2014. máj. 16. | 02:00

Bátorkeszi Borzfesztivál 2014.

Írta:

fokep batorkesziVinyl ׀ Jóvilágvan׀ Kispál és a Borz 2014. május 10. 

Jeles nap volt május 10-e: a mostanában ismét fontossá vált Eurovíziós Dalfesztiválon a magyar versenyző az előkelő 5. helyen végzett, de ez semmiség az első helyezett személyéhez képest, aki napokon át szolgáltatott témát a médiának és a közbeszédnek. Mégis voltak pár százan-ezren, akik ezen az estén renitens módon inkább Felvidékre figyeltek, ahol a kilencedik alkalommal megrendezett Bátorkeszi Borfesztiválon a Kispál és a Borz, pontosabban a Kispál Original lépett fel.

A dolgok szerencsés együtt állásáról beszélhetünk, ugyanis egy sörfesztiválon a Borz név ellenreklámnak tűnhetett volna, a Kispál és a Sörz elnevezéssel viszont lényegesen kevesebb embert tudtak volna bevonzani. Így azonban összecsengtek a nevek, és hogy minden rendben legyen, Kispálék felvezetésére a szervezők szerkesztőségünk egyik kedvencét, a helyi erőkből álló Jóvilágvan zenekart kérték fel.

Előttük a szlovák Vinyl zenélt, akiket vélhetően a politikai korrektség kedvéért hívtak meg – annak ellenére, hogy a közönség közt nem sok szlovák szót lehetett hallani. Népszerű hazai és nemzetközi slágerek feldolgozásait hallhattuk tőlük, de feltűnően kevesen voltak rájuk kíváncsiak. A Jóvilágvan esetében persze egészen mást lehetett várni: arra számítottunk, hogy őket Szlovákiában hallgatni hasonló lehet, mint Liverpool meccset nézni az Anfield Roadon, vagy Federernek szurkolni Baselben. A hazai pálya előnyét élvezik, sokan dúdolják dalaikat, tudják kívülről szövegeiket.

batorkeszi02

Fotó: https://www.facebook.com/borfeszt

Várakozásunk beigazolódott, amint az első daluk megszólalt, mint mikor nátriumot vagy pezsgőtablettát dobnak egy pohár vízbe, egyszerre megelevenedett a környék. Minden irányból érkeztek az emberek, közönséggé álltak össze az addig csak ide-oda ténfergő, kényelmesen borozgató látogatók. Hirtelen fejek bólintották az ütemet, végtagok lendültek mozgásba, testek energiával töltődtek fel. A közönség kezdte érezni, hogy a színpadról nem háttérzaj szól, hanem ZENE, és hogy éppen egy fesztiválon vannak, nem szabadtéri borkóstolón. ENERGIA és HARMÓNIA. Talán ezzel a két szóval lehet legjobban jellemezni a Jóvilágvan koncertjét. Nemcsak a zenei harmóniára gondolok, hanem sokkal többre: egyszerre világossá vált, hogy mi a Bátorkeszi borfesztivál legfőbb vonzereje, egyben esszenciája. Egyformán fontos a természet közelsége, a dombok-hegyoldalak ölelése, a helyi szőlőből érlelt bor aromája (másoknak a szlovák sör tisztasága), a környéken lakók kedvessége, és a zene, ami mindezt élettel tölti meg. A hangulat azonnal felismerhető és beazonosítható éppúgy, mint a helyi magyarok akcentusa. Ehhez a különleges harmóniához éppen a Jóvilágvanra van szükség, az ő dalaik ebbe a tájba simulnak bele igazán – nem mintha önmagukban nem volnának nagyszerűek, dehogynem, leírtuk ezt már többször, itt és most nem fogom. Mégis, a gyökerek nemcsak a szőlő számára fontosak, és hogy. hova kapaszkodnak, nemcsak a bor ízét határozza meg. Itt nevelkedtek ők, legszebb pipacsok poros országút mentén, itt is virágoznak a legszebben. És ahogy pipacsok a búzamezőben, otthon vannak, színesítik a tájat, ugyanakkor ki is ragyognak onnan. Talán ennek is köszönhető, hogy az esti fő program előtt úgy tűnt, ennél többet már nem kaphatunk ezen az estén.

A Kispál koncertje előtt kezdett hűvös lenni a levegő, a Szent László dűlőn pedig már több ember volt, mint szőlőtőke. Közülük sokan a kiterjedt borfogyasztás eredményeként a dűlőn valóban kidőltek. (Serdülők szerencsére kevesen voltak köztük, mert sert csak egy helyen lehetett kapni.) Viszont akinél az alkoholnak nem sikerült dűlőre vinni a dolgot, örülhetett Lovasiék közel két órás koncertjének.

batorkeszi03

Fotó: https://www.facebook.com/borfeszt

Érthető módon nagy várakozás előzte meg a Kispál és a Borz fellépését, akik az eredeti felállásban, az első négy album dalaival készülnek az orfűi koncertre, a bemelegítés kedvéért pedig Keszire is ellátogattak. Ezért tömegesen érkeztek Magyarországról olyanok, akik Orfűre már nem kaptak jegyet, vagy akiknek ez a helyszín könnyebben megközelíthető. Mivel az ős-kispálosok is beléptek abba az életkorba, amikor már szinte kötelező nosztalgiázni, számítani lehetett arra, hogy nem hagyják ki ezt az alkalmat. A legtöbben mégsem nosztalgiakoncertet vártak, ugyanakkor titokban talán mégis azt remélték, hogy visszatérnek azok az érzések, hangulatok, amit húsz-huszonöt éve éltek át. Be kellett látniuk azonban, hogy ez irreális elvárás volt. Egyrészt azért, mert akik a kilencvenes évek első felében, a Brautigam Gábor dobossal működő Kispál koncertjeire jártak szokatlan volt, hogy ezek a dalok ekkora színpadon, ilyen profi hangosítással, és ennyi ember előtt szólalnak meg. Másrészt akármennyire is időtlen, bármikor hallgatható és élvezhető a korai Kispál, két és fél étized mindenhogyan eltelt, és ezt az időszakadékot egyetlen elrugaszkodással nem lehet átugrani. Még lélekben sem. Akárhogy is, de a dalok legtöbbje sokkal több szállal kötődött a valósághoz a kilencvenes években, mint most. Aki visszafiatalodást várt ettől a két órától, annak csalódnia kellett, nem úgy annak, aki egyszerűen csak egy kellemes estére, egy kiadós bulira készült. Elhangzott minden koncertkedvenc szám az első albumokról, a Kicsit Feldob/Őrjárat/Napos oldal egybeolvasztva, ahogy a kétezres évek Kispál koncertjein hallottuk, még Dióssy Ákos is átkelt a tömegen a keverőasztaltól a színpadig, hogy elzongorázza a Volume „csendes-ülős” koncertekről ismerős változatát. Így készült a zenekar Orfűre, ahová már készülünk mi is. Aki pedig velünk együtt majd az orfűi Panoráma Camping bejáratánál június 18-án felteszi csuklójára a karszalagot, koncentráljon arra, hogy nem időutazásra jött, hanem koncertre: akkor biztosan jól fogja érezni magát.

batorkeszi01

Fotó: https://www.facebook.com/borfeszt

Az idei nyári szezon jól indult, Bátorkeszin magasra tették a mércét. Sikerült a nagyobb fesztiválok közé emelniük a rendezvényt, talán a fő fellépőnek köszönhetően is, az viszont már teljes mértékben az ő érdemük, hogy fel tudtak nőni a feladathoz. Két apró jótanácsot mégis szeretnék adni a szervezőknek: a jövőben gondoljanak a dohányosokra is, mert ez alkalommal füstölnivaló híján a közönség bizony rögtönzött zarándokutakat szervezett a faluba nikotinért. Ha az árusítás nem megoldható, hívják fel a figyelmet jó előre, hogy hozzon magával cigarettát, aki szívni akar. Illetve aki nem akar nagyot szívni. A másik: a faluban található egykori idősek otthona épületét még akkor se nyissák meg, ha százak érdeklődnek szállás után. Inkább mondják azt, hogy nincs több kiadó szoba a környéken – aki ott járt, tudja, hogy mire gondolok. De hogy inkább a pozitívumokra koncentráljunk: szemet gyönyörködtető a táj, izgalmasak a borok, csodaszépek a felvidéki lányok és nem utolsósorban soha ne kapjunk ennél rosszabb koncertprogramot. Köszönet a szervezőknek a belefektetett munkáért, energiáért. Két szóban összefoglalva, ahogy a neten is olvashattuk már: KÖSZI KESZI!

A koncert után Bokor Rékát, a Jóvilágvan énekesnőjét kérdeztük a fesztiválról, a zenekarról, tervekről.

Kultúrgyom (KGY): Mit adott a zenekarnak ez az este? Jó volt a hangulatotok a koncert után?

Bokor Réka (BR): Ekkora színpadon még csak 1-2 alkalommal játszottunk, viszont úgy érzem most biztos lábbal álltunk rajta és rengeteg örömmel. A koncertre sokat készültünk, néhány régebbi számnak új formát is adtunk a próbák során. Valamint először használtam az új Boss Ve 20 énekeffektemet, ami szintén izgalmas volt. A koncert során láttuk, milyen sokan kíváncsiak a Kispál előtt ránk is, mennyire ismerik és szeretik a dalokat! A koncert utáni hangulatot pedig egyrészt a Kultúrgyomtól kapott pálinka, másrészt a bátorkeszi borok alapozták meg, de legfőképpen a sok barát és rajongó, akik velünk együtt örültek ennek a fellépésnek.

batorkeszi04

Fotó: https://www.facebook.com/borfeszt

KGY: Van-e jelentősége szerinted annak, hogy a pár koncertre összeállt Kispál és a borz a Felvidéken lépett fel?

BR: Én úgy tudom a régi felállással pár bejátszó koncertet szerettek volna külhonban, de annak speciel nagyon örülök, hogy épp Bátorkeszire esett a választás. Nagy hagyománya van a bortermelésnek a vidéken és a jobbnál jobb nedűk megérdemlik, hogy szép borünnep kerekedjen köréjük. A Bátorkeszi Borfesztivál sikere a szervezőket dícséri, akiket van szerencsém személyesen is ismerni és barátaimnak tudni – nagyon büszke vagyok rájuk és személy szerint örülök, hogy részese lehettem ennek a Felvidék számára nagyon fontos rendezvénynek.

KGY: Beszélgettetek-e Kispálékkal, és van-e valami, amit ebből magatokkal visztek?

BR: Lovasi Andrással beszélgettünk főként, mondtam neki, hogy én konferálásban nem vagyok a legjobb, úgyhogy majd nagyon fogok figyelni rá! Ezt tanácsolta: "engedd el magad!" Igyekszem megfogadni a tanácsot, bár elég tágan értelmezhető :D

Egyébként egy Stúrovszkayát is a markába nyomtunk, amit nagyon kedvesen fogadott, s azt mondta, hazafelé ezt hallgatják majd. Remélem ez valóban így volt.

Egyébként, ahogyan a fiúk villámgyorsasággal lehozták a cuccokat a színpadról, a Pál által hosszú-hosszú hónapok munkája és végtelen türelem által felújított Rhodes zongorán akadt meg Kispálék szeme, erről kellemesen eltrécseltek, meg Gazo is élénken kommunikált a Borz tagokkal, de hogy miről, azt nem hallottam.

KGY: Van-e kedvenc Kispál dalod?

BR: Hát most lehet, hogy a koncert után a Volume lett az. De nehéz lenne egyet választani. :D

KGY: Sűrű a májusotok. Elmondanád az olvasóknak, hol lehet majd látni/hallani benneteket?

BR: Pénteken (május 16-án) az A38-on zenélünk, nagy vágyunk teljesül ezzel. Felvétel is készül rólunk, amit lead a TV. Már nagyon várjuk! Szabó Balázs Bandája új lemezének bemutatóján leszünk az előzenekar.

Másnap a törzshelyünkön, a párkányi Green Pubban játszunk – garantált a tömeg és házibuli-jelleg. Mondjuk mi azt nagyon szeretjük! Május 24-én pedig a Gödörben játszunk, várunk mindenkit!

KGY: Készültek-e új dalok a Sturovszkaya óta, ha igen, mikor hallhatjuk őket?

BR: Hogyne! Jelenleg 4-5 dal írása van folyamatban, ebből 3 már majdnem kész is. Lesz egy nyári "hitovka" (szlovák: sláger) Abrakadabra címmel, egy countrys dal (Múlra folt) és egy Máté-szerzemény Boka címmel. Igyekszünk őket mihamarabb összejátszani, felvenni és megmutatni a világnak.

A cikkelős neve: [kyprios]
A cikkelés ideje: 2014.05.16.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.