2013. okt. 09. | 02:00

Zselenszky: Konstans (2013)

Írta:

fokep zselenszky konstansAzért szédültök, mert ritkán repültök  

Politikamentes társadalomkritika, társadalommentes antidiszharmónia. Költőzajok néma reggelek és éjjelek hajnalán. Békehangok, megnyugvás-fütty és ős-pendülések.Úgy hozta a sors, hogy Török-Zselenszky Tamás legújabb szólóalbuma 2013 novemberében jelenik meg a Rockart Multikulturális Egyesület és a Kultúrgyom Egyesület gondozásában.

Az egész még az elevenholdas indi-grándzs érzéssel indult el. Aztán megismertem Tamás verseit, a Szívrák kötete már akkor körbejárt a baráti körben... és jött a Melanchometer szólócucc. Vidéki lévén nagyon kevés koncerten tudtam ott lenni, de egyszer a Trafóban elcsíptem - épp trióban játszott, de valami hihetetlen dinamizmussal, és akusztikus gitárral persze. Emlékszem, azon az estén a Kaukázus is zenélt, akkor kezdtek épp ismertek lenni. Csak nosztalgia, kalandozás, bocs. Szóval Pesten éltem épp, mikor a régi Hunniában adott egyszálgitáros estet. Előtte beszélgettünk egy jó nagyot, abból született az első Zselenszky riport a kultúrgyomra (legújabb beszélgetésünket pedig itt találjátok meg). És akkor éltem át először ilyen formában, hogy milyen is, amikor harminc-negyvenen együtt énekelünk a földön ülve minden számot, és hogy mit is tud ez az ember egy gitárral meg a hangjával művelni.

zselenszky kepk
Fotó: Gúthy Eszter Márta

Katarzis, így mondják. Eufóriaszülő percek, és könnycseppentő pillanatok. Úgy, amikor hirtelen előbukkan, aztán legördülve jelzi, hogy fáj a világ, de nyugi, itt vagyunk, pár Tamás-mosoly, és újra dúdolsz. Van hova, ez csak egy dal, egy este, béke. Hát ehhez hasonlókat érzek az új albumot hallgatva is. Ezerrel váltják egymást, kavarognak a képek, a fények és a sztorik belemásznak a fejbe. Mégis egyfajta ős megnyugvás kerít hatalmába. A békés gitárhúr suttogás, a perkák, a szájharmonika, itt-ott a zongora és a vokálok egy letisztult, nagyon érett hanggá állnak össze. Úgy érzem, hogy a Konstans Zselenszky első igazán érett anyaga - ez nem azt jelenti, hogy az eddigiek nem lettek volna érettek, csak azt, hogy ez úgy általában még érettebb :) Bár ugyanúgy szembeállítja magát és minket is világunk hülyeségeivel, ezzel együtt megoldást is kínál rá, hiszen ha csak végiggondolod, és bírod értelmezni a hallott látnivalót, már azt is tudod, hogyan lehetne másképp. Ugyanígy a dúdolós, merengős ívek a melankóliát hátrahagyva jóságot, békességet, fehér-tisztaságot adnak. Az EGY jelenik meg, nagyon kellemes, és mind zenei, mind irodalmi tekintetben üdítő változatosságban és köntösben. Na most már abbahagyom ezt a túlfogalmazós, nagyon komolyra vett elemzést, a lényeg, hogy számomra az utóbbi évek egyik legfontosabb magyar lemeze kerül végre kiadásra a következő hónapban, és külön öröm, hogy a Konstans lemezbemutató koncertjére 2013. november 9-én a kaposvári Grimaszban kerül sor, méghozzá a kulturgyom.hu szervezésében.

És akkor három dal a Konstansról (a lemez megjelenése után letölthető lesz teljes egészében)

Befejezésül külön ki szeretném emelni, hogy zenei változatosságában is rendhagyó és új a Konstans, hiszen belekerült több számba is a szájharmonika, a zongora, gyönyörűséges női ének és vokál, és még sok kellemes meglepetés, majd meghalljátok. Stílusában ugyanezt érzem. Megmaradt a bármikor felismerhető Zselenszky-feeling, mégis sok helyütt azon vettem észre magam, hogy eddig nála nem használt elemek épültek bele a dalokba. És ez is abszolút pozitív, hiszen a hangulat maradt, a zene színesebb lett. És ami még érdekes felfedezés, hogy a lüktetés, a dinamizmus itt is fellelhető, egyik-másik dalt egyből el tudnám hallgatni jó kis groovos basszus alappal és dobbal, alter-rockos gitárhangzással spékelve.

És hát igen, legeslegesbefejezésül még, hogy fontos néha nyugodtan leülni, vagy akár valami szép helyen sétálva kicsit elmélyedni ilyen muzsikában, mert rengeteget tud adni.

Nálunk nincs album meg borító pontozás, úgyhogy mindkettőre 10/10 jár :D

zselenszky konstansZSELENSZKY: Konstans

01. Cobain az embert
02. Fülkés másodosztály
03. Annyira nagyon
04. Zugzwang
05. Horizont-ugrók
06. Belül tágasabb
07. A tudomány jelenlegi állása szerint
08. Negatív térben
09. Hozzámvalók két személyre
10. Vacsoracsillag
11. Konstans

Közreműködnek:

Pénzel Péter - slide gitár, furulya, szájharmonika (Zugzwang, Konstans)
Dr. Bérces Viktor - zongora (Annyira nagyon, Hozzámvalók két személyre)
Molnár Szulita - társelőadó (A tudomány jelenlegi állása szerint)
Torzsa Gabriella - társelőadó (Fülkés másodosztály)
Erdõs Ata - gitár (Belül tágasabb)
Németh Bence - hegedű (Fülkés másodosztály)
Radics Anikó, Mikó Tamás - borító grafika, szerkesztés
Zselenszky/Nap - zene, szöveg, ének, vokál, gitár, basszusgitár, furulya, fütty, minden más

 Zselenszky facebook      Zselenszky blog    

  "Kivontam magam a képletből. Vallásom a barátság." - Zselenszky interjú Egyről s másról  

A Konstans a kulturgyom.hu klubest keretében, a kaposvári Grimaszban kerül bemutatásra 2013. november 9-én.

Az estet a latin hangulatú akusztikus gitárduó, a Snétberger Központ két diákja, Palásti Máté és Bogdán Norbert nyitja, aztán következik Zselenszky barátunk Konstans lemezbemutató egyszálgitáros akusztikus koncertje, majd végezetül a kaposvári SoftMotel, vagyis a név mögé rejtőző Mester Balázs fog izgalmas ambient, chill, lounge, nujazz és még csak ő tudja, milyen stílusú bakeliteket pörgetni az éjszakában. Várunk mindenkit sok szeretettel, és nagyon jó hangulattal egy igazi rétegkulturális bulira!

IDŐPONT | 2013. NOVEMBER 9.
HELYSZÍN | GRIMASZ (Csík Ferenc sétány 2.)
JEGYÁR | 500 HUF
KAPUNYITÁS | 20:00

21:00 - Palásti Máté - Bogdán Norbert akuszt gitárduó
22:00 - Zselenszky lemezbemutató koncert
23:30 - SoftMotel bakelit live set
 

  Facebook esemény  

A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2013.10.09.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.