2013. okt. 30. | 01:00

Vera Jonas Experiment: Game

Írta:

fokep jonas vera gameSzemélyes könnyűzene,  unplugged stadionrock  

Én szoktam. De rendesen. Böngészni összevissza a netet, de nem a mai társadalomdebilizáló tartalmak linkjein szörfölve. Hanem számomra még nem ismert, izgalmasnak tűnő muzsikák után kutatva. Fogalmam sincs már, hogy miként jutottam Jónás Vera oldalára, de ott találtam magam, és végighallgattam a néhány szándklód  trekket. Teccett. Kimondottan.

Na hát így indult. Aztán egyszer csak kitette a hírt a tájmlájnra az arckönyvön, hogy készül a lemez. A nagy. Felkerült persze a listámra, és ahogy kijött, már meg is kaptam Verától hallgatásra. Ahogy az alcím is tükrözi, a Game, és úgy egyáltalán ez a trió formáció - Csizmás András bőgő, Dés András ütősök és Vera gitár-éneklés - valójában egy behatárolhatatlan, új tényező a zenei életben. És hálisten a mi életünkben is, ha megfelelően és eleget hallgatjuk.

Előítéletek, belegondolások. Azok aztán vannak rendesen az emberben. Valószínű, hogy egy ilyen felállásról az embernek az akusztikus jazzes feeling ugrik be elsőre. És akkor jön az elképedés, ami bennem úgy fogalmazódott meg hallva az első pár számot, hogy basszus, én se hiszem el, de ez popzene. Egyszerűen ez ugrott be, de a pop jelző alatt egyáltalán nem a mai magyar popra gondolok. Inkább a szó nemesebb jelentésére, azazhogy fülbemászó, megjegyezhető, és magával ragadó, és odafigyelés nélkül, háttérben is kellemesen hallgatható. Hát szóval jött ez a fantasztikus megállapítás, de közben nem tudtam igazán magamhoz térni, mert kavarognak a stíluselemek, a hangzások, zakatol és nagyon odaillően kattog és serceg a perka és masszívan durmog a bőgő. Közben még az elektronika is besegít, nem is akárhogyan. Effektek és jól kevert vokálok segítik a kibontakozást, és nekem nagyon tetsző a sok kis sóhaj és szájciccenés, ami tovább színesíti a zenét. Mondhatni már-már katartikus élmény. Szmájli.

Megint sikerült találnunk egy teljesen eredeti, egyedi és - fontos dolog - behatárolhatatlan muzsikát, magyar muzsikát. A Game Moldvai Márk zenei vezetésével készült, érezni is rajta, profi cucc. Ő mondta azt is, hogy Veráék tulajdonképpen stadionrock számokat játszanak, unplugged előadásban. Nincs dob, basszusgitár, van azonban ütőhangszer, nagybőgő, akusztikus gitár, s közben tépik a húrokat. De ugyanígy a személyes könnyűzene is jó közelítés, hiszen populáris, mégis nagyon mély, több annál. Személyre szóló tud lenni, és a zenének ez a lényege.

És hogy honnan is került elő ez a leány? Vera az ELTE társadalmi tanulmányok szakának elvégzése után úgy döntött, hogy a muzsika lesz az út, így jelentkezett egy londoni zenei főiskolára, ahová fel is vették dalszerzés szakra. 2012-ben végzett ott, aztán hazajött és a koncertezések mellett szépen rögzítették a Game dalait az Experimenttel. Egyik hazai interjúban kérdezték Verától, hogy nem akar-e berobbanni a magyar poppiacra, mire azt válaszolta, hogy "eszemben sincs. Szeretem a lassú építkezést,  örülök, hogy két éve megvan a zenekar, mégis most készítettük el a lemezt. Tavaly is kijöhettünk volna vele, mert van elég dalom, de így lett igazán jó. Most lerakunk egy mérföldkövet, aztán meglátjuk, hogyan tovább. Semmiféle vágy sem él bennem arra, hogy robbanásszerűen kerüljek be a köztudatba. Nem mintha gátlásaim lennének, vagy félnék a hírnévtől, viszont olyan fokozatosan szeretném felépíteni a közönségemet, ahogy magamat is. Mindennek megvan az útja. Ez a lemez most ilyen, én is itt tartok, de tudom, hogy nagyon sokat fogok még változni."

Számlista:vera jonas expreriment game

1. Not the same
2. Don't forget
3. Run
4. Gigglyhead John
5. Just a little shake
6. Time Time
7. This Time
8. Game
9. Cold Fire
10.Kiss and Tell
11. Csipete
12. What Would They Do?!
13. This Time

  Vera Jonas honlap  
  Vera Jonas Expreiment facebook  

  Vera Jonas Expreiment soundcloud 


A cikkelős neve: [stanley]
A cikkelés ideje: 2013.10.30.

IMPRESSZUMOS

Rétegkultúrát bizergáló gyomlálócsoport vagyunk. Egy független kultúrportál, kulturális lap, vagy valahogy így hívják általában. Célunk az általunk értékesnek tartott rétegkulturális produktumok (ándörcuccok) bemutatása, eljuttatása mindenkihez, aki kicsit is nyitott. A hogyan az érdekes leginkább. Tartózkodunk a hagyományos, klasszikus stíltől, teljesen egyedi módon, leginkább az atmoszférára, a hangulatra figyelő impresszív írásokat igyekszünk adni.

Szerkesztős:
Nádas Dávid [stanley]
E-mail: szerk@kulturgyom.hu
Mobil: +36/20 951-1660

Cikkelős kollégás:
Nádas Dávid [stanley]
Kapitány Zoltán [kyprios]
Bakos Gergő [gelu] 

Please publish modules in offcanvas position.