2014. ápr. 10. | 02:00

7. Ördögkatlan Fesztivál

Írta:

fokep katlan beharangBEHARANGOZZUK

Egy jó hír: 2014-ben is lesz Ördögkatlan Fesztivál, augusztus 5-9. között, mégpedig egészen pontosan a hetedik (a hetediken te magad is ott légy!), a már megszokott helyszíneken: Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, Vylyan Pincészet, Szársomlyói Szoborpark, Beremend körzetében, a villányi borvidék területén. A másik jó hír az majdnem olyan jó, mint az első: idén első ízben a Kultúrgyom is beszámol majd az eseményekről. Legalábbis így tervezzük, és ez irányú szándékaink igen komolyak.

Annál is inkább, mert szerintünk a nyári fesztiváldömping egyik legrokonszenvesebb eseményére készülünk ellátogatni. Hogy miért szeretjük ennyire? Csak. Na, jó, egy kicsit bővebben. Többek között azért, mert a fesztivál honlapja szerint a szervezők közös szándéka „az emberség, a sokszínűség és a minőség ötnapos ünnepét megteremteni”. Céljuk, hogy „minden értéket felmutató műfaj megmutatkozhasson, és mindezt oly módon, hogy a mainstreamtől a marginális kísérletekig minden helyet kaphasson.” Szimpatikus törekvés az is, hogy „politika semmilyen oldalról nem szivároghat be a rendezvényre”, és ez a politikamentesség egyfajta szabadságot is biztosít, amit az esemény létrehozói így fogalmaznak meg: „sem hatalmi-politikai okokból nem engedhetünk a minőségből és a sokszínűségből.” Mindehhez méltó az a rendkívül változatos és igényes programkínálat, amelynek láttán évről évre még a legkifinomultabb kultúrínyencek is türelmetlenül várják a Katlan öt napját.

Valami hasonlóra számítunk idén is, és bár részletes program még nem áll rendelkezésre, biztosak lehetünk abban, hogy nemcsak néhány villányi (vagy inkább pohárnyi???) bor kedvéért érdemes részt venni.

Ez már csak azért is igaz, mert ezúttal egy „virtuális díszvendéget” is hívnak, mégpedig a cseh íróóriás, Bohumil Hrabal személyében, aki ebben az esztendőben lenne éppen száz éves. Az előkészítés alatt álló katlanbéli produkciók egy része ugyanis a mester munkásságához kapcsolódik majd. Ez nemcsak az évforduló miatt tűnik kiváló ötletnek, hanem azért is, mert az életmű és az íróról bennünk kialakult kép is összhangban van mindazzal, amit a fesztivál képvisel: minőséget, találkozást, emberi léptéket, egymás felé fordulást, szeretetet. Abban viszont látok némi pikantériát, hogy a Sörgyári capriccio írója, aki maga is nagy sörkedvelő hírében állt, az ország egyik legjelentősebb borvidékén kerül majd a figyelem középpontjába. Ez persze csak egy apró érdekesség, ami az élvezeti értéket nem befolyásolja.

A várakozás örömét talán csak egyetlen dolog árnyékolja be, mégpedig a fesztivál honlapján közzétett hír, miszerint hiányoznak a támogatók. Sajnos anyagi gondok jelentkeztek, és mint tudjuk, a színvonalas programokhoz – ha tetszik, ha nem – pénz is kell. Hogy minél teljesebb és sokszínűbb legyen az idei esemény, a szervezők kultúra- és emberszerető egyéneket, intézményeket keresnek, akik megsegítenék a Katlant. Reméljük, hogy a felhívásra elegendő számú szponzor jelentkezik majd.

Mi szurkolunk, hogy a szükséges források meglegyenek, mindemellett elegendő munkabírást és sok sikert kívánunk a fesztivál szervezéséhez. És természetesen kellemes időjárást mind az öt napra, hogy sokan kilátogassanak a koncertekre, előadóestekre, színházi előadásokra.

A 7. Ördögkatlan Fesztiválról szóló hírekkel és beszámolókkal a továbbiakban több alkalommal is jelentkezünk majd a Kultúrgyomon. Reméljük, Te is rá fogsz katlanni!

Katlan honlap  

A cikkelős neve: [kyprios]
A cikkelés ideje: 2014.04.10.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.