalon sátorba siettünk, ahol egy igazi kuriózumot láthattunk-hallhattunk.

Zaják, a besurranó

Nemrégiben megjelent egy album, egy kétszemélyes zenekar bemutatkozó anyaga Zaják és társa névvel, Minden kezdet könnyű címmel. Erről írtunk is, itt olvasható. Az egyik ötletgazda és tag, Zaják Péter akkor még így tervezte: „Nem gondolkozom klubozós alter-rock zenekarban azt szeretném, ha a Zaják és Társa évente egyszer lépne fel, a Fishing on Orfű fesztiválon”. Ehhez képest nem találtuk őket az idei programban. Néhány nappal ezelőtt viszont ez jelent meg a zenekar FB oldalán: „Stereomilk zenekarnak hatalmas kösz kösz köszi! Pénteken játszom velük 3 Zaják és Társa számot a Fishing on Orfűn a laptop szalon sátorban, gyertek!” Így aztán mentünk. Érdekes felállás volt, koncert a koncertben, amelyen a Stereomilk tagjai is közreműködtek. Végül a kiadott dalok közül csak egy, az Ösztön című került be a programba, meg két másik. Amit ebből a fellépésből le lehetett szűrni az ígéretes volt, és ha már a zenekar erre a fesztiválra kíván koncentrálni, szerintünk meg kéne nekik adni a lehetőséget. Ez akár lehet a Kultúrgyom ez évi javaslata a szervezőknek: 2014-ben Zajákot kérünk a Fishingre! (Mindegy melyik színpadra, mi ott leszünk)

Quimby, az állandó

A Quimby a másfél évvel ezelőtti, összegzésnek is értékelhető jubileumi koncert után új utak kereséséről beszélt. Ha ennek a nyomvonala még nincs is kijelölve, néhány építőelem, azaz új dal már megszületett. Ezek közül a Kivándorló Blues hangzott el: ha ez az új irány, kíváncsian várjuk a folytatást. Ha a másik most hallott újdonság is része ennek – ez egy újabb, Kárpáti Dódi énekére épülő szerzemény – akkor azt szeretnénk, ha ez egy rövid kitérő lenne az útkeresésben. Ezek mellett az utóbbi évek koncertprogramja köszönt vissza: ugyanazok a dalok, ugyanabban a felfogásban. Nem sok olyan zenekar van, aki emiatt nem válik unalmassá, a Quimby ezek közé tartozik. Olyan energiákat mozgatnak meg magukban és a közönségben, amit újra és újra szívesen megtapasztal az ember. Akinek még nem volt ebben része, próbálja ki, aki ismeri ezt az érzést, szívesen hallgatja huszadszorra is a Libidót és a Halleluját. Ennek ellenére talán jót tenne a zenekarnak és a törzsközönségének is, ha jelentősen átalakulna a koncertprogram: egy időre félre lehetne tenni az úgymond kötelező darabokat és az újak mellett a ritkábban játszott régi dalokból válogatni (érdemes volna visszanyúlni a Jerry Can Dance, a Majomtangó vagy a Diligramm albumokhoz). Kiss Tibiéket a közönség nem nagyon engedte le a színpadról, a koncert végére azonban a szomszédos helyszínen már elkezdődött a vágtázás, a VHK dübörgése a Magam adom dallamait már maga alá gyűrte.

VHK, a megosztó

A Halottkémekről az utóbbi hónapokban már kétszer is írtunk, ezért most nem térünk ki külön rájuk. A közönséget figyelve viszont jól látszott, hogy a VHK mennyire megosztó zenekar. Három kategóriába lehetett sorolni az embereket: az avatottak elöl tomboltak, az ismerkedők fogékonynak bizonyultak, de láthatóan még nem teljesen tudták, miről is szól ez az egész. És persze voltak az értetlenek akik megjelentek és pár perc múlva pánikszerűen menekültek. Valaki közülük azt mondta: ez nem zene. Részben persze igaza is volt, csak nem úgy, ahogy ő gondolta. Az egész napos ingerek miatt sajnos már mi sem tudtunk eléggé megnyílni ahhoz, hogy igazából elmerüljünk a mindenségben, pedig Grandpierre-ék ezúttal is mindent megtettek.

Mi holnap is Orfűn gyomulunk, és ha a pénteket ütősnek neveztük, mit mondjunk a szombatról: Kiscsillag, Psycho Mutants, Kaukázus, Nemjuci és még sorolhatnánk. Holnap soroljuk is.

FOO Web
FOO Facebook

A cikkelős neve: [kyprios]
A fotós neve: [mzoli]
A cikkelés ideje: 2013.06.22.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.